Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | „Românii transilvăneni în primul război mondial”: Omagiu adus soldaţilor care au fost pe front, la Sala Unirii din Alba Iulia

Publicat

Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, la Sala Unirii din Alba Iulia vizitatorii vor regăsi hărţi, decoraţii, medalii, personalităţi ale primului război mondial, scrisori, cărţi, arme, fotografii care au aparţinut românilor transilvăneni în primul război mondial.

Expoziţia a fost gândită de istoricul Dorin Giurgiu, care, cu o săptămână înainte de lansarea acestui eveniment, a trecut în nefiinţă. „Românii transilvăneni în primul război mondial” este o idee concepută de acesta, iar colegii din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia i-au adus un omagiu prin realizarea ei, dar şi soldaţilor care „au purtat un război extrem de greu şi pe care istoria i-a trecut într-un nemeritat plan secundar”.

În acest proiect au mai fost implicaţi şi alţi istorici din cadrul muzeului, printre care şi Marius Cristea, care a precizat că unul dintre motivele pentru care s-a dorit realizarea expoziţiei este şi că foarte mulţi transilvăneni au fost uitaţi de lume, iar în primul război mondial aceştia au fost nevoiţi să lupte, altfel familiile ajungeau la închisoare.

În cadrul expoziţiei au fost prezentate decoraţiuni ale generalului Dănilă Papp şi cascheta acestuia, fotografii din anii 1919 – 1920 cu legiunea de voluntari transilvăneni şi bucovineni în Siberia şi cu Regimentul 50 Infanterie Alba Iulia, cărţi cu cântece de război „Dor şi jele”, scrisori de pe front, medalii, foi volante cu uniformele militare din timpul primului război mondial, biroul avocatului Aurel Lazăr la care s-a redactat Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania din 1918, jurnal de operaţiuni militare, arme şi altele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax