Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-REPORTAJ în Penitenciarul AIUD: Viața într-o închisoare de maximă siguranță


Publicat

IMG_1054O cameră cu trei paturi, televizor, școală, biserică, teren de sport și un loc de muncă, dacă își doresc. Acestea sunt facilitățile de care dispun cei 750 de deținuți de la Penitenciarul Aiud, una din cele mai mari închisori din România. Deținuții sunt repartizați pe camere și centre în funcție de faptele pe care le-au comis și pedepsele pe care le au de ispășit. În funcție de acestea este și traiul lor în penitenciar, cu cât pedeapsa este mai lungă și fapta mai gravă, cu atât detenția este mai aspră. 

 

Viața în spatele ușii de metal, închisă cu lacăt, pare dintr-un film, iar Penitenciarul Aiud este platoul de filmare. Aici își ispășesc pedepsele 750 de deținuți, bărbați, asistaţi de în jur de 400 de angajați, de la la gardieni, la consilieri, educatori, psihologi etc.

IMG_1018Primul lucru care te așteaptă la intrarea într-un penitenciar este controlul. La vizite se intră pe bază de buletin, nu sunt permise telefoane, obiecte metalice, genți etc.

Odată trecut de poarta de intrare, te „izbește” în față „Calvarul Aiudului”, un memorial făcut în cinstea foștilor deținuți politici care au fost prinși și încarcerați la Aiud, sute de nume (preoți, profesori, studenți) enumerate pe un gard vopsit în tricolor.

În spatele gardului începe lumea sutelor de bărbați condamnați la ani buni de închisoare. O plimbare prin perimetrul de detenție este bulversantă. Nu îți dai seama dacă oamenii care trec pe lângă tine sunt deținuți sau vizitatori, iar din toate colțurile se aude muzică. „Este frecvența radio, dreptul lor la informare”, ne spune directorul adjunct al penitenciarului.

Deținuții sunt împărțiți în cele 5 clădiri ce servesc drept centre de detenție și care însumează 320 de camere.

IMG_1031Locaţia din Aiud este catalogată ca penitenciar de maximă siguranță și regim închis, motiv pentru care condamnații sunt împărțiți în funcție de pedeapsă, de numărul anilor pe care îi are de ispășit și nu de fapta comisă. De exemplu, cei care au peste 13 ani sau pedeapsă pe viață sunt închiși la centrul de maximă siguranță, iar ceilalți – în funcție de anii pe care îi mai au de executat.

Tot aici mai există câteva celule de semidetenție, unde deținuții au o grădină de care pot dispune când doresc, însă aici ajung doar cei care mai au de executat perioade scurte de timp. Aici oamenii păreau că sunt acasă, își întindeau hainele în mica lor grădină sau stăteau în pat cu ușile larg deschise, pentru a primi razele soarelui.

La trei metri distanță, undeva pe scări, cinci bărbați, nesupravegheați, parcă stăteau de povești. Fumau și râdeau de parcă erau vecini de bloc și se întâlneau la cafea. Aici era atelierul de încălțăminte, unul din locurile de muncă ce le permite deținuților ocazia de a-și reduce din pedeapsă. Două zile lucrate sunt echivalentul a trei zile ispășite din pedeapsă. Din păcate, sunt puțini cei care acceptă să muncească pentru reducerea pedepselor sau pentru bani.

IMG_1043CAMERELE DEȚINUȚILOR:

Celule de câțiva metri pătrați sunt locul în care deținuții își petrec cea mai mare parte din timp. Stau câte trei în cameră și fiecare are colțișorul său pe care încearcă să și-l decoreze cu amintiri legate de casă. Borcanele cu murături sunt prezente pe aproape fiecare masă, iar nelipsit este și televizorul, singura lor legătură cu lumea exterioară.

Grupurile sanitare sunt diferite. Există celule în care WC-ul este în cameră și este la o draperie distanță de pat, însă există și celule în care s-au creat spații separate pentru grupurile sanitare.

În camerele de maximă siguranță accesul nu este permis nici măcar la ziua porților deschise. Detențiile celor condamnați pe viață, pentru omor, viol sau alte fapte deosebit de grave este mult mai strictă. Programul lor de plimbare este mai scurt, iar gardienii au grijă ca „grupurile” aflate în conflict să nu se întâlnească.

Printre acești deținuți se flă și Pricu, care se pare să s-a apucat de scris și de citit, de când s-a predat oamenilor legii.

ȘCOALA și RELIGIA după gratii

Viaţa după gratii nu înseamnă şi privare de educaţie, iar cei care nu au terminat învățământul obligatoriu se pot înscrie la școală, deși au peste 18 ani. Anul școlar la penitenciar a început tot în 11 septembrie, iar anul acesta sunt înscriși în jur de 60 de deținuți care vor învăța după programa școlară specială. I-am prins în pauza dintre ore pe elevii penitenciarului. Stăteau grupați și păziți, în fața clădirii ce le deservește ca școală și așteptau să înceapă următoarea oră.

IMG_1070Pe lângă această activitate, fiecare deținut are dreptul la o zi de slujbă religioasă pe săptămână. Deținuții sunt programați pe zile, și aici tot în funcție de pedeapsa fiecăruia.

Biserica din curtea penitenciarului este locul în care mulți dintre deținuți încearcă să găsească iertare. Pe lângă programele de reintegrare în societate pe care le au cu psihologii, deținuții apelează la preot pentru a încerca să se elibereze de păcate, măcar sufletește.

Biserica este ridicată din 1995 și a fost construită de deținuți, mai puțin pictura și icoanele de la intrare în altar, care au fost primite, ca donație, din partea mănăstirii de la Rîmeț.

Viața după gratii văzută de un deținut

Gabriel Untu din Hunedoara are 43 de ani și este unul dintre cei 750 de deținuți ai penitenciarului. Aproape ca majoritatea celor închiși, se consideră nevinovat.

A fost închis în urmă cu trei ani pentru contrabandă cu țigări și mai are de executat încă doi.

IMG_1041„Nu spun că sunt neapărat nevinovat, dar totuși, am stat 9 luni în arest la domiciliu și nu mi-am găsit adversar cu ce am eu. Am sub 200 de milioane prejudiciu, nu am scos marfa niciunde, am cumpărat-o din Hunedoara și tot acolo am vândut-o. Nu am făcut contrabandă, este o asimilare. Sunt oameni care trebuie să facă pedepsele altora. Sunt oameni care scapă cu un an cu suspendare, nu prea sunt la pușcărie oameni care au făcut contrabandă cu țigări”, spune Gabriel.

Bărbatul este recidivist și mai avea din urmă încă o pedeapsă cu suspendare pentru furtul unui cablu, spune el.

Despre viața în spate gratiilor spune că este grea, pentru că este prea mult timp închis.

„Ești prea mult timp închis în celulă. Eu am venit de dincolo (n.r. – de la Hunedoara), acolo erau doi în cameră, dar după câteva luni deja te plictisești, că nu mai ai ce să vorbești cu omul ăla”, mai spune Gabriel.

Pentru a-și reduce din pedeapsă și pentru a se elibera de chinul celulei, Gabriel muncește la biblioteca penitenciarului. Opt ore pe zi are grijă de cărțile de pe rafturi, le ordonează și le șterge de praf. Spune că acest lucru îi ușurează enorm pedeapsa și că în momentul în care vine weekendul începe să-i fie greu.

„Programul meu este de la opt la patru. Mi-a ușurat foarte mult pedeapsa, eu simt greutatea pe sâmbătă, duminică. În weekend mă duc la biserică, cam o oră, după aia se iese la plimbare cam două ore și în rest stăm pe cameră”, povesteşte deţinutul.

Legat de mâncarea din penitenciar, Gabriel spune că el nu mănâncă ce i se dă și așteaptă pachet de acasă sau își cumpără de la magazin, unde prețurile sunt foarte mari, în special la fructe și legume.

Cu lacrimi în ochi, Gabriel vorbește de fetița lui de 8 ani pe care nu a văzut-o de când este închis. Ce mai mare suferință este că nu o poate vedea și că deși are custodia împărțită cu fosta soție, aceasta nu îl lasă să vorbească cu fetița de câte ori vrea.

Plănuiește să se lupte în instanță pentru custodia competă a copilului său în momentul în care va ieși din închisoare.

Gabriel și-a făcut deja planul pentru ieșire și spune că nu va rămâne în România, ci va pleca în Anglia.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

SONDAJ INSOMAR: Pe cine ar prefera românii PREȘEDINTE dacă duminica viitoare ar fi alegeri

Publicat

Potrivit unui sondaj realizat de INSOMAR  românii au răspuns pe cine ar alege dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidențiale. 

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidențiale, cu cine ați vota:

Ludovic Orban – 22.14%

Marcel Ciolacu – 20.29%

George Simion – 14.27%

Dan Barna – 12.04%

Dacian Cioloș – 8.25%

Potrivit DCNews.ro sondajul INSOMAR, dat publicității de Antena3, a fost realizat pe un eșantion de 1030 de respondenți, din rândul populației adulte, rezidență în România, în vârstă de 18 ani și peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

CCR: Motivarea hotărârii judecătoreşti ulterior pronunțării sentinței aduce atingere dreptului la un proces echitabil

Publicat

tribunal-justitie-decizie-instanta-e

Redactarea hotărârii judecătoreşti ulterior pronunţării soluţiei în dosarele penale este aptă să lipsească persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil, precizează Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a stabilit ca fiind neconstituţionale anumite dispoziţii din Codul de procedură penală.

CCR a publicat, vineri, motivarea deciziei de la începutul lunii aprilie prin care a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 400 alin. (1), ale art. 405 alin. (3) şi ale art. 406 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală privind motivarea hotărârilor judecătoreşti.

„Curtea reţine că motivarea hotărârilor judecătoreşti îndeplineşte câteva funcţii importante: reprezintă un mecanism de control al instanţei, care trebuie să demonstreze că hotărârea sa este legală, dreaptă şi corectă, în fapt şi în drept, reprezintă o înscriere oficială a argumentelor în favoarea soluţiei, inspiră un sentiment de încredere socială şi constituie un control democratic al administrării justiţiei, întăreşte principiul autorităţii de lucru judecat şi al prezumţiei de nevinovăţie, reprezintă temeiul executării hotărârii judecătoreşti, precum şi al contestării acesteia la o instanţă superioară”, se precizează în document.

Judecătorii constituţionali spun că motivarea în fapt şi în drept a hotărârii judecătoreşti este relevantă în sensul că permite inculpatului să îşi exercite în mod util dreptul de a formula o cale de atac şi, de asemenea, este importantă într-un sens mai general, în măsura în care ea asigură buna administrare a justiţiei şi previne cazurile de arbitrar.

„Obligaţia de motivare contribuie, de asemenea, la obţinerea încrederii publicului şi a inculpatului în decizia la care s-a ajuns şi permite identificarea unei posibile părtiniri din partea judecătorului şi remedierea acesteia”, mai arată CCR.

„Prin urmare, Curtea constată că redactarea hotărârii judecătoreşti prin care cauza este soluţionată de prima instanţă de judecată, respectiv a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa se pronunţă asupra apelului (motivarea în fapt şi în drept) ulterior pronunţării minutei (soluţiei) dispuse în cauză, ‘în cel mult 30 de zile de la pronunţare’ sau după un interval de timp ce poate depăşi cu mult termenul menţionat, este aptă să lipsească persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Totodată, Curtea constată că punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea, ca valori supreme în statul de drept”, precizează instanţa constituţională.

Curtea mai spune că, deşi motivarea hotărârii judecătoreşti constituie o veritabilă garanţie a procesului echitabil şi înfăptuirii justiţiei, reglementarea redactării sale ulterior pronunţării soluţiei „în cel mult 30 de zile de la pronunţare” (termen considerat a fi de recomandare) ori la o altă dată neprecizată „transformă acest act procesual într-o sancţiune pentru inculpat”, care, într-o atare situaţie, este obligat să aştepte un termen nedeterminat redactarea şi comunicarea hotărârii (deciziei) motivate pentru a-şi exercita dreptul la formularea căilor de atac extraordinare.

Mai mult, se arată în motivare, Curtea reţine că dreptul la formularea căilor de atac extraordinare devine „iluzoriu” în condiţiile în care, în intervalul scurs între momentul pronunţării hotărârii şi data motivării şi comunicării acesteia, există posibilitatea ca persoana condamnată să execute o mare parte din pedeapsă sau chiar pedeapsa, în integralitatea ei.

Astfel, Curtea constată că dispoziţiile art.400 alin.(1), ale art.405 alin.(3) şi ale art.406 alin.(1) şi (2) din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, fiind contrare atât dispoziţiilor constituţionale ale art.1 alin.(3), ale art.21 alin.(1) şi (3), astfel cum se interpretează potrivit art.20 din Constituţie şi prin prisma art.6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ale art.124 alin.(1) şi ale art.129 din Constituţie, cât şi prevederilor art.5 paragraful 1 lit.a) din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În plus, dispoziţiile art.400 alin.(1) şi ale art.405 alin.(3) din Codul de procedură penală aduc atingere prevederilor art.23 alin.(11) din Legea fundamentală, au argumentat judecătorii constituţionali.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Idei pentru destinații de weekend în județul Alba. Unde să mergi, când vrei să ieși cu familia pentru câteva ore

Publicat

t

Vremea frumoasă și tot mai caldă poate fi un bun argument pentru o ieșire de câteva ore în natură, departe de străzi aglomerate și magazine.

Județul Alba oferă foarte multe posibilități pentru deplasări scurte, de o zi, într-o zi de weekend. 

Alba Iulia și împrejuruimi

Cetatea din Alba Iulia poate fi un loc de promenadă interesant pentru familiile cu copii.

cetate, alba iulia, cetatea alba carolina

Accesul facil, lipsa traficului auto, pistele de biciclete, grădinile tematice, spațiile largi și locurile de relaxare sunt câteva elemente atrăgătoare pentru a petrece câteva ore.

O altă zonă generoasă de promenadă este cea din zona Dealului Mamut, unde există o zonă pietonală, dublată de o pistă de biciclete, care se întind pe kilometri întregi.

Tot acolo sunt și câteva locuri de joacă și cel puțin două puncte de belvedere spre oraș.

Puțin mai jos de pista de biciclete, pe Valea Popii, se află Parcul Dendrologic; un loc foarte frumos, mai ales primăvara.

La mai puțin de un kilometru, pe drumul neasfaltat care duce spre pădure, se află un alt parc: cel de aventură.

Amplasat pe Dealul Mamut, în cea mai frumoasă zonă împădurită a orașului, parcul poate fi alegerea perfectă pentru petrecerea unor momente de relaxare atât pentru copii cât şi pentru adulţi.

Variante în județ

La maxim o oră și jumătate cu mașina din orice parte a județului, se poate ajunge la majoritatea locurilor bune de ieșit în weekend.

Ampoița, Valea Gălzii, Valea Feneșului,Calcarele de la Valea Mică, Negrileasa, Lacul Iezer, Rimetea și Valea Aiudului, Piatra Craivii Valea Sebeșului, Râpa Roșie și toată zona munților Apuseni sunt doar câteva idei pentru a petrece câteva ore, sau chiar o zi întreagă, cu familia, în aer liber.

Vezi și: Top 10 – Cele mai frumoase locuri de vizitat din județul Alba. Idei pentru excursii de neuitat, recomandate de cititorii Alba24

Râpa Roşie, Gheţarul de la Scărişoara, şoseaua Transalpina (DN 67C),Transalpina de Apuseni, Cetatea Câlnic, Cascada de la Vidra, Cheile Râmeţului, Vânătarele Ponorului şi Dealul cu melci sau Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă, sunt alte locuri în care putem fugi la sfârșit de săptămână.

Citește și HARTA CASTELELOR din Alba: Reședințe de lux sau ruine. Vezi ce a mai rămas din monumentele arhitecturii de altădată

Citește și ȘAPTE MOTIVE să îți petreci timpul liber în județul Alba: „Traseul Cetăților”, de la ruine dacice la fortificații medievale

În apropiere…

Şi tot în seria fortăreţelor care încă se mai păstrează în judeţul Alba intră cea de la Câlnic – aflată pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO, este unul dintre cele mai bine conservate monumente din Transilvania; din Aiud – cu nouă turnuri şi care adăposteşte biserica reformată–calvină, o construcție în stil gotic şi palatul voievodal;

din Gârbova (Cetatea Greavilor) – datată în secolul al XIII-lea, unul dintre cele mai vechi monumente din Transilvania, monument istoric și de arhitectură laică; de la Colţeşti-Rimetea (Cetatea Trascăului) – amplasată strategic pe un vârf de deal, construită în jurul anilor 1296 de subvoievodul Thoroczkay; Sebeş sau ruinele cetăţii dacice de la Căpâlna.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un nou tratament împotriva COVID-19 este analizat, în procedură accelerată, de Agenția Europeană pentru Medicamente

Publicat

O investigaţie privind un nou medicament pentru tratarea pacienţilor de COVID -19 a fost lansată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), relatează vineri dpa, citată de Agerpres.

Rezultatele studiului pentru medicamentul sotrovimab vor fi evaluate sub procedura de revizuire accelerată, a anunţat EMA vineri.

Medicamentul este produs de compania britanică GlaxoSmithKline împreună cu compania americană Vir Biotechnology.

Potrivit EMA, rezultatele iniţiale ale studiilor indică faptul că medicamentul ar putea preveni îmbolnăvirile severe de COVID-19 şi astfel spitalizări şi decese.

În procesul de revizuire care continuă, datele sunt evaluate chiar înainte ca studiile să fi fost finalizate şi o cerere pentru autorizaţie de scoatere pe piaţă a fost deja depusă.

Experţii EMA analizează deja alte trei medicamente pentru anticorpi împotriva COVID -19. Până în prezent, remdesivir este singurul medicament pe care agenţia l-a aprobat pentru tratamentul împotriva COVID -19.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate