Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Proiecte de performanţă în educaţie pentru elevi şi profesori la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


Publicat

elevi

elevi militariElevii şi profesorii Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia continuă implicarea în proiecte iniţiate de ei sau cu participare naţională şi internaţională. Anul şcolar trecut, aceştia au luat parte la mai multe activităţi extraşcolare, de perfecţionare profesională şi cercetare pedagogică, dar şi competiții sportive, sesiuni de referate științifice, de instrucție, spectacole, proiecte de colaborare cu instituții școlare din țară și din străinătate.

De asemenea, au câştigat competiții județene și naționale precum Tinerii dezbat, Alba Iulia – cealaltă capitală, Cultură și Civilizație în România.

Au participat la proiecte internaționale și naționale: Proiectul bilingv Orașul meu – oraș european, Proiectul de parteneriat educaţional Vocaţie şi educaţie, proiectele Comenius Mens Sana in Corpore Sano, Let´s Find the Balance și  Trois langues, deux cultures une même famille latine.

DSCN4431În anul școlar 2013-2014, colegiul militar albaiulian a inițiat Simpozionul didactic județean Perspective moderne în didactica învățământului preuniversitar – Școala performanței, adresat tuturor cadrelor didactice din județ și desfășurat în colaborare cu Inspectoratul Școlar al județului Alba și Casa Corpului Didactic Alba. Ajuns la cea de a doua ediție, la acest simpozion iau parte un număr mare de participanţi. Dorința de a oferi exemple de bune practici în vederea creșterii performanțelor școlii, de a contribui prin referate metodice și psihopedagogice la dezvoltarea activității științifice din colegiu, alături de cele susținute în cadrul comisiilor metodice, sesiunilor de comunicări sau în cadrul dezbaterilor pe teme pedagogice au fost principalele premise de la care au pornit toți participanții.

Volumul care cuprinde lucrările este cotat ISBN și devine astfel o nouă carte de vizită a fiecărui cadru didactic și militar din colegiu, dar și o dovadă a deschiderii colegiului militar albaiulian spre creșterea performanțelor școlii românești.

_MG_8290Tot din anul școlar 2013-2014 datează și Concursul județean de creație „Sunt suflet din sufletul neamului meu”, inițiat de catedra de limba română, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al județului Alba și se adresează elevilor de liceu pasionați de arta scrisului, dornici să perpetueze prin creație valorile naționale: istoria, folclorul, satul românesc și legile lui perene.

În acest context al postmodernității, cu valori fragmentate, s-a impus revigorarea românismului prin invitația la o șezătoarea literară la care elevi din colegiu, dar și din școlile județului au participat, iar creativitatea și originalitatea lucrărilor au fost răsplătite cu premii în cărți și publicarea lor în volumul de creații apărut recent – „Clepsidre în oglindă”.

DSCN4418Activitatea susținută de elevii colegiului în cadrul cercului pedagogic de limba română a demonstrat deschiderea lor spre colaborare, interdisciplinaritate, reunind în prezentările lor abordări psihanalitice, religioase, matematice, literare, muzicale și grafice ale poeziei „Lecția despre cerc”, Nichita Stănescu.

Această lecție altfel, susținută de către elevi a adus aprecieri din partea cadrelor didactice din școlile municipiului Alba Iulia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Tinerii actori din România se întâlnesc în septembrie la Alba Iulia. Două zile de teatru la ”Gala tânărului actor – HOP”

Publicat

”Gala tânărului actor – HOP” se va desfășura în 2021, la Alba Iulia, în zona Cetății Alba Carolina, în perioada 2 – 4 septembrie. 

Ce este gala tânărului actor? Este o competiție adresată actorilor, de până în 33 de ani care au terminat o facultate de teatru. Aceștia participă la o preselecție on-line iar dacă vor fi selectați vor participa propriu zis la gala în sine.

În timpul evenimentului tinerii actori selectați își vor prezenta timp de două zile, în fața publicului dar și a unui juriu momentele artistice.

Tema evenimentului din 2021 este Caragiale, fie că vorbim despre forma clasică sau despre reinterpretarea operelor.

Anul acesta directorul artistic al evenimentului este coregraful Gigi Căciuleanu.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Lacul Beliș, igienizat de o ”armată” de voluntari. Au fost descoperite gunoaie aruncate în anii 80

Publicat

Membrii Clubului Alpin Român, filiala Cluj, s-au mobilizat pentru o amplă acțiune de igienizare a lacului Beliș, inundat de gunoaie. 

Acțiunea s-a desfășurat în două zile și a implicat în jur de 120 de voluntari.

Aceștia au fost împărțiți în echipe de acțiune pe uscat, pe apă și sub apă.

”Sâmbătă am avut șapte grupe pe apă, trei pe uscat și scufundătorii iar duminică opt pe apă, patru pe uscat și scufundătorii, cu un număr total de 70 de locuri în caiace, canoe și 2 bărci de 6 locuri, echipele fiind coordonate de membri CAR, rangeri PNA și ghizi de aventură” au transmis reprezentanții clubului, pe siteul lor.

Actuala acțiune de igienizare este prima de amploare în cei 40 de ani de la apariția lacului, dovadă fiind mulțimea de obiecte și ambalaje găsite specifice vremii, unele fabricate prin anii 80.

Deșeurile provin din 3 surse majore, satele din amonte, pescari și turiști, potrivit cluj24.ro.

Reamintim că Beliș, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni a fost complet acoperit de gunoaie.

Sursa/ Foto: Facebook Clubul Alpin Român Filiala Cluj, Facebook Romsilva

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Polițiștii din Sebeș, vizitați de preșcolarii Grădiniței nr. 3. Micuții, învățați cum să circule corect

Publicat

Peste 40 de preșcolari i-au vizitat miercuri, 16 iunie, pe polițiștii din Sebeș și au învățat, de la aceștia, cum să circule corect. Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului de educație rutieră intitulat ”Micii Pietoni la Plimbare”.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 16 iunie, Poliția Municipiului Sebeș a primit vizita a peste 40 de preșcolari ai Grădiniței cu Program Prelungit nr. 3 Sebeș, activitate organizată de cadrele didactice, împreună cu polițiștii din Sebeș, în cadrul proiectului de educație rutieră intitulat ”Micii Pietoni la Plimbare”.

Poliţiştii le-au explicat, celor mici, regulile de circulaţie rutieră, regulile de comportament antivictimal și au răspuns curiozităților legate de munca de poliție.

Copiii au putut observa modul de funcționare al semnalelor acustice și luminoase cu care sunt dotate echipajele de poliție, componența unei truse criminalistice și au înțeles semnificația semnelor de circulație care se adresează pietonilor și semnificația semnalelor polițiștilor care dirijează traficul rutier.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Veteranul de război Ioan Cerghedean, din Galda de Jos, a împlinit 99 de ani

Publicat

Veteranul de război, maiorul (rtg.) Ioan Cerghedean, din Galda de Jos, județul Alba, a împlinit, miercuri, 16 iunie, venerabila vârstă de 99 de ani.

Acesta s-a născut în Galda de Jos, la data de 16 iunie 1922. A urmat cursurile Școlii de Jandarmi la Timișoara, iar în perioada 1942-1952 a fost cadru activ al trupelor de jandarmi. Pe perioada războiului a efectuat servicii de pază și ordine publică în zona Avrigului, din județul Sibiu.

Perioada cea mai dificilă din viața acestuia a fost atunci când în munții din zonă erau ascunși, strategic, soldați germani, și care trăgeau focuri în permanență, creând o stare de teroare.

„Aveau atâta muniție de trăgeau o săptămână întreagă, aproape fără oprire” povestește Ioan Cerghedean. Cu ranița în spate și înarmați, jandarmi urcau pe cărări de munte, cu scopul de a identifica aceste ascunzători. „Noi trebuia să îi prindem. Eu cred că am avut zile de la Dumnezeu de nu m-au nimerit atunci”.

Pe durata serviciului său, alături de camarazii săi, efectua intervenții și în cazul abuzurilor făcute, uneori, de armata rusă. Mai târziu, după ce s-a instalat regimul comunist și nefiind de acord cu abuzurile care se întâmplau la vremea aceea, Cerghedean părăsește Jandarmeria și se angajează ca sudor la Sibiu, la o fabrică în care se realizau locomotive. S-a angajat după o perioadă la CFR, iar la gara din Coșlariu a lucrat, ca și lăcătuș, până la pensionare.

Astăzi este înconjurat cu multă dragoste de familia fiului său, într-o gospodărie mare și frumoasă, în care locuiesc toți trei nepoți cu familiile lor. Își dorește să împlinească vârsta de 100 de ani, mărturisindu-ne că această dorință l-ar face tare fericit. Este împăcat cu sine, iar perioada războiului și cea care a urmat, a preferat să le uite și să se dedice cu totul familiei sale.

La aniversarea veteranului de război, alături de Cercul Militar Alba Iulia, au participat, miercuri, subprefectul județului Alba, Andrei Vincze, reprezentanții structurilor asociative (ANCMRR – Filiala Gemina – colonel Nicolae Panduru, AMVVD – Filiala Alba – colonel Daniel Ioan Albu), iar din partea Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice, dl ing. Olimpiu Turcu, care i-au adresat urări de bine și i-au înmânat daruri, diplome și un tort.

La mulți ani sănătoși și frumoși veteranului de război, Ioan Cerghedean!

text, foto: Petruța Pop

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate