Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Reclamele anilor 1921-1922 în Alba Iulia. Cum își atrăgeau clienții Noua Bodegă a lui Iosof sau Baia de sare din Sebeș

Publicat

Viața cotidiană din Alba de acum un secol era punctată de anunțuri publicitare. De la cel mai eficient șampon până la cel mai iscusit croitor, producătorii, produsele și serviciile de toate felurile se întreceau în a-și face reclamă în paginile ziarelor, fie că apăreau zilnic, săptămânal sau lunar.

În paginile ziarelor de epocă pot fi descoperite orașe pline de viață, o varietate de servicii oferite publicului dar și o varietate de profesii practicate. În secțiunile de anunțuri și mică publicitate, acestea transmit, peste secole, bucăți din viața cotidiană a începutului epocii dintre cele două războaie mondiale.

Expoziția „1922. Presa Încoronării. Încoronarea repovestită” prezintă câteva exemple de reclame de acum 100 de ani, care ofereau produse și servicii, de la îngrijire personală, alimente, la investiții financiare și economii bancare.

Iată câteva dintre reclamele din presa din Alba de acum un secol: 

„Dacă vreai să fii prezentabil și modern comandă-ți hainele numai la firma V. MUCEA”

„Înainte de a cumpăra jucării, articoli de sticlărie, porțelan cercetează marele bazar H. Kaufmann lângă <Dacia>”

„Bernard Weiss cea mai veche și mai solidă librărie și papetărie din Alba-Iulia. Mare depozit de rechizite școlare”

„Nu uitați în orice timp din zi a cerceta Noua Bodegă a lui Dionisie Iosof din piața Mihai-Viteazul, în colțul străzii Regina Maria. Aranjament modern, mâncări și beuturi excelente. Prețuri moderate”

„Baia de sare din Sebeșul-săsesc. Timpul de scăldat: În cursul lunilor de vară, zilnic dela  ora 10-1 și dela 2-7. Se pot folosi băi de apă sărată în vană / Bai de apă sărată, în basin deschis / Bai de apă dulce, în vană / Bai de apă dulce, cu dușuri”

Imaginile prezentate fac parte din expoziția „1922. Presa Încoronării. Încoronarea repovestită”. Dedicată publicului de toate vârstele, expoziția îi introduce pe vizitatori în universul cotidian al oamenilor de acum un veac, care se pregăteau de încoronarea suveranilor României întregite.

Pe o serie de panouri expuse pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina pot fi găsite reclame ale anilor 1922, care îi familiarizează pe vizitatori cu preocupările, meseriile dar și interesele oamenilor de atunci.

Fragmentele și imaginile sunt provenite din colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca, expoziția fiind realizată de către Ioana Ursu de la Muzeul Unirii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gelu stoian

    luni, 03.10.2022 at 06:46

    Mai nou, 99,99% dintre reclamele dela posturile TV si de Radio, INCLUSIV cele de la Radio Romania Actualitati si Televiziunea Romana, care-s de STAT, SUNT cu Reclame CRETINE , Gen ” La Kaufland ai totul dintr-o singura privire ” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax