Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – Liber la „verde” la Alba Mall: A început Târgul Grădinarului, ediţia a VII-a. Aproximativ 50 de producători din Alba şi preţuri de la 1,5 lei

Publicat

targul gradinarului, alba mallVineri s-a dat startul celei de-a VII-a ediţii a Târgului Grădinarului de la Alba Mall, unde sunt prezenţi aproximativ 50 de producători din judeţul Alba.

Timp de trei zile, între orele 10.00 – 19.00 albaiulienii şi nu numai au ocazia să se aprovizioneze cu seminţe, pomi fructiferi, butaşi şi bulbi, flori în ghiveci, pomi ornamentali, dar şi ornamente pascale.

Preţurile încep de la 1,5 lei şi pot ajunge până la 4.196 de lei, în funcţie de ce doreşte fiecare pentru grădina şi curtea lui.

Cei interesați vor putea găsi la târg noutăţi din domeniul uneltelor şi echipamentelor pentru întreţinerea grădinilor şi a spaţiilor verzi, sisteme profesionale de irigat, produse fitosanitare, mobilier şi accesorii pentru grădini.

Pentru al şaptelea an, albaiulienii se pot aproviziona de la producătorii din judeţ cu cele necesare pentru grădini şi curţi, de la seminţe şi bulbi de flori, până la pomi ornamentali şi unelte pentru întreţinerea spaţiilor verzi, oferta este una variată.

Târgul de „verde”, cum l-a numit primarul Mircea Hava este evenimentul de promovare a producătorilor locali şi dedicat tuturor iubitorilor grădinăritului, profesionişti sau amatori, însă acesta se adresează deopotrivă producătorilor şi distribuitorilor de produse pentru amenajarea şi întreținerea grădinilor sau parcurilor, precum şi publicului larg.

IMG_5695La deschiderea ediţiei cu numărul VII a Târgului Grădinarului de la Alba Mall au participat primarul Mircea Hava, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedinţii CJ Alba, Florin Roman şi Alin Cucui, administratorul judeţului Alba, Sorin Bumb, deputatul PNL Alba, Dan Simedru, primarul municipiului Aiud, Horaţiu Josan, dar şi alţi politicieni din judeţ.

„Prima zi de primăvară adevărată. Este momentul în care cei care vin şi ne înfrumuseţează grădinile oferă ce e mai frumos. Sunt convins că vor avea cumpărători. Iar partenerii noştri vor reuşi să convingă că acest domeniu de activitate este aduce venituri. Le doresc succes tuturor celor care se ocupă de acest domeniu”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

„Eu mă bucur că în fiecare an se face la Alba Iulia târgul de verde. Pentru că este un lucru care mă preocupă şi ne preocupă. Normal că încă n- am ajuns acolo unde am vrea să fim, pentru că încă nu ştim multe lucruri.

Datorită acestor oameni care expun aici, altor oameni care au făcut din treaba asta o meserie am început să învăţăm multe lucruri. Sunt sigur că în scurt timp o să vedeţi în oraşul nostru modificări în ceea ce priveşte verdele. Îi felicit pe cei care vin aici pentru a ne bucura cu verdele. Sunt sigur că ne vom vedea la anul şi peste câţiva ani, dar tot mai bine şi tot mai frumos”, a spus primarul Mircea Hava în deschiderea evenimentului.

spirala, targul gradinaruluiNici în acest an nu au lipsit atracţiile la Târgului Grădinarului. Unul dintre exponatele care pot înfrumuseţa fără doar şi poate curtea oricui este un pom în ghivechi în forma unei spirale.

Se numeşte Cupressocypartis Luy Landii (foto), pe scurt este un pom ornamental care atinge aproximativ 4 metri şi costă 4.196 de lei.

Şi în acest an a fost adus faimosul lămâi, care reuşete performanţa de a face lămâi care ajung să cântărească şi 900 de grame. Este un soi din Ungaria, care a avut nevoie de ani buni, până când o lămâie să cântărească o jumătate de kilogram.

Magnolia Heaven atinge şi ea 7 m, şi este un pom pe care îl puteţi planta în grădina sau curtea dumneavoastră. Preţul unui astfel de pom ornamental ajunge până la 1.817 lei.

 

 

 

IMG_5773O altă atracţie a târgului este Platanus Acerifolia Tetto (foto). Tot un pom ornamental care se transformă într-o „filigorie” naturală. Astfel că patru pomi plantaţi din 4 în 4 m vor, crengile se unesc şi vor umbri locul unde au fost amplasaţi. Astfel pe timpul verii vă puteţi aşeza o masă şi o bancă într -o filigorie amenajată chiat de dumneavoastră. Pentru un astfel de pom trebuie să scoateţi din buzunar 1.882 de lei.

De la panseluţe, muşcate în ghiveci, garofiţe şi până la bulbi de begonii sau tuberoze, preţurile pornesc de la 1,5 lei şi ajung până la 5 lei. Dacă vă gândiţi să vă îmbogăţiţi grădina cu pomi fructiferi, la târg puteţi găsi mai multe soiuri de meri, pruni, caişi, cireşi, peri, cu preţuri între 10 şi 12 lei.

De asemenea, pentru că mai avem puţin până la Paşti, producătorii au expuse la standuri şi aranjamente pascale, respectiv iepuraşi ornamentali, ouă roşii din lemn, dar şi aranjamente pentru masa de Paşti.

Pe lângă binecunoscutul ”Doctorul Plantelor” care poate fi consultat de doritori cu privire la bolile plantelor, numeroase demonstraţii susţinute de specialişti vin în sprijinul pasionaţilor de grădinărit care pot afla răspunsul la întrebări legate de tunderea pomilor ornamentali, de plantarea şi tăierea pomilor fructiferi, de amenajarea rondourilor de flori şi de sisteme de irigaţie profesională.

Două ateliere de creaţie oferă posibilitatea adulţilor şi copiilor, în fiecare zi, să exploreze lumea colorată şi parfumată a plantelor, să dea frâu liber imaginaţiei şi să creeze adevărate opere de artă. Publicul este de asemenea invitat la două spectacole de dans care sunt cuprinse în programul târgului, susţinute de copii talentaţi, participanţi la numeroase competiţii de profil din ţară, de la Şcoala de dans Chirilă şi de la Asociaţia Clubul Sportiv Life is dance din Alba Iulia. Şi, nu în ultimul rând, organizatorii şi partenerii pregătesc, în ultima zi de târg tuturor vizitatorilor şi cumpărătorilor de la târg, Tombola Grădinarului.

Vineri între orele 16.00 – 18.00 puteţi participa la un atelier de creaţie Flori de hârtie, iar până la ora 19.00 să vă faceţi cumpărăturile de la producătorii care şi-au amenajat standurile în parcarea Alba Mall, dar şi în incinta centrului comercial.

PROGRAMUL de SÂMBĂTĂ şi DUMINICĂ:

Sâmbătă, 21 martie

11.00 – 14.00 Doctorul Plantelor

11.00 Spectacol de dans sportiv

13.00 Amenajarea unui rondou de flori – demonstraţie

13.30 Sisteme de irigaţie profesională – demonstraţie

14.00 Tunderea pomilor ornamentali – demonstraţie

14.30 Plantarea unui pom – demonstraţie

14.00 – 16.00 Culorile primăverii – atelier de pictură şi desen

16.00 – 18.00 Flori de hârtie – atelier de creaţie

Duminică, 22 martie

11.00 – 14.00 Doctorul Plantelor

12.00 Spectacol de dans modern

13.00 Amenajarea unui rondou de flori – demonstraţie

13.30 Sisteme de irigaţie profesională – demonstraţie

14.00 Tunderea pomilor ornamentali – demonstraţie

13.00 – 15.00 Culorile primăverii – atelier de pictură şi desen

15.00 – 17.00 Flori de hârtie – atelier de creaţie

17.00 Tombola Grădinarului

YouTube video

YouTube video

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Cât va crește inflația, cursul euro și numărul de salariați. Prognoza economică, actualizată de Guvern

Publicat

Guvernul a îmbunătăţit prognoza de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5%, dar a majorat rata inflaţiei de la 9,7% la 12,9%; salariul mediu creşte cu 10,4%, dar în termeni reali scade cu 1,2%; cursul rămâne stabil, la 4,95 lei/euro.

Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit estimările de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5% pe fondul unei evoluţii mai bune a economiei în prima parte a anului, scrie Ziarul Financiar.

PIB-ul în valoare nominală a fost majorat la 1.372,5 miliarde de lei.

Inflaţia va creşte la 12,9% în acest an, peste estimarea anterioară de 9,7%.

Deficitul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, se va majora la 32,3 miliarde de euro, un nivel total nesustenabil.

Exporturile ar urma să crească la 91,1 miliarde de euro, plus 22%, în timp ce importurile ar creşte la 123,4 miliarde de euro, plus 25,5%.

Soldul contului curent, care include deficitul comercial plus surplusul înregistrat pe partea de servicii, ar urma să atingă 22 de miliarde de euro, reprezentând 7,9% din PIB.

Cursul valutar este estimat la 4,95 lei/euro, evoluţie stabilă.

Numărul mediu de salariaţi ar creşte la 5,175 milioane.

Câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 10,4% până la 6.157 lei/lună, iar câştigul net va ajunge la 3.838 lei/lună.

În termeni reali, câştigul mediu salarial va avea un minus de 1,2%.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Încă o medalie de aur pentru David Popovici la Campionatul European de natație. Primul loc în finala de 200 de metri

Publicat

David Popovici a câștigat luni a două medalie de aur de la Campionatul European de Natație de la Roma. Înotătorul de 17 ani s-a impus în finala de la 200 metri liber.

Acesta a câștigat cursa cu timpul de 1,42:97 și a devenit campion european.

El a avut peste două secunde avans față de elvețianul Antonio Djakovic. Pe podium a mai urcat austriacul Felix Auboeck.

În urmă cu două zile, Popovici a câștigat medalia de aur în cursa de 100 de metri. Tot atunci, el a bătut recordul mondial și a devenit cel mai rapid înotător din lume.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Întregalde caută constructor pentru extinderea și modernizarea sediului instituției. O nouă licitație, lansată în SEAP

Publicat

Primăria comunei Întregalde caută un constructor pentru modernizarea și extinderea sediului instituției. Printr-o investiție de peste 410.000 de lei se urmărește, printre altele, reabilitarea interioară a unor încăperi, realizarea unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap și a unei copertine. 

Primăria comunei Întregalde a lansat în 12 august o nouă licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru execuția lucrărilor de modernizare și extindere a clădirii primăriei. Reamintim faptul că licitația anterioară, lansată în 22 iulie, a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu au existat ofertanți.

Valoarea totală estimată a investiției este de 419.169,16 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, proiectul constă în modernizarea și extinderea sediului Primăriei Întregalde, cu scopul creeri unui cadru plăcut pentru activitățile angajaților unității administrativ teritoriale.

„Scăderea continuă a numărului de locuitori ai comunei este un factor care semnalizează necesitatea unor investiții imediate în creșterea calității vieții locuitorilor, respectiv atragerea turiștilor. O astfel de investiție este și modernizarea și extinderea clădirii primăriei comunei Întregalde, loc care poate servi întâlnirilor locuitorilor, în special al celor mai tineri, dar și un loc de primire a turiștilor, fie că au sosit cu mașinile sau cu bicicletele, care le pot lăsa în siguranță în parcarea propusă, pentru a descoperi pe jos cadrul natural și construit al comunei”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Principalele lucrări vizează:

  • asigurarea respectării standardelor de confort, igienă și funcționalitate specifice instituțiilor publice administrative prin modernizare și extindere
  • îmbunătățirea procesului de exploatare în bune condiții a clădirii prin echiparea cu dotări necesare unei bune desfășurări a activității de administrare a teritoriului comunei
  • creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități la serviciile administrative prin realizarea unei rampe pentru accesul persoanelor cu handicap

Astfel, se propune modernizarea și extinderea clădirii Primăriei și reabilitarea interioară a unor încăperi.

Accesul principal la fațada sud-estică a clădirii este alcătuit mai multe trepte care vor fi acoperite de o copertină nou propusă.

În ceea ce privește accesibilizarea clădirii pentru persoanele cu handicap locomotor, se propune amenajarea unei rampe, respectiv a unei terase de legătură între cele două zone ale clădirii și montarea unei copertine cu structura din stâlpi și grinzi din lemn, care va acoperi terasa propusă.

Proiectul mai vizează înlocuirea pardoselilor, modernizarea finisajelor interioare, modernizarea tâmplăriilor interioare, montarea unui tavan fals din gips-carton și înlocuirea integrală a instalațiilor electrice.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Tichete pentru elevi 2022: când pot fi depuse cereri pentru tichetele sociale de 500 de lei și care sunt condițiile

Publicat

În anul școlar 2022-2023, elevii din familii dezavantajate pot primi tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei.

Cererile pentru aceste tichete se depun la începutul anului școlar.

De aceste tichete pot beneficia copiii din categoriile amintite, din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

În funcție de vârsta elevului, cererile se depun fie la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu), potrivit edupedu.ro.

Într-un comunicat al Federației Naționale a Părinților se precizează că, “pentru preșcolari, cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar trebuie depuse la primărie și se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei sau orașului / sectorului din București unde locuiește familia.

Pentru elevi (ciclul primar și ciclul gimnazial), cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, adică până pe 10 septembrie 2022″.

Inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru anul școlar 2022-2023 până la data de 23 septembrie 2022.

La ce pot fi folosite tichetele educaționale

Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

Condiții pentru preșcolari

“Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.

Condiții pentru elevi (clasele zero – VIII)

“Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.

Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).

Prin familie se înțelege:

  • soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
  • bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
  • persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax