Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Proiecte SF pentru centrul municipiului Alba Iulia: „Zgârie nori” în forma numărului „100” și parcări subterane


Publicat

proiecte sf alba iulia centru

Alba Iulia ar putea să aibă în viitor un adevărat „Downtown”, cu „zgârie-nori” de 16 etaje, parcări subterane și supraterane, străzi mai largi și noi sensuri unice de circulație auto.

O parte din proiectele SF la care „visează” reprezentanții administrației locale au fost prezentate marți, în cadrul ședinței de Consiliu Local, în care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Zona Urbană de Interes Major cuprinsă între podul peste calea ferată (Partoș) și Liceul „Alexandru Domșa”, cu condiţiile de dezvoltare ale acestuia. 

Vezi și VIDEO: Şedinţă la Consiliul Local Alba Iulia. Festival de România, patinoar, pregătiri pentru Sărbătorile de iarnă

Potrivit reprezentanților administrației locale, ideea de bază a proiectului a fost creșterea pe înălțime, pentru ca cei care ajung în municipiu „să nu mai aibă senzația că intră într-un sat”.

planuri construcții

În partea de Nord, pe strada Tudor Vladimirescu, între Liceul „Alexandru Domșa” și intersecția cu Bulevardul Republicii, se urmărește lărgirea zonei, respectiv crearea unei trame stradale cu mai multe benzi de circulație. De asemenea, nu se vor mai permite construcția locuințelor individuale. Ca excepție, locuințele existente se vor putea mansarda.

În zona centrală, printre intervențiile majore au fost enumerate extinderea magazinului Unirea și etajarea acestuia. De asemenea, în parcarea existentă în spatele magazinului se propune realizarea unei parcări supraterane și subterane dacă este posibil.

Reamintim faptul că din mai 2018, proprietarul imobilului Magazin Unirea a anunţat Primăria despre intenţia de a extinde clădirea pe verticală cu două nivele şi extinderea pe orizontală pentru realizarea unei scări rulante pentru acces la etaje superioare.

Citeşte şi S-a vândut simbolul comerțului comunist din Alba Iulia. Magazinul Universal UNIREA, cumpărat de firma Mercur

De asemenea, se propune menţinerea construcţiei P+12 adiacentă Magazinului “Unirea”, reglementată prin PUZ aprobat şi suplimentarea/reorganizarea locurilor de parcare, respectiv a construcţiei supraetajate – parcare, reglementată prin PUZ aprobat, potrivit documentaţiei prezentate la aprobare.

Tot în zona centrală a municipiului, lângă Directia Impozite si Taxe Locale Alba Iulia (blocul 280) se propun trei clădiri cu regim de înălțime P+16.

Potrivit reprezentanților Primăriei, văzute de sus, cele trei clădiri vor avea forma numărului „100”.

De asemenea, se propune un parcaj subteran, pe toată zona Piața Iuliu Maniu, sub parc, până în Piața Consiliul Europei, cu un sens giratoriu subteran care să le unească pe toate. De asemenea, în Piața Consilul Europei se propune o clădire cu funcțiuni mixte, printre care și parcaje supraterane și subterane.

planuri construcții

Practic este vorba despre trei parcări subterane, legate între ele printr-un sens giratoriu. Șoferii vor putea intra în subteran din Piața Iuliu Maniu, din strada Ardealului și din Piața Consiliul Europei.

planuri construcții

Reprezentanții primăriei recunosc că „sunt probleme”, fiind o chestiune „de viitor”.

În ceea ce privește zona protejată, care se întinde de la Prefectura Alba până la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, se propune, printre altele, iluminarea clădirilor care au valoare istorică. De asemenea, se dorește realizarea unui sens unic de ieșire din municipiu – pe Bulevardul Ferdinand I, între Prefectură și Gară. 

planuri construcții

Nu în ultimul rând, din zona Gară până la pasarela peste calea ferată se propune un regim al clădirilor mărit.

„Mă bucur foarte mult că există o viziune pentru această zonă. Dacă îndrăznim, visăm și noi probabil în câțiva ani de zile la un <Downtown>, un centru cu clădiri înalte. Practic, această zonă noi toți știam că va trebui într-un fel sau altul rezolvată, vorbesc de zona din fosta piață improvizată și va trebui să facem ceva care să arate foarte bine. Toți ne dorim ca acest <punc zero> al orașului să arate altcumva. Mă bucur că s-au amintit acele parcări subterane atât de dorite și atât de necesare, și chiar de reutilarea străzilor și regândirea sensurilor unice respectiv fluidizarea traficului. Cred că putem să facem pași în acest sens, mai ales că în 2019 sperăm să avem și acel tronson de autostradă de la Sebeș la Pârâul Iovului”, a spus viceprimarul Gabriel Pleșa.

PUZ va avea două etape de implementare, în vederea corelării cu proiectul de modernizare străzi. Alte condiţii sunt: studierea unui regim de înălţime maxim P+3 pentru zona dintre centru (Magazinul “Unirea”) şi gară, restudierea volumelor P+16 propuse, prezentarea avizului CJ şi restudierea construcţiei din piaţa Consiliul Europei.

Documentaţia a fost întocmită în scopul asigurării unei dezvoltări urbane şi integrate a municipiului Alba Iulia în zona delimitată de podul peste calea ferată (Partoş) şi Colegiul Tehnic “Al. Domşa”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Ghiță

  miercuri, 31.10.2018 at 14:39

  Voi nu sunteți in stare sa faceți corect o reabilitare după ce montati o instalație de distribuție gaze și vreți SF!!! Ați greșit numărul eventual zgârie nori in forma numărului 400!!!!!!

  • G dj

   miercuri, 31.10.2018 at 15:28

   Ce reabilitare nene?
   Nici giratorii normale nu sunt in oras si visezi reabilitari?
   Treceri de pietoni semaforizate la 5 metri de giratoriu, intr-un oras de marimea unui cartier de-al Bucurestiului, inca nu am vazut.
   Treceri de pietoni din 10 in 10 metri am mai vazut doar in Teius si in Alba Iulia.
   Si lor le trebuie sf-uri.
   Vai vai.

 2. eu

  miercuri, 31.10.2018 at 19:48

  Pe bune? Aveți tupeu sa mai visați și sa stricați banii pe tâmpenii când de la Micesti spre Alba stai 1 ora pentru 4 km sa ajungi în centru. Când toate străzile sunt peticite. Se schimba primarul și celălalt nu are nimic în desaga? Când ați făcut cetatea cât de cât și nu e un comerciant de treaba doar ai voștri cunoscuți. Când politia locala te cearta când sunt evenimente ca vrei sa Îți duci părinții la Catedrala. Când ați umplut Primăria cu incompetenti pe banii grei. Mai nu mai băgați mana și bani în buzunarele unor firme. Mai este o luna și cetatea e ca după război. Sa va fie la obraz. Vise dragilor vise.

 3. Udila

  miercuri, 31.10.2018 at 20:09

  Astia din primarie viseaza cai verzi pe pereti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

”Cariera infracțională” a unui bărbat din Alba Iulia care a violat o minoră de 12 ani: 15 spargeri în două luni. Ce a furat

Publicat

arestat catuse

15 spargeri în două luni – o parte din cariera infracțională a unui bărbat din Alba Iulia, care s-a specializat în furturi de unelte de construcții.

Pe lângă spargerile date, bărbatul a mai fost trimis în judecată și pentru viol, după ce a violat o fetiță de doar 12 ani, în timp ce se afla în arest la domiciliu. 

Momentan, Florin C., se află în arest preventiv, la Penitenciarul Aiud, însă acesta încearcă să convingă magistrații din Alba că poate judecat și din arest la domiciliu. 

Cea mai recentă încercare a acestuia a fost în data de 20 iulie, când a cerut schimbarea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

După ce magistrații Judecătoriei Alba Iulia au respins cererea, același lucru l-au făcut și judecătorii Tribunalului Alba. În urma deciziei judecătorilor a fost făcută publică și motivarea instanței în care se află detaliat toate spargerile pe care bărbatul le-a dat.

De unde a furat bunuri și unelte pentru construcții

Într-un dosar de furt, bărbatul este judecat pentru 15 spargeri date în doar 2 luni, în anul 2019.

Modul de operare al bărbatului a fost aproape același în fiecare caz, ori forța intrarea într-o încăpere, escalada un geam sau tăia gardul din jurul unei proprietăți.

După ce intra clădirea sau în anexa respectivă, bărbatul fura scule sau unelte electrice. Doar într-o noapte a furat bunuri în valoare de 20.000 de lei.

În urma unui alt furt în care a sustras mai multe unelte și scule electrice precum un ciocan rotopercutor, aparat de spalat cu presiune, rotopercutoare, a făcut un prejudiciu de 45.063 lei.

De asemenea a mai intrat într-o cabană de unde a furat bunuri de o valoare totală de aproape 10.000 de lei. În total anchetatorii au reușit să probeze 15 furturi comise de bărbat.

Unde ascundea lucrurile pe care le fura

Un martor cu identitate protejată a declarat către anchetatori că Florin C. a comis mai multe furturi, iar o parte dintre unelte au fost date către un alt bărbat care deținea o firmă de construcție.

De asemenea, un alt martor din dosar a declarat că bărbatul, ”se deplasează adesea, împreună cu doi dintre nepoții săi, cu o căruță, dinspre Alba Iulia spre autostrada care se află în construcție, unde dețin o baracă și unde depozitează diverse bunuri provenite din furturi și că inculpatul face acest drum de 2, 3 ori pe săptămână, atât cu mașina cât și cu căruța, peste care pune o prelată pentru a nu se observa bunurile transportate”, se arată în motivarea instanței.

Momentan, dosarul de furturi, este pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, iar un viitor termen de judecată va avea loc pe 4 august.

Judecat pentru viol

Bărbatul a stat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu și iar în arest preventiv.

În timp ce se afla în arest la domiciliu și judecat pentru furturile comise în 2019, bărbatul a violat o minoră de doar 12 ani. Mai exact, ”în data de 03 ianuarie 2021, persoana vătămată minoră în vârstă de 12 ani s-a deplasat la domiciliul inculpatului  (care se afla în arest la domiciliu) situat în municipiul Alba Iulia, la un moment dat acesta i-a solicitat să întrețină raporturi sexuale cu el, iar când persoana vătămată l-a refuzat inculpatul a exercitat acte de violență asupra ei (lovituri cu pumnul în zona bustului). După ce a agresat-o pe persoana vătămată, inculpatul a întreținut un act sexual oral cu aceasta.

CITEȘTE ȘI: Detalii terifiante în cazul fetiței de 12 ani din Alba Iulia, violată de un bărbat arestat la domiciliu: a fost îmbătată înainte

În data de 05 ianuarie 2021, în timp ce persoana vătămată minoră în vârstă de 12 ani se afla în domiciliul inculpatului  (care se afla în arest la domiciliu) situat în municipiul Alba Iulia, la un moment dat acesta i-a solicitat să întrețină raporturi sexuale cu el, iar când persoana vătămată l-a refuzat inculpatul a lovit-o cu pumnul în zona urechii stângi și a întreținut un act sexual oral cu aceasta”, au precizat pentru alba24.ro, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Mai mult de atât, anchetatorii au precizat că minora când a fost găsită de polițiști era într-o stare vădită de ebrietate. Fetiția a relatat verbal polițiștilor că bărbatul a obligat-o să consume alcool și apoi să întrețină relații seuxale cu bărbatul.

În dosarul de viol, următoarea înfățișare în fața instanței va avea loc pe data de 16 august.

Între timp, bărbatul stă în arest preventiv la Penitenciarul Aiud.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Tone de băuturi ținute afară în caniculă, oprite de la comercializare de inspectorii ANPC

Publicat

Tone de băuturi de diferite tipuri, ținute la 40 de grade, au fost oprite de la comercializare de inspectorii ANPC, a transmis, joi dimineața, comisarul șef al Regiunii Brașov, Sorin Susanu.

În contextul temperaturilor extrem de ridicate din ultima perioadă, comisarii ANPC, sub coordonarea președintelui ANPC, Claudiu Dolot, fac verificări ample cu privire la modul în care sunt depozitate băuturile.

„Atât in județul Timiș, cât și în celelalte regiuni din țară, au fost descoperite cantități mari de băuturi, de diferite tipuri depozitate necorespunzător, în spații neautorizate, la temperaturi și de peste 40°C, în directa acțiune a razelor soarelui”, a spus comisarul șef al Regionalei Brașov a ANPC, Sorin Susanu.

Până în acest moment, este vorba despre tone de produse oprite de la comercializare, dar acțiunea este în desfășurare.

Acțiunile de control se desfășoară în toată țara, inclusiv în județul Alba.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CE FACI și ce să nu faci dacă te ÎNTÂLNEȘTI cu URSUL. 20 de reguli și sfaturi care trebuie respectate pentru a evita atacul

Publicat

Întâlnirile dintre oameni și urși în pădure sau chiar pe pajiști pe care până acum nu au mai fost văzuți sunt tot mai dese.

În ultima perioadă, urșii au ajuns să atace la stâne și chiar să intre, în căutarea hranei, în gospodăriile oamenilor.

O serie de atacuri ale urșilor în România în ultima perioadă a provocat temeri cu privire la faptul că populația de urși ar fi scăpat de sub control în țară, scriu jurnaliștii de la BBC.

Citește și FOTO: Un nou ATAC al unui URS pe o pășune de lângă Aiud. Cetățean: „În aceste zone numărul de urși trebuie să fie zero

Lipsa locurilor special amenajate pentru urși, lipsa depozitării corecte a resturilor menajere, înmulțirea necontrolată și construcția de așezări omenești în locurile în care aceștia umblă, înmulțesc contactele nedorite dintre noi și animale și schimbă comportamentul acestora.

Aproximativ 6.000 de urși trăiesc în România, iar incidentele care implică aceste animale au crescut puternic în ultima perioadă. Doar în ultima lună doi bărbați din județul Mureș și un altul din județul Bacău au murit în urma unor atacuri ale urșilor.

Vezi și FOTO: Urme de urs descoperite în comuna Rădești. Animalele tot mai prezente în județul Alba

Mulți români consideră că motivul pentru creșterea numărului de urși este o lege din 2016 care interzice vânătoarea sportivă în cazul acestor animale. Experții susțin că datele oficiale referitoare la numărul de urși din România ar putea fi departe de realitate.

Pe de altă parte activiștii de mediu spun că din momentul în care această lege a intrat în vigoare, vânătorii au făcut tot posibilul pentru a raporta cât mai multe atacuri și pierderi provocate de urși

Ursul este un animal inteligent.

Uneori este chiar mai inteligent decât omul, iar asta îl face ca de cele mai multe ori să ocolească cu înțelepciune omul, dacă îi simte prezența scrie montaniarzi.ro

Urșii gunoieri pot să fie un pericol, dar discuția este complexă pentru că situația acestor urși este consecința lipsei de inteligență a omului.

În zonele aglomerate de corturi, grătare, trasee populare, ursul poate fi o prezență frecventă dar riscurile ca el să atace sunt mici pentru că este obișnuit cu omul și aglomerația îl face defensiv. În aceste locuri ursul vine să cerșească, iar omul – nu foarte inteligent – să guste un spectacol de circ gratuit.

Citește și FOTO: Un URS a ATACAT pe o pășune de lângă Aiud. A omorât o vacă, îngrijitorul a scăpat după ce s-a refugiat într-un adăpost

În ultima perioadă, au fost frecvente situațiile în care oamenii fie au fost surprinși hrănind urși, fie au fost răniți sau chiar sfâșiați în urma întâlnirii cu ursul. Imprevizibilitatea și viteza de reacție a urșilor ne împiedică să găsim o soluție exactă unui astfel de întâlniri, însă există câteva sfaturi despre ce e bine să ai la îndemână atunci când pornești la drum în pădure și cum trebuie să reacționezi.

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul pe munte

Muntele este casă ursului, omul este cel care calcă teritoriul ursului, niciodată învers. În aceste condiții, ursul se dovedește, din nou mai inteligent decât omul.

Un comportament cu puțin zgomot preventiv făcul de oameni este suficient că el să se îndepărteze înaintea contactului vizual.

Atenție! După contactul vizual între om și urs, zgomotul nu mai este o armă ci o povocare adresată de om, ursului.

Vezi și VIDEO ATENȚIE: Patru urși, văzuți lângă Alba Iulia. O ursoaică cu doi pui și un mascul mare, filmați pe raza comunei Ciugud

Cea mai bună variantă în caz de întâlnire pe poteca este retragerea în liniște, fără mișcări bruște, în direcție opusă deplasării ursului. De cele mai multe ori totul se termină aici. După ce ursul nu se mai vede, drumul continuă în grup compact, cu zgomot moderat, fără pauză și cu maximă atenție

Nu se pleacă niciodată la drum prin munți fără a cere amănunte de la persoanele avizate despre numărul urșilor și șansele unei întâlniri cu acesta.

Este bine de știut că ursul este atras în locurile unde există stâne ce stau pe munte de primăvară și toamnă. Acestea sunt zone cu risc, mai ales dacă sunt locuri împădurite.

Soluția este grupul compact, zgomotul preventiv și folosirea de petarde sau fumigene roșii în caz de contact vizual sau semne de agresivitate ale ursului.

Nu trebuie niciodată să provoci ursul

Un comportament calm, așezarea pe vine, evitarea contactului vizual cu el poate fi suficientă pentru ca animalul să înțeleagă că nu ești un pericol și să te lase în pace.

Nu trebuie să-l încolțești. Nu trebuie să fugi! Ursul oricum aleargă mai repede că tine, fie că aleargă la deal sau la vale (mitul cu alergatul la vale nu-i bun!).

Vezi și Trei ciobani din Mureș, atacați de urs pe o pășune din Harghita. Un tânăr, găsit mort. Un alt bărbat, în stare gravă la spital

Nu trebuie să te cațeri într-un copac, pentru că ursul este un cățărător bun, iar în copac, dacă vine după tine nu mai ai nici o șansă, plus că dacă urcă după tine e foarte furios.

Îndepărtează-te de el cu fața spre el, niciodată cu spatele. Dacă este un grup, toți vor face aceleași mișcări, pentru a păsra un singur corp. Mișcarile haotice și țipetele îl pot face să atace.

Înainte să atace, ursul are un coportament tipic.

Se mișcă dintr-o parte în alta, de pe o labă pe altă, rapid, se ridică în două picioare, țipă agresiv.

Aceste semne preced cu 3-4 minute, atacul. Nu va ataca înainte de a face aceste scheme, timp în care îți poți pregăti petarde, torțe, fluiere cu sunet foarte intes, sprayuri cu piper sau alte arme pe care montaniarzii adevărati le au cu ei, ca măsură preventivă la întâlnirea cu ursul.

20 sfaturi utile de pus în practică atunci când te întâlnești cu ursul

 1. Nu pleca la drum singur, asigură-te că mergi cu cel puțin încă două persoane. Discuţiile dintre voi şi zgomotul pe care îl faceţi, cu siguranţă este auzit de animale şi ele vă vor evita. Cântaţi  sau vorbiţi cu voce tare.  Pe lânga creşterea moralului, cântecele transmit mesajul că sunteţi acolo.
 2. Dacă observi prezența unui urs la mare îndepărtare, e bine să ai niște petarde sau să faci zgomot prin lovirea cănilor sau vaselor de metal pe care le ai la tine. Nu miza că e destulă distanță între voi și urs, dacă a simțit mirosul de mâncare se va ține după voi până când campați.
 3. În situatia în care va întâlniti cu un urs care nu v-a văzut încă, întorceți-vă fără a atrage atenția asupra voastră.
 4. Dacă ursul va vede, fiți calmi și nu aruncati cu pietre sau cu alte obiecte.
 5. Nu priviți ursul în ochi, pentru că aceasta apare ca un semn de agresivitate și nu îi întoarceti spatele.
 6. În pădure, acolo unde câmpul vizual este mai redus, în special din cauza copacilor, s-ar putea să te trezeşti cu ursul faţă în faţă. Nu te panica. Dacă fugi te vei transforma în victimă cu siguranţă şi este garantat că nu poţi să fugi mai repede decât el. 
 7. Atenție mare la arborii doborâti în pădure, mai ales la cei care au și rădăcinile scoase din pământ. Este locul pe care masculii de urs îl aleg pentru a-și face bârlog. Femelele care au pui îsi fac adăposturi mult mai elaborate si mai ferite, în pesteri de regula.
 8. Poartă de gât un fluier. Ursul este foarte sensibil la zgomot. Fluieră cât poţi de tare şi adoptă o poziţie ameninţătoare, fluturând mâinile şi privindu-l în ochi. De cele mai multe ori fug, dar, înainte de toate astea, ai grijă că el are pe unde scăpa. Dacă este încolţit, va adopta poziţia de apărare şi nu e spre binele tău.
 9.  Dacă în situaţia de mai sus, nu ai fluier, fă zgomot cu ce poţi, ţipă, bate din palme. Retrage-te încet, cu ochii la el. Dă drumul rucsacului dacă totuşi vine spre tine, aruncă-l în opusul direcţiei pe care tu o vei lua pentru că cel mai probabil este interesat de mâncare, nu de tine.
 10. Urșii nu se joaca! Atunci când vedeți un urs care aleargă și face „tumbe” prin pădure, fiti convisi ca este în atac, iar intențiile lui nu sunt deloc prietenești.
 11. Împachetează-ţi cât mai bine mâncarea în rucsac astfel încât să nu miroasă prea tare. Nu mânca în locurile împădurite şi care ştii că sunt frecventate de urşi, s-ar putea să ai musafiri nepoftiţi la masă.
 12. Evitați să fotografiati urșii. Dacă totusi vreti să aveti o amintire, fotografiati animalul fără a folosi blițul.
 13. Nu oferiți mâncare, nu va îndreptați spre ei.
 14. Ceaţa şi ploaia cresc riscul unei astfel de întâlniri. Animalele se simt în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestari meteo şi ies în căutarea hranei.
 15.  Ursoaica cu pui este un real pericol; dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul vostru, urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi.
 16.  Fuga nu este o soluţie, cu toate că pare greu de crezut şi de făcut, înfruntarea s-ar putea să fie singura ta scăpare în anumite situaţii. Fuga este chiar cea mai proastă decizie, inclusiv mitul cu „alergatul la vale”.
 17.  Dacă ursul este deja foarte aproape de voi și nu vă mai puteți retrage, asezati-vă pe burtă și acoperiti-vă capul cu mâinile. Stati nemiscați!
 18. Evitați întâlnirile cu puii, pentru că cele mai multe atacuri sunt ale ursoaicelor care îsi apără puii. Nu va poziționați între puiul de urs și mama acestuia
 19. Când campezi  nu ţine mâncarea în cort. Agaț-o într-un copac la 50-100 de m de locul unde ți-ai instalat cortul.
 20. Un spray cu piper este o soluţie bună. Dacă nu ai, achiziţionează unul. Urșii au mirosul dezvoltat pentru că au un nas sensibil. Există spray-uri anti urs, dar acestea trebuie să fie de capacitate mare pentu a fi eficiente.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

RECORDER: Topul localităților din județul Alba în care se investește cel mai mult în următorii 2 ani. Surprizele din listă

Publicat

Valoarea totală a proiectelor de investiții din județul Alba, care trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2023 ajunge la peste 2,8 miliarde de lei. 

Datele au fost colectate și integrate la nivel național de jurnaliștii de la Recorder

Proiectele din fonduri europene depășesc 1,8 miliarde de lei. Cele mai mari investiții sunt în Alba Iulia, iar pe locul al doilea se află Zlatna.

Mediul urban domină din acest punct de vedere.

Alba

Investiții totale: 2.844.808.891 lei

Fonduri europene: 1.837.873.062 lei

Fonduri naționale: 776.324.698 lei

Fonduri locale: 33.350.130 lei

Fonduri mixte: 197.261.000 lei

64,4% dintre investiții sunt în mediul urban, iar 35,6% în mediul rural.

Localitățile în care se investește cel mai mult

Lista localităților în care intră cei mai mulți bani, poate fi surprinzătoare.

După Alba Iulia, Zlatna are cele mai mari proiecte, iar dintre comune, Bucium și Râmeț. Este vorba despre proiecte în care aceste comune sunt asociate cu Consiliul Județean Alba și cu alte localități, principala investiție de acolo fiind Transalpina de Apuseni.

Alba Iulia –  412.655.010 lei

Zlatna – 241.251.083 lei

Cugir – 189.845.340 lei

Aiud – 146.205.413 lei

Blaj – 57.526.467 lei

Bucium – 52.203.261 lei

Râmeț – 51.783.552 lei

Sebeș – 48.855.401 lei

Ocna Mureș – 45.277.658 lei

Teiuș – 45.046.492 lei

Pe siteul Recorder există o secțiune unde fiecare cetățean din Alba poate vedea exact investițiile din orașul sau comuna în care locuiește, AICI.

Domeniile în care se investește cel mai mult

Apă și canal – 787.969.935 lei

Infrastructură rutieră – 755.353.974 lei

Ecologizare – 296.950.831 lei

Școli și grădinițe – 256.098.034 lei

Transport în comun – 221.041.574 lei

Unități medicale – 120.090.325 lei

Iluminat public – 90.621.478 lei

Construire și reabilitare de clădiri – 87.020.564 lei

Centre culturale – 76.889.699 lei

Energie verde – 60.460.700 lei

Sport și recreere – 30.832.211 lei

Centre sociale – 29.307.265 lei

Piețe și spații publice – 18.239.621 lei

Biserici – 1.134.423 lei

Situația la nivel național:

Alba Iulia nu se află în topul orașelor reședință de județ, în ceea ce privește investițiile.

Pe primul loc se află Capitala, urmată de Satu Mare și Timișoara. Cluj-Napoca este pe locul 4 în ordinea descrescătoare a sumelor cheltuite pe investiții.

”Am colectat date de la 93 de instituții centrale și locale și am adunat la un loc peste 14.000 de proiecte de investiții aflate în derulare pe teritoriul României în următorii doi ani, din fonduri locale, guvernamentale și europene.

Scopul acestei inițiative este ca orice cetățean, din orice colț al țării, să poată verifica investițiile care se derulează în localitatea lui, de unde vin banii, cine îi administrează și care ar trebui să fie termenul de finalizare a fiecărui proiect” au precizat jurnaliștii de la Recorder.

Datele obținute de Recorder pentru realizarea acestui material erau valabile la data de 1 aprilie 2021.

Este posibil ca unele proiecte să sufere modificări ulterioare, cum ar fi o schimbare a termenului de finalizare sau o recalculare a sumei investite, în funcție de cofinanțarea de la nivel local a unor proiecte europene sau de semnarea unor acte adiționale ulterioare.

Sursă: Recorder

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate