Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Profesorul Mihai Zdrenghea de la UBB Cluj-Napoca a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Alba Iulia

Publicat

13411972_597715573729691_286294531402933243_o La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) a avut loc joi, 16 iunie, festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar dr. Mihai Zdrenghea, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, una dintre personalitățile academice reprezentative ale învățământului superior filologic, potrivit reprezentanţilor UAB.

Joi, 16 iunie, profesorul Mihai Zdrenghea (70 de ani) a primit, la Universitatea din Alba Iulia, înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa.

Prof. univ. dr. Mihai Zdrenghea, de la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, este un eminent specialist în domeniul pragmaticii, semanticii și morfologiei limbii engleze, cadru didactic de excepție, ale cărui idei și contribuții au avut un puternic impact asupra nobilei meserii de dascăl, mai transmit reprezentanţii UAB.

Născut la 13 decembrie 1945 în Cluj, după ce termină şcoala primară, gimnazială şi liceul la Liceul „George Bariţ” din Cluj-Napoca, după studii remarcabile la Facultatea de Filologie a Universităţii din Cluj-Napoca, devine absolvent, sef de promoţie în 1968. În 1974, în urma unor cercetări făcute la Universitatea Michigan, SUA, sub conducerea profesorilor James Downer, Richard Bailey şi Jay Robinson, îşi susţine teza de doctorat despre Colocaţia timp-adverb de timp, o lucrare care pune bazele cercetărilor de semantică şi pragmatică lingvistică la noi în ţară.

Debutează în cariera de filolog ca asistent stagiar la Facultatea de Filologie din Cluj. Este promovat, în urma unor examene de specialitate în poziţia de asistent (1971), lector (1974), conferenţiar (1990) şi profesor (1994). A dovedit eficienţă managerială în funcţia de sef de departament şi prodecan la Facultatea de Filologie şi a urmat stagii de documentare şi perfecţionare la University of California, Berkeley, SUA, Oxford University, Marea Britanie, University of Warwick, Marea Britanie, Strathclyde University, Marea Britanie etc.

„Profesorul Mihai Zdrenghea este una din personalităţile academice reprezentative ale învăţământului superior filologic, care, cu competenţă profesională, ştiinţifică şi managerială, şi-a pus amprenta pe acest segment de educaţie universitară în spiritul cerinţelor contemporane. Vasta şi complexa sa activitate desfăşurată cu abnegaţie şi pasiune pe durata a 47 de ani dedicaţi studiului şi creaţiei ştiinţifice, ţinuta academică, seriozitate şi conştiinciozitatea cu care şi-a îndeplinit misiunea, atitudinea calmă şi căldura sufletească în comportament au fost recunoscute şi apreciate de-a lungul timpului”, potrivit organizatorilor.

sursa foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax