Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Proiectul „Citiți-l pe Eminescu, nu-l comemorați”, ediția a VI-a, la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” din Sebeș

Publicat

Ziua Culturii Naționale coincide din 15 ianuarie 2011 cu celebrarea nașterii poetului nostru național, Mihai Eminescu. Lucru deloc întâmplător, deoarece este perioada în care ne amintim că românul s-a născut poet.

„Elevii de azi sunt din ce în ce mai demotivați atunci când este vorba de lectura individuală, așa că am găsit o metodă alternativă de a-i atrage să facă acest lucru într-un mod plăcut, dar și util: o activitate de tip puzzle prin care elevii să facă cunoștință cu opera lui Eminescu într-un mod inedit. Au primit dimineață la intrarea în școală răvașe cu strofe din diverse poezii eminesciene, iar timpul pauzelor din cursul programului școlar au căutat strofele lipsă primite de colegi, reconstituindu-le. Apoi împărțiți pe echipe au rezolvat probe scrise și orale despre opera și viața poetului”, a precizat coordonatoarea proiectului, prof. Diane Popa.

La desfășurarea și derularea proiectului „Citiți-l pe Eminescu, nu-l comemorați!” au participat și profesoarele de limba și literatura română Tibu Corina, Liana Miclăuș, Bota Minodora și bibliotecara Magda Maria care a înregistrat pe fundal musical împreună cu Manica Monica poezii celebre din repertoriul nemuritorului poet.

Astfel, aproape toți elevii din clasele V-XII, personalul didactic și nedidactic de la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș au participat la o sesiune de lectură colectivă. Elevii s-au implicat activ, îmbunătățindu-și calitățile de comunicare, negociere și sinteză.

Prin această activitate s-a urmărit promovarea culturii naționale, dezvoltarea unor abilități de comunicare, de lucru în echipă, formarea și dezvoltarea gustului pentru lectura individuală, dar și colectivă, și nu în ultimul rând, întâlnirea cu poezia lui Eminescu prin intermediul unei lecții deschise.

Obiectivele proiectului au vizat următoarele aspecte: stabilirea unei relații de prietenie și colaborare între elevii școlii; promovarea valorilor culturale autentice; formarea unei atitudini pozitive față de lectură; încurajarea cunoașterii operei lirice a lui Eminescu.

Activitățile au presupus ca șase elevi din clasa a VI-a să pregătească răvașele cu strofe din poeziile eminesciene, să distribuie la intrarea în școală tuturor elevilor de la gimnaziu, răvașe cu strofe din Eminescu în dimineața zilei de 12.01.2022.

Elevii de la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş au reconstituit unele din poeziile reprezentative din opera lui Eminescu printr-o activitate de tip puzzle, adică au căutat strofele lipsă la colegii din celelalte clase pentru a reface apoi poezia pe un format A4.

Primii trei care au reconstituit poezia au fost recompensați cu trei cărți de referință pentru activitatea lor școlară. Elevii din clasele V-VII au realizat imagini cu scene inspirate de versurile eminesciene pe care le-au extras din cutia cu răvașe.

La sfârșitul activității elevii au fost capabili să recunoască poezii reprezentative din lirica eminesciană, să identifice perioada în care se celebrează poetul national, Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), să descopere mesajul poeziilor eminesciene îndrumați de profesoarele de limba și literatura română, să lucreze în echipă, să reconstituie strofe din poeziile eminesciene, să se familiarizeze cu unele poezii din lirica eminesciană, să ducă la bun sfârșit o sarcină, să respecte termenul unei sarcini, să se încadreze în timp, să-și dezvolte gustul pentru lectura poeziilor lui Eminescu.

Elevii premiați au fost: Bota Cătălina; Bota Carina; Faur Nicolae; Rupa Nicholas, Bumbu Nicolae, Șamu Ioana; Bumbu Ayden Hănțulescu Anastasia, Chira Karicia, Ciocea Briana, Manițiu Alexandru, Cîmpan Darius, Tănas Daria, Moldovan Georgiana, Opincariu Alex, Opincariu Andrei, Voic Adriana, Popa Alex, Hănțulescu Teodora, Iosua.

Produsele finale ale acestui proiect au fost: poezii reconstituite din lirica eminesciană; expoziție colectivă cu lucrări inspirate din versurile lui Eminescu; planșe cu poezii reprezentative din lirica marelui poet.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax