Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Proiectul de punere în valoare a vestigiile romane din Piața Cetății: Construcție din oțel și sticlă peste comandamentul Legiunii XIII Gemina


Publicat

În luna mai a anului viitor, albaiulienii şi turiştii care ajung în Cetatea Alba Carolina s-ar putea bucura de un nou sit istoric amenajat. După ce în luna noiembrie reprezentanţii Primăriei au anunţat că lucrările la situl roman Principia sunt realizate în proporţie de 14%, arhitectul firmei care execută partea de proiectare a făcut publică o imagine cu ceea ce vor să realizeze în Piaţa Cetăţii.

După cum se poate vedea şi în imagine, Situl Roman Principia va fi protejat de o construcție realizată din sticlă şi oțel, în care va fi amplasat un sistem de climatizare care o să asigure permanent o temperatură potrivită. Tot pentru protejarea vestigiilor va fi amplasat un sistem de iluminat special, conform arhitectului Radu Lăncrănjan.

Potrivit directorului adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, situl a fost identificat în anul 2011 şi are o formă tipică clădirii comandamentului legiunii romane din secolul al II-lea. Latura din spate a clădirii deservea drept loc de întâlnire pentru soldaţi. O altă latură este din perioada împăratului Hadrian, iar una din perioada împăratului Caracalla, în care au fost găsite şi monede şi alte obiecte.

Pe lângă ce vor vedea din exterior, cei care vor dori vor putea să facă o vizită şi în interiorul clădirii din sticlă. Accesul se va face controlat, nu se vor permite grupuri mai mari de 40 de oameni şi probabil vizita se va face cotracost. Cei care vor pătrunde în incinta clădirii vor putea să vadă proiecţii-documentar, dar şi elemente de decor roman.

Situl Roman Principia aparţine castrului Legiunii a XIII-a Gemina şi este amplasat în zona Pieţii Cetăţii, la limita de sud a străzii Nicolae Iorga. Până în prezent s-au efectuat lucrări de cercetare arheologică pe laturile de sud şi est ale amplasamentului, de trasare a construcţiei de protectie a vestigiilor arheologice, săpătura fundaţiei spre strada Nicolae Iorga, armarea fundației, lucrări specifice pentru amenajare lapidarium, respectiv reîntregirea elementelor sculpturale ce se execută în atelier.

„Există un proiect care este în curs de derulare, din interiorul Cetăţii, în Piaţa Cetăţii, este vorba despre Palatului Guvernatorului Castrului Roman Principia, va fi un lucru deosebit, pe care la anul pe vremea asta cei din Alba Iulia vor spune că lau văzut şi că este frumos”, a declarat primarul Mircea Hava la inaugurarea Laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina.

Situl Roman Principia face parte din proiectul de punere în valoare a vestigiilor alături de zidul medieval din zona clădirii Ierihon și drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul.

Licitația a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”, dintre care ultimele trei au acționari comuni. Valoarea estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, a fost de 23.000.000 lei, iar valoarea contractului după licitaţie este de 16.507.213 lei ( aproximativ 3,5 milioane euro).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. Lig Ya

  luni, 09.12.2013 at 22:44

  omg, ce kitch spectaculos!
  Dacă asa ceva se aprobă, ar trebui invitata neaparat Miley Cyrus 😀 sa sutina un concert in Piata Cetatii, impreuna cu ” the wrecking ball”!!
  Poate va aparea o alta varianta la videoclip alaturi de aceasta capodopera arhitecturala <3<3<3

  • Dandana escu

   sâmbătă, 18.01.2014 at 23:23

   Draga Lig Ya,
   si celorlalti care sunteti de aceeasi parere!
   am vazut o asemenea punere în valoare în sudul Frantei, si pot sa va spun ca este spectaculos! este vorba despre o vestigiile unei vile romane, care se întinde aproape un hectar: este vorba deci despre vila unui personaj de seama! si sincer!? mi-a placut teribil aceasta metoda, întrucât ai senzatia ca traiesti istoria! si-n plus de asta, voi preferati ca aceste vestigii sa fie distruse de intemperii? ar fi chiar pacat pentru oras! oamenii astia fac totul ca sa puna în evidenta valorile pe care le au, si hop, apar critici! pai nimeni si nimic nu va satisface! daca se face ceva, nu-i bine, daca nu se face, iar nu-i bine! pacat de conceptiile voastre!

 2. in ton cu cetatea

  miercuri, 11.12.2013 at 13:37

  Ligya, acest proiect a fost aprobat, nu ai citit bine? se va face si va fi o alta nuca in perete a marilor arhitecti albaiulieni. o nuca in valoare de 3,5 milioane de euro. Apoi bineinteles ca totul va fi inaugurat cu fast si cu apelative de genul „singurul” ” cel mai mare” ” cel mai impresionant” si alte „periaje” cu care ne-am obisnuit in kitschioasa noastra cetate. dar e cetatea a noastra si o iubim, hai macar noi sa fim pozitivi, ce zici? daca asta o sa creasca numarul de turisti, daca asta o sa aduca laude orasului, daca asta va fi in locul unor ruine acoperite, eu sunt multumit…mi-e dor de parc dar nu mai pot da timpul inapoi, tot ce sper este sa evoluam inspre bine si ce se face in cetate sa aduca beneficii orasului de acum incolo.

 3. Lig Ya

  miercuri, 11.12.2013 at 15:05

  pai, prefer sa nu creasca numarul de turisti „multumita” acestei constructii kitsch oase- fiindca populatia care vine sa isi faca poze cu maimuta aceasta arhitecturala nu va aprecia niciodata valoarea cetatii. Cei care vin pentru cultura, for fi alungati, scarbiti chiar de acest monstru! Scopul este de a face din Alba Iulia un oras cultural si educational, oamenii trebuie obisnuiti cu frumosul si educati. Nu imi doresc un disneyland in cetate, imi doresc in schimb ca oamnii sa fie sensibilizati de autentic si cultura, nevoia de intelegere a istoriei si intelegerea identitatii locale. In perioada Baroca, Alba Iulia era renumita pentru cultura. Noi trebuie sa restauram si aceasta reputatie, sa aspiram spre autenticitate…nu sa aspiram la ceva comercial ca sa atragem o anumita masa a populatiei. Aceasta atitudine isi va pierde sensul in timp. in fine…
  Orice lucru aprobat poate fi si anulat! eu inca sper! 😀

 4. dorinteodor

  miercuri, 11.12.2013 at 15:28

  mi-ar fi placut o reconstructie nu doar niste vestigii care nu spun mare lucru. ar avea si mai mult succes comercial….

 5. Consternata

  joi, 12.12.2013 at 19:01

  E grotesc acest viitor „edificiu” (impreuna cu de viitorul Monument al Unirii)! Nu stiu cum a fost aprobat, si as dori sa stiu daca are avizul Ministerului Culturii. Arhitectii au uitat valoarea estetica a simplitatii cand vine vorba de astfel de structuri. Aceasta constructie va face o mare defavoare vestigiilor pe care are rolul de a le proteja si pune in valoare. Refuz sa cred ca aceasta constructie va fi realizata!
  De asemenea refuz sa cred ca Monumentul unirii (chiar mai avem nevoie de un monument in forma de cruce???) va fi realizat!(h ttp://adevarul.ro/locale/alba-iulia/monument-unirii-alba-iulia-sculptura-piatra-realizata-mihai-buculei-22-metri-1_51c2dfd6c7b855ff56ad7636/index.html)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Astăzi: Expoziție-memorial la Museikon Alba Iulia dedicată victimelor pandemiei COVID

Publicat

Muzeul Național al Unirii deschide la Museikon o ”expoziție-memorial dedicată victimelor pandemiei COVID-19”. Evenimentul va avea loc duminică, 16 mai, de la ora 13.00.

Inițiativa Muzeului din Alba Iulia, ”prima de acest gen din țară, se dorește să fie percepută ca un spațiu viu al memoriei colective, un loc de reunire după o izolare care ne-a separat atât de mult și un omagiu adus celor pe care pandemia nu doar că i-a răpit prea curând, dar a și împiedicat organizarea obișnuitelor ritualuri de despărțire de familie și de cei dragi”, transmit reprezentanții muzeului.

Ca solemnitate inaugurală a fost aleasă comemorarea unuia dintre cei mai importanți colaboratori ai săi: pictorul profesor Liviu Lăzărescu, de la a cărui trecere la cele veșnice tocmai se împlinesc 40 de zile.

”Prin înființarea acestui memorial la Museikon vrem să-i ajutăm să se cunoască pe cât mai mulți dintre cei care au pierdut pe cineva drag.

De altfel, un loc al memoriei nici nu ar fi posibil fără implicarea lor, de aceea muzeul adresează o invitație tuturor celor care doresc să lase un însemn-simbol în memoria persoanelor dispărute”, spun organizatorii.

Potrivit acestora, ca martor al întâmplărilor trecute și prezente, muzeul, prin natura sa complexă de a păstra și documenta formele de manifestare și cursul vieții umane, poate fi un sprijin al comunității, în special în momentele de cumpănă.

De aceea, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și-a propus crearea, la Museikon, a unei expoziții-memorial, dedicată amintirii celor plecați dintre noi în cursul actualei pandemii.

Astfel de inițiative au avut loc pe tot globul, efectele dezastruoase ale pandemiei fiind marcate prin diferite monumente sau acțiuni similare.

”Până în prezent sunt semnalate circa 60 de memoriale, dintre care amintim „The National Covid Memorial Wall”, situat în vecinătatea clădirii Parlamentului din Londra, pe care s-au adunat peste 151.000 de inimioare, fiecare simbolizând o victimă a pandemiei; zidul se întinde pe o lungime de peste 500 m și arată, prin mărimea sa, imensa catastrofă cauzată de virusul SARS-COV-2.

Alte forme asemănătoare de comemorare au fost organizate: la Washington – un câmp cu peste 500.000 de stegulețe înfipte în pământ în amintirea celor decedați; în apropierea palatului Cibeles din Madrid o flacără simbolică arde în amintirea celor răpuși de Covid-19; Rio de Janeiro a creat ”Infinity Memorial” cu o listă a victimelor pandemiei”, precizează reprezentanții instituției.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, de la CS Unirea Alba Iulia, participă la cea mai importantă competiție europeană de marș

Publicat

Echipa CS Unirea Alba Iulia, formată din antrenorul Gabriel Avram și atletele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, reprezintă România la Campionatul European de Marș de la Poděbrady, localitate cehă cu tradiție pentru astfel de competiții de elită la nivel european.

Ana Rodean va participa, duminică, la proba de 35 de kilometri marș, nou introdusă în competiție, în vreme ce Mihaela Acatrinei va participa, ca de obicei, la proba de 20 de km.

Atletele din Alba Iulia fac parte din lotul național al României, compus din 7 sportivi (4 la masculin și 3 la feminin). Delegația României a plecat de la Buziaș spre Republica Cehă.

”Pentru CS Unirea Alba Iulia este o onoare să reprezinte România la o competiție europeană de un asemenea nivel și sperăm să obținem cele mai bune rezultate. Noua probă va fi o provocare pentru multe sportive și o posibilitate de reafirmare pentru Ana Rodean, după ce ani la rând a cucerit pe plan national proba de 20 de km.

Mihaela Acatrinei și-a demonstrat suveranitatea, în România, la această probă, la ultimele competiții. Participarea noastră a fost pregătită în cele mai mici detalii de către antrenorul Gabriel Avram. Multă baftă!” – Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Echipa de marș a CS Unirea Alba Iulia a avut un program încărcat în acest sezon competițional, iar Campionatul European vine după alte 4 competiții importante (2 în țară și 2 în străinătate), la care a obținut două medalii de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz.

Lotul complet al României:

MASCULIN: Narcis Mihăilă (50 km marș), Marius Cocioran (50 km marș), Remus Rădoi (50 km marș), Ionuț Pleșu (50 km marș);

FEMININ: Ana Veronica Rodean (35 km marș – senioare), Mihaela Acatrinei (20 km marș – senioare), Maria Diana Lătărețu (10 km marș – junioare 1).

ANTRENORI: Gabriel Avram, Gheorghe Ardeleanu, Gabriela Ustabacieff;

CONDUCĂTOR DELEGAȚIE: Octavian Măzăran.

La startul competiției s-au înscris 212 sportivi din 25 de țări.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Organizator UNTOLD: Măsurile luate nu se pot aplica la evenimente. Autoritățile au reușit să compromită și lunile iunie și iulie

Publicat

Organizatorii de festivaluri spun că măsurile luate de autorități nu se pot aplica la evenimentele pe care ei le organizează, și că măsurile pe care le-au propus la întâlnirile cu autoritățile erau în măsură să transforme evenimentele în locuri sigure.

„Suntem nemulțumiți de faptul că am discutat cu autoritățile până acuma, am fost în grupurile de lucru, am propus soluții care se pretează industriei noastre și iată că după toate aceste întâlniri am primit un set de norme și de măsuri care nu se pot aplica la evenimentele noastre, la evenimentele nimănui.

Chereji: Cred că nicăieri în lume nu poți să te gândești că organizezi un eveniment la care să asiguri doi metri pătați pentru fiecare persoană.

Noi am propus un set de norme care odată aplicate, am transforma evenimentele în cele mai sigure locuri”, a declarat la Aleph News Edy Chereji, director de comunicare Untold și Neversea.

Lunile iunie și iulie compromise

Chereji spune că prin măsurile luate, autoritățile au reușit să compromită și luna iunie și luna iulie în ceea ce privește organizarea de evenimente, pentru că normele propuse nu pot fi luate în calcul, nu pot fi respectate de nicio persoană care își dorește să organizeze evenimente

„Sper că autoritățile vor reveni asupra acestor norme, cu atât mai mult cu cât premierul României promitea că se va implica și că vom avea o vara cu evenimente și festivaluri.

Noi nu renunțăm, facem tot ce ține de noi, dar sperăm ca și dumnealui să-și țină promisiunea pe care a făcut-o. Cred că dacă se va implica, autoritățile vor putea reanaliza aceste propuneri care nu reușesc să ajute în niciun fel.

Poate aceste măsuri sunt bune pentru evenimentele publice făcute de diverse instituții ale statului”, a adăugat directorul de comunicare.

Guvernul a adoptat vineri o hotărâre privind prelungirea stării de alertă, cu o serie de modificările care intră în vigoare din 15 mai.

Doi metri patrați pentru fiecare persoană și mască de protecție

Organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private este permisă numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție.

Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

ASF a publicat NOILE TARIFE de referinţă pentru ASIGURĂRILE RCA. Cele mai scumpe polițe vor fi plătite de șoferii sub 30 de ani

Publicat

ASF a publicat noile tarife de referinţă pentru asigurările RCA. Documentul va fi actualizat peste 6 luni. Potrivit noului raport, cele mai mici prime de asigurare le vor plăti şoferii cu vârste între 41 şi 50 de ani, cu maşini cu motor sub 1200 cmc.

Prima de asigurare de referinţă pentru aceşti şoferi este de 237 lei.

Citește și Cristian Ghinea: Rovinieta va fi înlocuită cu un alt sistem de taxare, iar înmatricularea mașinilor second-hand, descurajată

Cele mai mari tarife le vor plăti şoferii sub 30 de ani, cu motoare de peste 2500 cmc.

Pentru aceştia, prima de asigurare de referinţă este de 1021 lei, scrie mediafax.

Asigurări RCA ASF- tarifele pe categorii

Vehicule destinate transportului de călători, SUVuri și autovehicule mixte cu o masă autorizată maximă de sub 3,5 tone și maxim 9 locuri,  PERSOANE FIZICE

1.Vehicule destinate transportului de călători, SUVuri și autovehicule mixte cu o masă autorizată maximă de sub 3,5 tone și maxim 9 locuri, PERSOANE JURIDICE

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate