Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Proces de trafic de droguri, simulat de studenţi de la UAB, la Curtea de Apel Alba Iulia. Au judecat cu entuziasm trei „inculpaţi” care „vindeau” ecstasy


Publicat

4 grefiereleStudenţi ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au simulat, vineri, un proces penal de trafic de droguri, într-o sală de judecată a Curţii de Apel Alba Iulia. Aceştia s-au comportat cu entuziasm în judecarea apelului a 3 tineri acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc prin oferirea şi comercializarea în cluburi a unui număr mare de pastile ecstasy.

Cei 14 studenţi participanţi activi la proces au experimentat principalele roluri din procesul penal (doi au fost judecători, un procuror, doi grefieri, trei avocaţi, trei inculpaţi, doi martori şi un poliţist) şi au manifestat reale valenţe pentru profesia juridică simulată, după cum spun cei mai experimentaţi decât ei. La finalul procesului aceştia au primit diplome personalizate pentru recunoaşterea efortului şi implicării lor.

7 avocatii si auditoriulAuditoriul prezent, format în mare parte din colegi ai protagoniştilor, au avut ocazia să vadă în desfăşurare etapele definitorii ale şedinţei de judecată din procesul penal, începând de la intrarea completului şi solemnitatea specifică actului de judecată, continuând cu încuviinţarea şi administrarea de probe, rostirea jurământului şi audierea martorilor, inclusiv a unui martor cu identitate protejata prin sistemul de videoconferinţă, pledoariile procurorului şi ale avocaţilor, ultimul cuvânt al inculpaţilor, dintre care doi aflaţi în stare de arest preventiv, şi încheind cu pronunţarea soluţiei de către completul de judecată, transmit reprezentanţii instanţei.

Organizarea şi desfăşurarea procesului simulat a fost coordonată de lector univ. dr. Maria Ureche şi judecător Oana Maria Petraşcu.

Obiectul procesului simulat, traficul de droguri, a fost ales deoarece s-a desfăşurat în preajma zilei de 26 iunie, declarată de către ONU începând din 1987 ca Ziua internaţională de luptă împotriva traficului de droguri şi consumului ilicit de droguri.

12 poza de final cu diplomeMajoritatea victimelor traficului de droguri provin dintre tineri, infracţiunile se săvârşesc cu predilecţie în mediile frecventate de aceştia: cluburi, baruri, festivaluri iar conştientizarea de către tineri a fenomenului infracţional reprezentat de consumul şi traficul de droguri poate constitui un mijloc de prevenţie dar şi de reflecţie  pentru viitorii profesionişti ai dreptului, mai transmit reprezentanţii instanţei.

Este vizibilă amploarea din ultimii ani a fenomenului reprezentat de traficul de droguri şi în datele statistice deţinute de Curtea de Apel Alba Iulia. Astfel, dacă în anul 2006 pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia s-au aflat 3 dosare penale cu obiect traficul sau consumul de droguri, în anul 2010 au fost înregistrate 10 astfel de dosare pentru ca în anul 2015 20 de dosare cu trafic de droguri sa fie judecate de Curtea de Apel Alba Iulia. In spatele acestor cifre statistice seci se ascunde drama unor tineri care suferă alături de familiile lor consecinţele nefaste ale consumului ilicit de droguri ştiut fiind că drogurile şi alte substanţe psihoactive degradează fizic şi psihic fiinţa umană şi distruge viitorul tinerilor consumatori, potrivit sursei citate.

La proces au asistat lector univ dr. Miruna Tudoraşcu, decan al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918 şi judecător Aurelian Mocan, vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, dar şi aproximativ 50 de studenţi din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918, care i-au susţinut şi încurajat pe protagonişti pe parcursul procesului.

“Reuşita acestui eveniment organizat în premieră pentru Universitatea 1 Decembrie 1918 şi Curtea de Apel Alba Iulia, consolidează colaborarea fructuoasă a celor două instituţii importante din Alba Iulia şi creează premisele ca desfăşurarea proceselor simulate să devină o tradiţie de succes deosebit de utilă atât pentru dezvoltarea profesională a studenţilor, cât şi pentru promovarea publică a valorilor justiţiei”, încheie reprezentanţii instituţiei.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Alba: Cod galben de ploi, prelungit până sâmbătă seara. O mare parte din țară, sub cod portocaliu

Publicat

Autoritățile au emis un nou cod galben de ploi și instabilitate atmosferică, valabil și în județul Alba.

Intervalul de valabilitate al avertizării este între 18 iunie, ora 10:00 și 19 iunie, ora 23:00.

Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică.

O mare parte din țară este însă sub cod portocaliu, ca urmare a unui ciclon care a intrat în România dinspre Marea Neagră.

Citește și România se confruntă cu un ciclon venit dinspre Marea Neagră. Meteorologii cred că va alimenta furtuni puternice

În intervalul menționat în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Notă: Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri și în celelalte regiuni.

Vremea se va menține în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Se deschide un nou TALCIOC în apropiere de Alba Iulia, la Ighiu. Tarifele și programul de funcționare

Publicat

Talciocul din Alba Iulia va avea concurență. 

Consiliul Local al comunei Ighiu a aprobat înființarea unui târg auto și de mărfuri, denumit popular Talcioc, pe locul fostului târg de animale. 

Primarul din Ighiu, Traian Rusu, a declarat pentru Alba24 că ar fi vrut ca Talciocul să fie funcțional de duminică, 20 iunie.

Acesta a spus însă că din cauza ploii puternice de vineri seară, utilajele primăriei nu au putut însă finaliza amenajarea locului (pietruire), astfel încât deschiderea târgului se amână cel mai probabil pentru duminica viitoare.

Talciocul va funcționa în fiecare duminică între orele 6-15.

Potrivit administrației locale, vor fi aplicate următoarele tarife:

  • 25 de lei pentru autovehiculele expuse la vânzare
  • 20 de lei de comerciant pe zi penru mărfurile aduse în interiprul talciocului
  • 100 de lei de tonetă pe zi.

În primele două duminici, nu se aplică taxe pentru comercianți, potrivit unui document al primăriei.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Activități în aer liber pentru copiii din Alba Iulia, în Cetatea Alba Carolina: Teatru, jocuri interactive și ateliere de artă

Publicat

Copiii din Alba Iulia și nu numai sunt așteptați alături de părinți, prieteni și bunici, sâmbătă, 19 iunie, de la ora 14.00 pe esplanada Catedralei Romano Catolice, pentru câteva ore bune de distracție. 

Mai exact, timp de șase ore, spațiul verde din mijlocul Cetății Alba Carolina se va transforma într-o ”cetate a celor mici”.

Aceștia sunt invitați la o serie de jocuri interactive, special gândite pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 13 ani.

Cei mici sunt așteptați să se bucure de artă, de joacă, de muzică și culoare, de teatru și bună dispoziție și de activități în aer liber, au transmis organizatorii pentru alba24.ro.

Activitățile vor fi susținute de Fundația OAC prin Teatrul de păpuși OAC, Tudor’s Project, DACO art, Asociația Centrul Iochebed, NOIMA, Creștem frumos, Punctul pe I, OMCUOM Design, cu sprijinul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia și a Consiliului Județean Alba, au mai precizat organizatorii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Poliția și RAR, în control pe DN1, în zona Mirăslău. Au reținut 4 certificate de înmatriculare

Publicat

Poliţiştii din Mirăslău, împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român – RAR, au organizat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere provocate de starea tehnică necorespunzătoare a autovehiculelor.

Au fost depistate 8 autoturisme care prezentau defecțiuni și au reținut 4 certificate de înmatriculare.

La data de 18 iunie 2021, în intervalul orar 09.00 – 13.00, poliţiştii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Aiud – Post Poliție Mirăslău, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român – Alba, au organizat, pe DN 1, pe raza comunei Mirăslău, o acţiune pentru depistarea şoferilor care conduc, pe drumurile publice, autoturisme care nu îndeplinesc condiţiile tehnice pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, din care 8 pentru defecțiuni tehnice și 4 la alte abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

Au fost reținute 4 certificate de înmatriculare.

Valoarea amenzilor a fost de 3.840 de lei.

Sursă: IPJ Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate