Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Profesori din Lituania, Franța și Italia, prezenți la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia. Proiect Erasmus+ „United in Music”


Publicat

proiect4Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia găzduiește în aceste zile prima mobilitate din cadrul proiectului internațional Erasmus+ ”United in Music”. Primirea oaspeților din Franța, Lituania și Italia a avut loc într-un cadru festiv, cu pâine și sare, dar și cu muzică. În cadrul proiectului ce se derulează timp de doi ani, se va realiza un material muzical care să conțină melodii din folclorul fiecărei țări, transpuse pe ritmuri  moderne.

În acord cu tematica proiectului, „familiarizarea cu moștenirea muzicii populare”, elevii Liceului cu Program Sportiv au prezentat un program artistic folcloric cu dansuri și cântece populare specifice zonei. Au fost susținuți de cunoscutul interpret Ionuț Fulea, de dansatori aparținând Ansamblului Folcloric al județului Alba coordonați de Oprea Octavia Maria de la Centrul Cultural „Augustin Bena” și de interpreta Maria Păncean Dan.

Din cadrul Inspectoratului Școlar Județean a fost prezentă la eveniment inspector școlar Laura Staicu, responsabil al departamentului Integrare europeană şi programe comunitare. Reușita întâlnirii a fost înlesnită de prezentări Power Point ale fiecărei școli participante.

Turul liceului a contribuit la mai buna cunoaștere a instituției gazdă a primei întâlniri de proiect. Oaspeții de peste hotare au fost impresionați de aspectul și dotările Liceului cu Program Sportiv, de disciplina prezentă peste tot în școală, de calitatea procesului de învățământ, de cadrele didactice excepționale și de ținuta impecabilă a elevilor, transmit reprezentanţii liceului.

Programul primei zile a continuat cu o sesiune de lucru în cadrul căreia s-au stabilit principalele coordonate ale proiectului. Apoi a fost organizată o excursie tematică pe traseul Alba Iulia – Turda – Cluj-Napoca, fiind vizitate obiective emblematice pentru zonă: Salina Turda și Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca. Ziua de lucru s-a încheiat cu participarea la un spectacol muzical susținut de Ansamblul Coral „Voci Transilvane”.

Zilele ce vor urma vor fi deosebit de dense în activități specifice proiectului. Nu vor fi omise nici activitățile recreative, vizitarea Cetății Alba Carolina oferind participanților la proiect oportunitatea de a cunoaște un oraș cu o istorie bogată și cu oameni calzi.

Următoarea întâlnire din cadrul proiectului internațional Erasmus+ ”United in Music” va fi primăvara viitoare în Franța și vor participa atât  profesori, cât și  elevi. Proiectul se va finaliza cu un CD ce conține melodii din folclorul fiecărei țări puse pe ritmuri muzicale moderne de către elevii implicați în proiect.

Țările și școlile implicate în proiect sunt: țara coordonatoare – Lituania: Varenos ‘’Azuolo’’ gimnaziu; România: Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia; Franţa: College Nat Maxence Van Der Meersch; Italia: Liceo delle Scienze Umane e Musicale ‘’Sebastiano Satta’’. Perioada de desfășurare a proiectului este de 2 ani, până în luna octombrie a anului 2017.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Moment emoționant oferit de reprezentanta permanentă a Finlandei pe lângă UE. Ce a cântat de Ziua României, alături de soț

Publicat

Moment impresionant de Ziua Națională a României, oferit de reprezentantul permanent al Finlandei pe lângă Uniunea Europeană, ambasador Marja Rislakki, care a interpretat melodia „Ciobănaş cu trei sute de ori” şi a urat „La mulţi ani, România!” într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale, pe pagina de Facebook Romania in EU / România în UE.

„Cel mai bun lucru la sărbătoarea noastră sunt prietenii noştri! Un dar extrem de încântător primit de la reprezentanta permanentă din cadrul Reprezentanţei Permanente a Finlandei la UE, ambasador Marja Rislakki, cu ocazia #RONationalDay, care cu siguranţă va ajunge la inima oricărui român: Ciobănaş cu 300 de oi”, se arată în mesajul publicat marţi.

„O performanţă de excepţie a colegei mele, ambasadoarea Finlandei la UE, şi a soţului său! Multumesc Marja şi Pekka!, a scris ambasadorul Luminiţa Odobescu, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale a României, Luminiţa Odobescu a amintit, „devotamentul, dârzenia şi încrederea în destinul României” al celor care „au făcut posibil acest moment unic” din istoria ţării.

„A o sărbători înseamnă, în primul rând, a aduce un omagiu celor care au făcut posibil acest moment unic în istoria noastră, prin devotamentul, dârzenia şi încrederea lor în destinul României. Şi înseamnă, totodată, propria noastră promisiune făcută viitorului, speranţei, fără de care nicio împlinire nu ar fi posibilă”, a transmis Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

Sursă: Stirile TVR

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO: Imaginile tristeții în Cetatea din Alba Iulia, de Ziua Națională. Orașul, pentru prima dată pustiu de 1 Decembrie

Publicat

Sub frigul pătrunzător, câțiva muncitori înghețați măturau de zor zona dintre Catedrala Încoronării și Monumentul Centenarului. Lângă ei, cineva făcea probe de microfon pentru un mic eveniment programat pe parcursul zilei. 

La ora 8 dimineața, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia era, pentru prima dată din 1990 încoace, pustie de 1 Decembrie.

Citește și MESAJE de ZIUA ROMÂNIEI. Felicitări și urări de 1 Decembrie 2020

Mulțimile de oameni veniți din toate colțurile țării, soliile din regiunile istorice, steagurile tricolore și bucuria sărbătorii naționale sunt doar imagini ale anilor trecuți. Imaginile prezentului sunt imaginile tristeții unui oraș care trece prin epidemia de coronavirus, în cea mai importantă zi din an.

Comercianții aflați pe esplanada din zona statuii lui Mihai Viteazul pregătiseră deja vinul fiert și ceaiul fierbinte, dar în Piața Cetății nu era nimeni.

Alba Iulia, 1 Decembrie 2020

Un bărbat sosit la Alba Iulia cu gândul că îl va vedea pe președintele Iohannis, căuta pe cineva să îi facă o fotografie în ”Cetatea Marii Uniri” și a găsit cu greu o femeie care trecea prin zonă.

Un alt bărbat a venit doar pentru a hrăni porumbeii, care l-au înconjurat imediat. În total, trei oameni îndurând cele – 5 grade Celsius.

Autoritățile locale au votat în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru ridicarea carantinei instituite în oraș în ultimele 2 săptămâni, din cauza incidenței crescute a cazurilor de COVID.

Pe parcursul nopții însă, autoritățile centrale au întors decizia și au hotărât carantină pentru alte 7 zile.

Decizia a fost anunțată de dimineață, în jurul orei 6,00.

Pe parcursul zilei, autoritățile au pregătit un program, însă în contextul carantinei, este puțin probabil ca oamenii din oraș să poată participa, în condițiile în care vor putea ieși din casă doar cu declarație.

Citește și: Ziua Națională la Alba Iulia. PROGRAMUL OFICIAL din 1 DECEMBRIE 2020. Ceremonie militară în cadru restrâns, evenimente online

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO-COLAJ: 1 Decembrie 2016 – 2019, la Alba Iulia: Spectacol de artificii, ONLINE, de Ziua Națională a României

Publicat

Din cauza epidemiei de coronavirus, Ziua Națională a României din acest an a fost o sărbătoare atipică de 1 Decembrie, la Alba Iulia.

În orașul Marii Uniri sărbătoarea nu a fost cu fast, cum eram obișnuiți din anii precedenți.

Fără paradă militară, fără masă populară, fără concerte în Piața sau șanțurile Cetății și … fără focuri de artificii.

Mai mult, autoritățile au prelungit măsura carantinării municipiului pentru încă șapte zile. Astfel că toate evenimentele care au rămas în programul din acest au fost transmise online, pe rețelele de socializare.

Pentru că spectacolul de artificii cu care erau obșnuiți albaiulienii la finalul Zilei Naționale a fost anulat, am creat un colaj video cu spectacolele din anii precedenți, 2019, 2018, 2017 și 2016 pe care vă invităm să îl urmăriți.

La mulți ani români, la mulți ani România! 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

„Bonus de pandemie” de 1.000 de euro, pentru angajaţii din Germania ai unei companii cu două fabrici în județul Alba

Publicat

Una dintre cele mai mari companii, cunoscute la nivel internaţional, care deţine două dintre fabrici în județul Alba, a anunţat că va acorda un „bonus de pandemie” de 1.000 de euro angajaţilor săi.

Producătorul auto Daimler AG va acorda angajaţilor germani „bonus de pandemie” de 1.000 de euro pentru a compensa costurile economice şi personale, cum ar fi obligativitatea purtării măştii şi lucrul de acasă, transmite Reuters.

„Din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), 2020 a fost un an extrem de dificil. În timpul acestei perioade extraordinare, compania s-a putut întotdeauna baza pe flexibilitatea şi disponibilitatea forţei de muncă”, a afirmat directorul Departamentului de resurse umane al Daimler, Wilfried Porth.

Aproximativ 160.000 de angajaţi din Germania sunt eligibili pentru a beneficia de bonus, a anunţat marţi compania.

Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart.

În România, Daimler are două unităţi de producţie Star Transmision și Star Assembly, la Cugir şi la Sebeş.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate