Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Programul YouthBank, destinat liceenilor din Alba, va continua şi în anul 2014. Vezi ce planuri au tinerii pentru perioada următoare

Publicat

Programul YouthBank, destinat liceenilor din Alba, îşi deschide porţile şi în acest an. Evenimentul de lansare a avut loc marţi, la Casa de Cultură a Studenţilor. Pe lângă o echipă reînnoită, tinerii au prezentat ideile, planurile şi obiectivele pentru anul care urmează.

Cel de-a cincilea an de YouthBank a fost lansat marţi la Casa de Cultură a Studenţilor, în prezența conducătorului proiectului, Dorin Sava și a altor membri. Pe lângă o parte dintre tinerii care au experienţa anilor anteriori, noua formulă s-a înnoit cu alţi elevi. În prima parte a anului, aceştia se vor ocupa de strângerea de fonduri, organizând diferite activităţi (concursuri de karaoke, vânzări de calendare sau felicitări concepute chiar de ei).

În perioada septembrie-octombrie a avut loc selecţia elevilor care, după ce şi-au trimis aplicaţiile, au trecut printr-un interviu şi printr-o probă practică.

Cei mai descurcăreţi au ajuns anul acesta în echipa YB.

Până în luna februarie, tinerii vor încerca să strângă fonduri pentru a-şi putea implementa proiectele.

Cea de-a doua etapă pe care echipa YouthBank o are în plan este cea de pregătire. Elevii vor aplica și interpreta chestionare, vor participa la un training și la tabăra de vară, unde vor putea socializa și schimba păreri cu alți membri YouthBank.

Cei care vor da viață Programului YouthBank Alba în acest an școlarsunt 12 tineri entuziaști, ambițioși și dornici să inspire și să producă schimbare în comunitatea lor: David Bratiloveanu,Vasile Bulgaru, Denisa Costan, Adelin Curuia, Cosmin Hărăstășan, Andreea Idita Șeican, Cătălin Ioaniciu, Oana Murar, Ligia Novăcean, Denisa Picoș, Amalia Slevaș și Amalia Stoia. Lor li se alătura Elena Vîrdea, coordonatoarea echipei YB, nimeni alta decât șefa promoției 2013 a Universității “ 1 Decembrie 1918” și membru fondator YB Alba (ediția 2009-2010).

“Am ales să mă implic în comunitate prin intermediul YouthBank pentru că e nevoie de schimbare, iar această schimbare poate începe cu noi, tinerii. Sunt interesată de problemele societății în care trăiescși am fost implicată în diverse proiecte care au avut ca și scop transformarea adolescenților în cetățeni responsabili. Pentru a funcționa, comunitatea are nevoie de un motor: cetățeanulresponsabil”, a declarat Ligia Novăcean, elevă în clasa a XI-a și voluntar al Fundației Comunitare Alba.

La rândul său, Dorin Sava, directorul Fundației Comunitare Alba s-a arătat încrezător în forța de schimbare a tinerilor, prin dezvoltarea lor personală:

”De 4 ani, fundația a format prin YB liceeni în domenii oportune pentru dezvoltarea profesională viitoare: management de proiect, managementul resurselor financiare, comunicare, fundraising și vânzări, evaluare de proiecte, acordare de granturi și monitorizare. Rezultatele acestei munci se găsesc în fiecare din cele 37 de proiecte finanțate cu peste 64.000 lei, reprezentând inițiativele în comunitate a peste 160 de liceeni. Aceste proiecte au angrenatalți 4.000 de tineri, numărul beneficiarilor din județ fiind de peste 16.000 .Credem că în primăvara anului viitor, valoarea totală a granturilor și burselor acordate de Fundația Comunitară Alba începând cu 2010, prin diferite programe,poate ajunge la 100.000 lei, ceea ce arată că avem un angajament și o implicare profundă în comunitatea locală” . a declarat acesta.

YouthBank este un program dedicat liceenilor din Alba Iulia, un program care încurajează implicarea tinerilor în viaţa comunităţii şi asumarea unor roluri active în sprijinirea semenilor. În cadrul Galei Județene a Voluntarilor 2012, YouthBank a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat al anului în domeniul “Educație”, câștigând și secțiunile “cel mai bun coordonator de voluntari al anului” , „voluntarul anului în educație” și “voluntarul junior al anului”.

După primii 4 ani de implementare la nivel național, YouthBank se poate lăuda cu peste 250.000 lei mobilizați din comunitățile locale, peste 560.000 lei acordați sub formă de finanțări pentru a susține 220 de inițiative ale liceenilor, 100.000 benefici ari direcți și indirecți aiproiectelor.

La nivel național, YouthBank a fost desemnat „Cel mai bun proiect educaţional al anului” în cadrul

Galei Premiilor în Educaţie 2010, în anul 2011 a primit premiul doi la categoria „Proiecte pentru tineret” în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în anul 2012, la aceeași gală, programul a primit premiul trei la categoria „Comportament civic și participare publică”, o confirmare în plus că YouthBank este o excelentă şcoală de dezvoltare personală. Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în 2006 programul YouthBank și coordonează o rețea națională de parteneri dedicați dezvoltării locale a programului, pornind de la un set comun de principii și standarde. Alba Iuliaeste unul din cele 14 oraşe din România în care acest program sederuleazăîn acest an școlar, alături de Bucureşti, Baraolt, Cluj-Napoca,Făgăraș,Iaşi,Ploiești,Odorheiu Secuiesc, Oradea, Sfântu Gheorghe,Sibiu, Timişoara și Tîrgu-Mureș.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax