Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Proiecte SF pentru centrul municipiului Alba Iulia: „Zgârie nori” în forma numărului „100” și parcări subterane

Publicat

proiecte sf alba iulia centru

Alba Iulia ar putea să aibă în viitor un adevărat „Downtown”, cu „zgârie-nori” de 16 etaje, parcări subterane și supraterane, străzi mai largi și noi sensuri unice de circulație auto.

O parte din proiectele SF la care „visează” reprezentanții administrației locale au fost prezentate marți, în cadrul ședinței de Consiliu Local, în care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Zona Urbană de Interes Major cuprinsă între podul peste calea ferată (Partoș) și Liceul „Alexandru Domșa”, cu condiţiile de dezvoltare ale acestuia. 

Vezi și VIDEO: Şedinţă la Consiliul Local Alba Iulia. Festival de România, patinoar, pregătiri pentru Sărbătorile de iarnă

Potrivit reprezentanților administrației locale, ideea de bază a proiectului a fost creșterea pe înălțime, pentru ca cei care ajung în municipiu „să nu mai aibă senzația că intră într-un sat”.

planuri construcții

În partea de Nord, pe strada Tudor Vladimirescu, între Liceul „Alexandru Domșa” și intersecția cu Bulevardul Republicii, se urmărește lărgirea zonei, respectiv crearea unei trame stradale cu mai multe benzi de circulație. De asemenea, nu se vor mai permite construcția locuințelor individuale. Ca excepție, locuințele existente se vor putea mansarda.

În zona centrală, printre intervențiile majore au fost enumerate extinderea magazinului Unirea și etajarea acestuia. De asemenea, în parcarea existentă în spatele magazinului se propune realizarea unei parcări supraterane și subterane dacă este posibil.

Reamintim faptul că din mai 2018, proprietarul imobilului Magazin Unirea a anunţat Primăria despre intenţia de a extinde clădirea pe verticală cu două nivele şi extinderea pe orizontală pentru realizarea unei scări rulante pentru acces la etaje superioare.

Citeşte şi S-a vândut simbolul comerțului comunist din Alba Iulia. Magazinul Universal UNIREA, cumpărat de firma Mercur

De asemenea, se propune menţinerea construcţiei P+12 adiacentă Magazinului “Unirea”, reglementată prin PUZ aprobat şi suplimentarea/reorganizarea locurilor de parcare, respectiv a construcţiei supraetajate – parcare, reglementată prin PUZ aprobat, potrivit documentaţiei prezentate la aprobare.

Tot în zona centrală a municipiului, lângă Directia Impozite si Taxe Locale Alba Iulia (blocul 280) se propun trei clădiri cu regim de înălțime P+16.

Potrivit reprezentanților Primăriei, văzute de sus, cele trei clădiri vor avea forma numărului „100”.

De asemenea, se propune un parcaj subteran, pe toată zona Piața Iuliu Maniu, sub parc, până în Piața Consiliul Europei, cu un sens giratoriu subteran care să le unească pe toate. De asemenea, în Piața Consilul Europei se propune o clădire cu funcțiuni mixte, printre care și parcaje supraterane și subterane.

planuri construcții

Practic este vorba despre trei parcări subterane, legate între ele printr-un sens giratoriu. Șoferii vor putea intra în subteran din Piața Iuliu Maniu, din strada Ardealului și din Piața Consiliul Europei.

planuri construcții

Reprezentanții primăriei recunosc că „sunt probleme”, fiind o chestiune „de viitor”.

În ceea ce privește zona protejată, care se întinde de la Prefectura Alba până la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, se propune, printre altele, iluminarea clădirilor care au valoare istorică. De asemenea, se dorește realizarea unui sens unic de ieșire din municipiu – pe Bulevardul Ferdinand I, între Prefectură și Gară. 

planuri construcții

Nu în ultimul rând, din zona Gară până la pasarela peste calea ferată se propune un regim al clădirilor mărit.

„Mă bucur foarte mult că există o viziune pentru această zonă. Dacă îndrăznim, visăm și noi probabil în câțiva ani de zile la un <Downtown>, un centru cu clădiri înalte. Practic, această zonă noi toți știam că va trebui într-un fel sau altul rezolvată, vorbesc de zona din fosta piață improvizată și va trebui să facem ceva care să arate foarte bine. Toți ne dorim ca acest <punc zero> al orașului să arate altcumva. Mă bucur că s-au amintit acele parcări subterane atât de dorite și atât de necesare, și chiar de reutilarea străzilor și regândirea sensurilor unice respectiv fluidizarea traficului. Cred că putem să facem pași în acest sens, mai ales că în 2019 sperăm să avem și acel tronson de autostradă de la Sebeș la Pârâul Iovului”, a spus viceprimarul Gabriel Pleșa.

PUZ va avea două etape de implementare, în vederea corelării cu proiectul de modernizare străzi. Alte condiţii sunt: studierea unui regim de înălţime maxim P+3 pentru zona dintre centru (Magazinul “Unirea”) şi gară, restudierea volumelor P+16 propuse, prezentarea avizului CJ şi restudierea construcţiei din piaţa Consiliul Europei.

Documentaţia a fost întocmită în scopul asigurării unei dezvoltări urbane şi integrate a municipiului Alba Iulia în zona delimitată de podul peste calea ferată (Partoş) şi Colegiul Tehnic “Al. Domşa”.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Ghiță

  miercuri, 31.10.2018 la 14:39

  Voi nu sunteți in stare sa faceți corect o reabilitare după ce montati o instalație de distribuție gaze și vreți SF!!! Ați greșit numărul eventual zgârie nori in forma numărului 400!!!!!!

  • G dj

   miercuri, 31.10.2018 la 15:28

   Ce reabilitare nene?
   Nici giratorii normale nu sunt in oras si visezi reabilitari?
   Treceri de pietoni semaforizate la 5 metri de giratoriu, intr-un oras de marimea unui cartier de-al Bucurestiului, inca nu am vazut.
   Treceri de pietoni din 10 in 10 metri am mai vazut doar in Teius si in Alba Iulia.
   Si lor le trebuie sf-uri.
   Vai vai.

 2. eu

  miercuri, 31.10.2018 la 19:48

  Pe bune? Aveți tupeu sa mai visați și sa stricați banii pe tâmpenii când de la Micesti spre Alba stai 1 ora pentru 4 km sa ajungi în centru. Când toate străzile sunt peticite. Se schimba primarul și celălalt nu are nimic în desaga? Când ați făcut cetatea cât de cât și nu e un comerciant de treaba doar ai voștri cunoscuți. Când politia locala te cearta când sunt evenimente ca vrei sa Îți duci părinții la Catedrala. Când ați umplut Primăria cu incompetenti pe banii grei. Mai nu mai băgați mana și bani în buzunarele unor firme. Mai este o luna și cetatea e ca după război. Sa va fie la obraz. Vise dragilor vise.

 3. Udila

  miercuri, 31.10.2018 la 20:09

  Astia din primarie viseaza cai verzi pe pereti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Cel puţin 30.000 de copii vor primi câte 1.400 de lei pe lună. Care sunt condiţiile

Publicat

bani

Cel puţin 30.000 de copii cu vârste între 0 şi 2 ani, proveniţi din familiile vulnerabile, vor beneficia de educaţie timpurie în creşe prin intermediul unui program social cu o finanţare de 168 de milioane de euro, lansat luni de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. „Programul se referă la sprijin pentru copii între 0 şi […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum reuşesc şoferii să localizeze radarele şi echipajele de Poliţie Rutieră în câteva zeci de secunde

Publicat

politie

33 de secunde. Atât i-a trebuit unei aplicaţii de trafic să localizeze echipajul de Poliţie pe şosea. Mulţi români ajung să fenteze radarele Poliţiei, folosind aplicaţii mobile şi recunosc că astfel au făcut “economii la buget”. Chiar şi unii poliţişti recunosc că şoferii care folosesc astfel de aplicații au mai mici șanse de a fi […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Obiceiul „Păștenilor”, tradiție păstrată cu sfințenie la Cugir și Vinerea. 125 de localnici, gazdele din acest an

Publicat

pastenii vinerea 2018

În Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, creștinii țin cu sfințenie la anumite tradiții și obiceiuri, atât la oraș cât și la sate. Așa se întâmplă în orașul Cugir şi la Vinerea, unde se ţine un obicei vechi de mai bine de 71 de ani: Obiceiul „Păștenilor”. Persoanele care împlinesc în acest an vârsta de 60 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

10 mai: Crosul Europei, a şasea ediţie, în Cetatea Alba Carolina. Detalii despre înscrieri şi traseu

Publicat

crosul europei alba iulia

A șasea ediție a Crosului Europei se desfăşoară vineri, 10 mai, în Cetatea Alba Carolina, sub sloganul ”EU aleRg! Ne antrenăm pentru implicare civică și vot!”, pentru a marca Ziua Europei. Startul competiţiei este de la ora 12.00, în şanţurile Cetăţii. Înscrierile încep de la ora 9.30 în șanțurile Cetăţii Alba Carolina, lungimea traseului fiind […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate