Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Primul Centru de pregătire pentru salvatori montani, înființat la Vârtop în munții Apuseni

Publicat

În munții Apuseni, la Vârtop, a fost înființat „Centrul de pregătire pentru salvatori montani”. Proiectul, în valoare de 293.116,00 CHF (249.016,00 CHF grant elveţian şi 44.100,00 CHF contribuţia CJ Bihor), a fost finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

„Practic, în acest centru vor fi formaţi aspiranţii, care în urma unui examen vor fi trimişi la Şcoala Naţională Salvamont. Şi tot aici se va face şi pregătirea continuă a salvatorilor montani deja atestaţi. Este important de ştiut că există o procedură de acreditare atât a serviciilor, cât şi a furnizorilor de formare profesională pentru această etapă de pregătire. Serviciul Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor este primul centru acreditat din acest punct de vedere şi va avea şi un centru de pregătire special destinat pentru formare. Deci nu vom folosi infrastructura şi echipamentul destinat pentru salvare, ci vom avea şi echipament specific pentru pregătirea viitorilor salvatori. Centrul este format din infrastructura de cazare, sală de curs, magazie şi tot echipamentul tehnic, cât şi echipament de prim ajutor, manechine etc.”, spune Pinter Istvan, preşedintele Serviciului Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor, pentu

Obiective şi rezultate
Lucia Pantea, managerul de proiect, a vorbit despre obiectivele şi rezultatele proiectului, iar Pástor Sándor, preşedintele CJ Bihor, despre greutăţile întâmpinate în implementarea proiectului. Potrivit Luciei Pantea, acest proiect era necesar datorită creşterii impresionante a numărului de turişti ce vizitează zona montană a judeţului Bihor, dar şi incidenţei accidentelor montane al căror număr a crescut, atât cantitativ, cât și în ceea ce privește complexitatea cazurilor de leziuni.

„Obiectivul general al proiectului a fost atins. Este vorba de consolidarea pe termen lung a capacităţilor și structurilor din judeţul Bihor, în scopul de a oferi servicii mai bune de salvare montană pentru comunitate și pentru turiști, beneficiind de cunoștinţele și expertiza elveţiană”, a subliniat managerul de proiect.

De asemenea, au fost atinse mai multe obiective specifice: consolidarea calităţii parteneriatului între instituţiile elveţiene și românești, creșterea nivelului de cooperare între reţelele locale și internaţionale şi facilitarea accesului voluntarilor de salvare montană la informaţiile teoretice – prin elaborarea „Codului de conduită pentru aspiranţii la profesia de salvator montan”. Nu în ultimul rând, a fost adaptat modul de realizare a asistenţei Salvamont, prin asigurarea unui centru de pregătire cu dotare tehnică corespunzătoare, prin schimburi de experienţă, ateliere de lucru, formarea și dezvoltarea abilităţilor de salvatori. Proiectul s-a întins pe o perioadă de 32 de luni, cuprinsă între 1.03.2015 – 30.11.2017.

Beneficiarul proiectului este CJ Bihor, iar parteneri sunt: Cancelaria Statală St. Gallen (Elveţia); Spitalul Grabs (Elveţia) şi Asociaţia Salvatorilor Montani Bihor.

În urma implementării proiectului a fost înfiinţat „Centrul de pregătire pentru salvatori montani”, cu infrastructură, dotări şi echipamente tehnice, medicale, didactice, şi s-a realizat „Codul de conduită pentru aspiranţii la profesia de salvator montan”. De asemenea, au avut loc schimburi de experienţă între salvatorii montani din St. Gallen și cei din Bihor şi două sesiuni de training – pentru diseminarea experienţei de bune practici și cooperare cu partenerii din St. Gallen. A mai fost realizată pagina web comună: www.cpsalvamontbihor.ro. Tot în cadrul proiectului, s-a realizat acreditarea Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor ca furnizor de formare profesională pentru stagiul de aspirant la profesiunea de salvator montan.

Grupurile-ţintă ale proiectului sunt: 20 de angajaţi ai administraţiei publice din Bihor și St. Gallen, 27 de persoane, angajate/certificate ca salvatori montani și voluntari, 25 de noi voluntari care vor participa la instruire şi 25.000 de turiști anual.

 

sursa foto: facebook

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax