Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Proiectul de regularizare a Văii Aiudului se îndreaptă spre licitația pentru execuția lucrărilor. Cum va arăta zona

Publicat

Proiectul de regularizare a Văii Aiudului se îndreaptă spre licitația publică pentru execuția lucrărilor. Acesta vizează amenajarea albiei pe o lungime de 7 km, realizarea unor protecții de mal pe o lungime de 10,86 km și reabilitarea unor protecții existente pe o lungime de 1,62 km. 

„Din iunie 2020 până în prezent s-au parcurs toate etapele legale astfel încât să se finalizeze proiectul tehnic pentru obiectivul de investiții care vizează regularizarea Văii Aiudului.
Primăria Aiud a emis certificatul de urbanism și în foarte scurt timp va emite și autorizația de construire. Această autorizație depindea de Hotărârea de Guvern care a fost aprobată în ședința din 20 aprilie 2023.

Obiectivul de investiții privind „Regularizarea râului Aiudel la Aiud, județul Alba” vizează reducerea riscului la inundații în municipiul Aiud și localitatea componentă a acestuia Aiudul de Sus. Lucrările hidrotehnice și derivate ale acestora, propuse a fi realizate pe râul Aiudul de Sus prevăd amenajarea albiei (7 km), realizarea unor protecții de mal și reabilitarea unor protecții existente”, au transmis vineri reprezentanții Primăriei Aiud.

Reprezentanții administrației locale au publicat pe rețeaua de socializare Facebook o serie de imagini care prezintă cum va arăta zona.

Despre râul Aiudul de Sus

Râul Aiudul de Sus își are izvorul la altitudinea de 907 m și are o lungime de 27 km până la confluența cu râul Mureș. Suprafaţa bazinului este de 182 kmp.

Râul Aiudul de Sus are un caracter torențial și formează chei înguste în partea superioară a cursului, iar pe cursul inferior ajunge la un echilibru lărgindu-și albia. Pe cursul acestuia se evidențiază diverse tendințe de evoluție morfologică a albiei: colmatări și ridicări ale patului albiei, în zona podurilor, iar în rest, colmatări și eroziuni succesive.

Proiectul vizează reducerea riscului la inundații în municipiul Aiud și localitatea componentă a acestuia Aiudul de Sus, în special în ceea ce privește evitarea pierderilor de vieți omenești și a pagubelor economice. De asemenea, acesta contribuie la reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației, cauzate de fenomenele naturale, cu precădere de inundații.

Potrivit notei de fundamentare, implementarea proiectului va contribui la evitarea unor daune anuale medii de 8.311.276 lei provocate de evenimente hidrologice adverse, inclusiv de efecte negative provocate de schimbările climatice și protejează un număr de 1972 locuitori, 882 proprietăți, 13 km infrastructură de transport, 13 poduri și podețe, 5 obiective culturale și 260 ha de suprafață de teren.

Lucrările hidrotehnice propuse sunt localizate pe malurile râului Aiudul de Sus și sunt necesare pentru a crea un ansamblu unitar al amenajării. Astfel, se evită și urmările negative apărute asupra vegetației de la nivelul malului, rezultate în urma realizării lucrărilor la nivelul acestora.

În acest mod sunt ecologizate malurile și totodată oferă un aspect estetic natural la nivelul zonei de lucru. Această activitate se va realiza numai după acțiunile de igienizare a malurilor, care constau în degajarea terenului de corpuri străine rezultate din situația existentă sau în urma realizării lucrărilor, în vederea efectuării măsurilor necesare pentru protecția mediului.

Valoarea totală a investiției este estimată la 114.855.000 lei, cu TVA. Durata de execuție a lucrărilor va fi de 24 de luni.

Finanţarea investiţiei se realizează de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din veniturile proprii ale Administrației Naționale „Apele Române”, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

sursa foto: Primăria municipiului Aiud

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax