Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Proiectul „Ai drepturi!”, pentru informarea elevilor cu privire la drepturile cetățenilor UE, la două colegii din Alba Iulia

Publicat

Colegiul Național „Horia, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” împreună cu Centrul Județean de Excelență Alba și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru au finalizat vineri, 9 decembrie, proiectul educativ local „Ai drepturi!”, ediția a VII-a.

Proiectul are ca scop informarea și exprimarea liberă a elevilor cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii Europene și marcarea unei zile a solidarităţii în toată diversitatea sa, indiferent de religie, rasă sau convingeri, este un moment al victoriei raţiunii asupra ignorării, dispreţuirii şi încălcării drepturilor omului cu care se confruntă umanitatea şi care au impus întreprinderea de măsuri pentru protejarea demnităţii şi valorii umane.

Proiectul marchează Ziua Internaționala a Drepturilor Omului. Aceasta este celebrată în fiecare an în 10 decembrie – ziua în care Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declarația Universală a Drepturilor Omului. Elevii au dezbătut câteva din drepturile fundamentale ale omului, se exemplu dreptul la fericire, dreptul adopțiilor, dreptul la liberă exprimare, dreptul persoanelor cu dizabilități, drepturile copilului și dreptul la educație etc.

Grupul țintă îl reprezintă elevi din clasele  a IX-a – a XII-a de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și ambasadorii EPAS ai Colegiului Național HCC Alba Iulia.

Coordonatori proiectului sunt prof. Monica Fer Todoran de la Colegiul Național ”HCC” Alba Iulia și prof. Lavinia Dobra de la Colegiul Economic ”DPM” Alba Iulia. Din echipa de implementare fac parte prof. Adrian Simion, Lavinia Dobra, Andreea Dan, Simona Dogaru, Monica Fer Todoran, Opincariu-Mihinda Mihaela, Aniela Vizitiu, Daniela Cetean, Bibl. Lucreția Bîrz

Activitățile s-au desfășurat în perioada 6-15 decembrie 2022, în Centrele de Documentare și Informare ale unităților de învățământ partenere și în sălile de clase/laboratoare INFO.

În perioada 6-10 decembrie 2022 s-au realizat două spații expoziționale cu planșe informative despre drepturile omului și prezentări (ppt-uri) despre drepturile omului, urmate de evaluarea și premierea celor mai reușite planșe/postere  și ppt-uri pe școală.

În perioada 5-15 decembrie 2022 elevii au la dispoziție o miniexpoziție AI DREPTURI!, cu cărți și materiale diverse, din fondul documentar al CDI-urilor, despre drepturile omului. Aceasta va fi disponibilă  pe toată derularea proiectului în vederea unei bune informări și documentări și pentru realizarea produselor finale.

Vineri, 9 decembrie 2022, a avut loc premierea celor mai reușite planșe și prezentări power point, din cele două școli partenere, de către Mirela Groza de la ADR Centru și prof. Adrian Simion, directorul Centrului de Excelență Alba.

Obiective generale ale proiectului sunt marcarea Zilei Drepturilor Omului și implicarea elevilor în activități de informare și dezvoltare personală. De asemenea, obiectivele specifice urmăresc dezvoltarea abilităților de comunicare în scris și oral; dezvoltarea competențelor de informare și documentare; conștientizarea importanței cunoașterii drepturilor omului; activarea și sensibilizarea elevilor cu privire la probleme cauzate de lipsa drepturilor omului.

Proiectul se realizează, de șapte ani, cu sprijinul partenerilor ADR Centru, prin bunăvoința dnei. Mirela Groza și dl. Nicolae Mărginean și prin susținerea Centrului Județean Excelență, reprezentat prin dir. prof. Adrian Simion.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax