Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Promoţia „Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz – 100” de la Colegiul Naţional Militar din Alba Iulia. Absolvenţii şi-au luat rămas bun de la colegi, la „schimbul de generaţii”


Publicat

IMG_3870Cei 103 elevi din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au primit, joi, gradele de absolvent, promoţia 2013-2017, ce poartă denumirea onorifică ,,Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz – 100”. Ultima oră de curs a fost dedicată, conform tradiţiei, predării ştafetei celor care, mâine, vor trece în clasa a XII-a.

În schimbul unor îmbrăţişări şi urări de succes, absolvenţii au împărţit sonete, fotografii, au retrăit amintiri, au împărtăşit emoţia momentului şi au scris penultima filă de jurnal a promoţiei a 66-a a Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul”.

“Fiecare adolescent poartă în suflet un vis, pe care-l vede realizabil, o consecinţă a seriozităţii şi maturităţii de care dau dovadă. Apoi, visele lor au prins contur în urmă cu patru ani, când au îmbrăcat, pentru prima dată, uniforma de elev al colegiului militar, parcurgând anii de liceu şi ajungând la momentul absolvirii. Emoţiile sunt intense, iar lacrimile sunt când de bucurie, când de nostalgie. Bucurie pentru absolvire şi trecerea într-o nouă etapă – VIAŢA şi mâhnire pentru despărţirea de colegi, de prieteni, de liceu şi de tot ceea ce au trăit în cei patru ani.

IMG_3985Succes, dragi absolvenţi, reuşite la examenul maturităţii şi în viaţă! Să nu uitaţi că aţi făcut parte din marea familie a Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul”, a fost mesajul comandantului colegiului, colonel Marcel Domşa.

“Timpul are neplăcutul obicei de a trece ireversibil. După primirea epoleţilor de absolvent, a urmat schimbul de generaţii. În clasele unde au învăţat patru ani, unde au prins în cununa cunoaşterii atâtea noţiuni, definiţi şi experienţe, le-au luat locul în bănci, cei din clasele a XI-a. A sosit clipa ca adolescenţa să primească sărutul maturităţii”, transmite purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniela Filimon.

Glasul promoţiei absolvenţilor ,,Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz – 100” a Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia

Absolventa promoţiei,  Ioana ARGATU

Absolventii cls.12 E„Trăim puțin şi nu avem ce face / Şi zbuciumul e fără de folos. / Dar până ce vom reintra în pace – / Deşi puțin, hai să trăim frumos!” (Trăim puțin, Radu Zaharescu) În ultimele zile în liceul militar observ cum timpul nu mai este deloc răbdător cu sergenții, ba, din contră, pare că şi-a pierdut întreaga răbdare şi se grăbeşte să ne arunce în valurile vieții. Despre viața de LM-ist se pot spune multe. Acum mă voi opri asupra fericirii de a fi în pragul absolvirii, dar şi asupra nostalgiei pe care toți viitorii absolvenți o simțim, dar pe care nu o recunoaştem cu toții.

Fericirea aceasta vine din mândria cu care vom striga „Absolvent!” peste câteva zile, sub privirile pline de emoție ale părinților, ale profesorilor şi cadrelor care ne-au crescut 4 ani. Sub supravegherea şi dăruirea lor am devenit, din copii, oameni mari, care au curajul să înfrunte viața de aici înainte. Vocile noastre vor tremura de emoție când va răsuna platoul a absolvire, dar în fața acelor emoții vom sta în poziția drepți, plini de curaj, cum am învățat să fim în cei 4 ani petrecuți în liceul militar. Cel mai important lucru pe care l-am învățat în acest liceu este că în viață contează pe cine ai alături, nu unde te afli. În anii de liceu mulți dintre noi am petrecut mai mult timp cu colegii decât cu propria familie şi, fără să ne dăm seama, am legat prietenii solide pe care timpul cu greu le va putea rupe. Am împărțit acelaşi dormitor cu încă 9 persoane, am stat zi de zi aproximativ 9 ore în aceeaşi clasă cu persoane de care mă voi despărți peste câteva zile. Am împărțit bune şi rele- împreună am depăşit stângăcia primei cadențe şi emoția primei defilări. Împreună am sărbătorit notele de 10 şi competițiile câştigate şi tot împreună am plâns notele mici. Am crescut cu toții îmbărbătați de curajul unui viteaz, care a dat şi numele Colegiului. Astăzi, când ne apropiem cu paşi repezi spre absolvire, ne închinăm spiritului luptător pe care ni l-a insuflat colegiul, precum şi profesorilor şi cadrelor militare care ne-au dăruit zi de zi din priceperea lor. Poate uneori nu am fost destul de disciplinați şi nu am învățat cât ar fi trebuit, pe măsura eforturilor depuse de cei care ne-au format timp de 4 ani, dar astăzi avem cu toții conştiința că dăruirea lor nu a fost în zadar şi ne luăm responsabilitatea că noi, promoția „Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz – 100”, ne vom ridica la nivelul aşteptărilor lor. Cei 103 de viitori absolvenți merită apreciere pentru tot ceea ce au realizat în aceşti 4 ani, pentru că au dus renumele colegiului albaiulian mai departe. Oameni frumoşi, curajoşi şi implicați- aceştia sunt oamenii care formează compania a III-a.

foto: Daniela FilimonDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: Peste 300 de persoane vaccinate în trei ore la Blaj. Oamenii așteaptă în ploaie. A fost necesară suplimentarea dozelor

Publicat

Sute de persoane s-au vaccinat la primele ore ale zilei de duminică, în cadrul maratonului de vaccinare de la Blaj. Unele dintre acestea așteptau în ploaie să se vaccineze.

”La Blaj lumea așteaptă în ploaie vaccinarea. Prezența este mult peste așteptări, cinste lor.

Cele 200 de doze estimate a fi folosite azi s-au epuizat până la ora 11.00, iar la solicitarea primarului Gheorghe Valentin Rotar și a echipei de vaccinare, DSP Alba a trimis în regim de urgență încă 300 de doze.

La acest moment (0ra 11.30 – n.r.) sunt peste 300 de persoane vaccinate la maratonul de la Blaj.

Felicitări autorităților locale și echipei de vaccinare!”, a anunțat șeful DSP Alba, Alexandru Sinea.

BLAJ

Locație: Centru mobil vaccinare – pe platoul din fața Centrului Cultural „Iacob Mureșianu”, Bulevardul Republicii, nr. 36

Program maraton de vaccinare: duminică, 16 mai, orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate; adeverința de vaccinare cu serul Pfizer – dacă se face vaccinarea cu a doua doză

Alte detalii: se pot prezenta la vaccinare toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, fără programare; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot prezenta la vaccinare doar însoțiți de un părinte sau de reprezentantul legal.

Comparativ, la Alba Iulia, se pare că a mai scăzut interesul pentru vaccinarea la centrul drive-thru.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Pugiliștii CS Unirea Alba Iulia au câștigat medalii de aur, argint și bronz la Cupa României de Cadeți

Publicat

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia a obținut trei medalii, de aur, argint și bronz, la Cupa României de Cadeți, desfășurată la Arad.

Pugiliștii secției clubului albaiulian sunt pregătiți de către antrenorul emerit Nicolae Paștiu.

Competiția s-a desfășurat în perioada 10-15 mai, în sala de sport a Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad.

Rezultate CS Unirea Alba Iulia:

Drăgoi Viorel Raul (14 ani), categoria 32 de kilograme – medalie de aur;

Stoica Patrick Julian (14 ani), categoria 34 de kilograme – medalie de argint;

Dăian Denis Raul (13 ani), categoria 80 de kilograme – medalie de bronz.

Cupa României de Cadeți s-a desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în actualul context epidemiologic.

”Băieții medaliați sunt sportivi de perspectivă care au confirmat și anii trecuți. Pregătirea lor a dat roade și îl felicit și pe antrenorul Nicolae Paștiu pentru pregătirea temeinică a tuturor celor care își doresc să facă performanță în acest sport. Mă bucur că seria rezultatelor bune, din această primăvară, este continuată de secția de box, după atletism, judo și haltere. Pregătirea sportivă și competițiile continuă!” – Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia este o structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înființată în 1974 ca instituție publică în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, având ca obiect principal de activitate obținerea performanțelor sportive: selecția, pregătirea, participarea la competiții interne și internaționale, respectiv câștigare de medalii pe plan național și internațional.

CS Unirea Alba Iulia are, în prezent, 9 ramuri sportive active: atletism, powerlifting, haltere, orientare, box, judo, culturism, tenis de masă și taekwondo.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Maratonul de vaccinare din Alba: Peste 600 de persoane au primit prima doză, sâmbătă. Unde continuă acțiunile duminică

Publicat

Alte peste 600 de persoane s-au vaccinat sâmbătă în cadrul acțiunilor-maraton de vaccinare din județul Alba. Duminică, și Blajul se alătură acestei campanii.

În a doua zi a maratonului de vaccinare anti-COVID din județ, sâmbătă 15 mai, au primit prima doză 628 de persoane, precizează DSP Alba. Comparativ, vineri, numărul acestora era de 583.

Sâmbătă s-au imunizat 228 de persoane la punctul drive-thru din Alba Iulia (parcarea Stadionului Cetate), 222 la Sebeș și 178 la Cugir.

Cei care doresc să se vaccineze fără o programare prealabilă sunt așteptați și duminică la Alba Iulia, Sebeș, Cugir și Blaj.

ALBA IULIA

Locație: Centru tip Drive-Thru – vaccinare în mașină – în parcarea Stadionului Cetate (în spatele benzinăriei OMV)

Program maraton de vaccinare: vineri (14 mai), sâmbătă (15 mai), duminică (16 mai), orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate, completare formular triaj AICI sau poate fi completat la locația vaccinării/centrul Drive-Thru

Alte detalii: primăria a anunțat că se va organiza tombolă cu premii pentru cei care se vaccinează; estimează circa 1500 de persoane vaccinate în cele trei zile

BLAJ

Locație: Centru mobil vaccinare – pe platoul din fața Centrului Cultural „Iacob Mureșianu”, Bulevardul Republicii, nr. 36

Program maraton de vaccinare: duminică, 16 mai, orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate; adeverința de vaccinare cu serul Pfizer – dacă se face vaccinarea cu a doua doză

Alte detalii: se pot prezenta la vaccinare toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, fără programare; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot prezenta la vaccinare doar însoțiți de un părinte sau de reprezentantul legal; pentru persoanele vârstnice și fără posibilitate de deplasare la vaccinare, domiciliate în Blaj, Tiur, Mănărade, Spătac și Petrisat, Primăria Municipiului Blaj va asigura transportul la maratonul de vaccinare de duminică – acestea se pot înscrie la Serviciul de Asistență Comunitară Blaj, la numărul de telefon 0756.089.215.

SEBEȘ

Locație: Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Sebeș, bulevardul Lucian Blaga, numărul 45

Program maraton de vaccinare: vineri (14 mai), sâmbătă (15 mai), duminică (16 mai), orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate

Alte detalii : nu este necesară o programare prealabilă în platforma națională de vaccinare ; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot vaccina în cadrul maratonului organizat, condiția fiind aceea de fi însoțiți de un părinte sau un  reprezentant legal.

CUGIR

Locație: centre mobile de vaccinare în corturi amenajate în aer liber

– în fața Catedralei din Cugir, sâmbătă, 15 mai, între orele 8.00-13.00

– în parcarea de lângă Piața 1 Mai din Cugir, duminică, 16 mai, orele 8.00-13.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate

Alte detalii: persoanele cu vârsta peste 16 ani se vor putea vaccina fără programare; cetăţenii cu afecţiuni cronice sunt sfătuiţi să aibă asupra lor documentele medicale care atestă bolile de care suferă şi tratamentul pe care-l urmează.

După ora 13.00, activitatea Centrului de vaccinare din Cugir va trece la modalitatea extinsă, cu prezenţa direct fără programare, până la finalul programului de funcționare.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Declarația de beneficiar real va fi amânată până la 1 octombrie 2021. Anunțul ministrului Economiei

Publicat

Obligația declarării beneficiarului real de către o serie întreagă de firme și alte entități ar urma să fie amânată până în 1 octombrie.

Proiectul de ordonanță în acest sens a fost pus în transparență, anunță ministrul Economiei, Claudiu Năsui: „E doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii”.

„Lupta împotriva birocrației continuă! Am pus în transparență proiectul de ordonanță pentru amânarea termenului de depunere a declarației de beneficiar real până la 1 octombrie”, anunță Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei precizează că amânarea e doar o soluție temporară.

„Aceasta este doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii, chiar și acolo unde e redundantă și statul deține deja datele cerute. Ne luptăm în continuare pentru a putea reveni la modelul anterior, practicat cu succes în Austria și alte țări din Europa”, conchide Năsui.

La începutul acestei săptămâni, ministrul anunțase că ”în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie.

Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă.

Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic.

Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta”.

O serie de firme care erau exceptate de la obligația declarării beneficiarului real al activității trebuie din nou să depună această declarație la Registrul Comerțului. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

surse: mediafax.ro, startupcafe.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate