Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Salon județean de icoane la Sebeș. Cinci artişti din județ și-au expus lucrările la casa de cultură


Publicat

IMG_3333_resizeÎntr-un cadru festiv, în preajma sărbătorilor de iarnă, la Sebeș a fost deschis, miercuri, salonul judeţean de icoane. Aproape 100 de creaţii ale unor artişti din judeţul Alba au putut fi admirate la Casa de cultură din Sebeş. 

Peste 100 de persoane din Sebeș și nu numai au fost interesate de această expoziție de icoane și au admirat cu drag munca celor cinci iconari care si-au expus lucrările. La eveniment au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, primarul din Sebeş, Alexandru Dăncilă şi viceprimarul Adrian Bogdan.

Expoziția a fost deschisă cu un concert de colinde susținut de Grupul „Primavera” (prof. Marinela Popa) și de Corina Ofelia Corpodean.

“Ochiul și sufletul au avut alinare la Centrul Cultural ”Lucian Blaga” din Sebeș, prin intermediul unei expoziții de icoane marca Artrad Valea Frumoasei și a unui recital de colinde susținut de grupul ”Primavera” sub îndrumarea prof. Marinela Popa și mai apoi Corina Ofelia Corpodean cu a ei surpriză, Mihai Beschiu.

Expozanții ne-au încântat cu ”ferestrele către Dumnezeu”, icoanele, în fața cărora te vezi mic, neputincios și că în orice ai face o rugăciune și un Doamne Ajută face mult.

Ei, iconarii se pun în fața sticlei, a bucății de lemn, spun rugăciunea lor, a iconarilor, se ”scutură” de tot răul ce-i înconjoară și se apucă de lucru. Ce iese mai apoi? Ceva… ce nu găsești cuvinte să exprimi, un gen de: ți-e capul plin de vorbe, dar nici una nu-ți iese pe gură”, transmit organizatorii.

Președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel,a ţinut să îi felicite pe iconari, pe colindători și nu în ultimul rând pe organizatorii acestui eveniment. „Avem aici o tradiție, tradiția continuă, de ce nu și în alte zone din județ să înceapă o tradiție; este important că avem iconari valoroși”, a spus Dumitrel.

“Ne bucurăm că avem posibilitatea că în această perioadă a sărbătorilor de iarnă să venim și să ne mai încărcăm cu aceste frumuseți pe care ni le oferă acești iconari”, a declarat primarul Alexandru Dăncilă. Edilul a mulțumit celor care au pus la dispoziție aceste icoane și în prag de sărbătoare a urat tuturor Sărbători Fericite.

La această expoziție au fost prezentate 81 de icoane realizate de Nicu Muntean (Vinerea), Maria Colhon (Sebeș), Florin Poenariu (Laz), Marilena Suciu (Alba Iulia) și Ioan Fulea (Petrești).

Marilena Suciu a expus 25 de icoane pe lemn neobizantine, Maria Colhon – icoane pe sticlă, ea având rădăcinile, acolo la Laz, de unde vine și Florin Poenariu.

Nicu Muntean, țăranul din bătătură fără ”școli” cum zice chiar el, a venit cu o varietate de cruci, medalioane cu serafimi și îngeri, sculpturi, mai bine zis rădăcini, care în viziunea lui au ieșit obiecte culte care tămăduiesc. Ioan Fulea, învățător din Petrești nu are activitate constantă într-ale icoanei, dar îi place să picteze și se simte mai aproape de Dumnezeu când o face.

Au expus și elevii de la Vinerea care aparțin de Centrul de Cultură ”Augustin Bena ” din Alba Iulia.

Au mai participat la vernisaj Constantin Șalapi – director al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Daniela Floroianu – director al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia, Dragoș Șușman – preot, Dori Susan – președintele Arttrad Valea Frumoasei.

Partenerii evenimentului au fost Consiliul Local Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și ART TRAD, Valea Frumoasei.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Mai multe persoane înșelate prin metoda ”șmen” la Alba Iulia. Cum poți să rămâi fără bani în cateva secunde

Publicat

bani inselaciune

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înșelat mai multe persoane, în Alba Iulia, prin metoda ”șmen”. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au petrecut pe 3 martie și pe 16 septembrie 2020.

Metoda șemn este o forma de înșelătorie practicata pe stradă și deși în teorie pare simplă, în practică necesită foarte multă desxteritate. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit procurorilor, la data de 03 martie, în jurul orei 15:30, în timp ce se afla în apropierea unei bănci de pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, bărbatul în cauză  a indus în eroare persoana vătămată prin aceea că i-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei și, profitând de neatenția acesteia, și-a însușit suma de 190 de lei.

De asemenea, la data de 16 septembrie, tot în Alba Iulia bărbatul a indus în eroare alte două persoane.Mai exact le-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei, ocazie cu care, profitând de neatenția acestora, și-a însușit o parte din bani (190 de lei de la prima persoană și 210 de la cea de a doua, au mai transmis anchetatorii pentru alba24.ro

Ce este metoda ”șmen”

Metoda este folosită de zeci de ani pe teritoriul României, chiar din timpul perioadei comuniste, pe atunci fiind practicată de cei care schimbau valută.

Metoda presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, folosindu-se de diferite pretexte, făpturitorul solicită suma de bani înapoi, distrage atenția victimei, sustrage („rupe”) o parte din bancnote și restituie restul sumei de bani persoanei vătămate, care nu o mai verifică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât durează imunitatea oferită de vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna. Ce arată studiile clinice

Publicat

Compania farmaceutică americană Moderna susține că vaccinul împotriva COVID-19 are potenţial de a asigura o imunitate durabilă. Testele clinice arată că după prima doză se dezvoltă anticorpi ce durează timp de trei luni, iar după cea de-a doua doză de vaccin organismul ar rămâne imun încă două luni.

În aceste condiții, Moderna se aşteaptă să aibă gata 20 de milioane de doze de vaccin pentru distribuirea sa anul acesta în SUA, relatează EFE, citată de Agerpres.

Compania a anunţat că, potrivit studiilor realizate de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, participanţii la prima fază a testelor clinice cu acest vaccin au dezvoltat „nivele înalte de anticorpi neutralizanţi” pentru o perioadă de trei luni după prima doză şi de două luni după cea de-a doua doză.

Studiile clinice arată că vaccinul produs de Moderna ar oferi o „imunitate durabilă”

Studiul a arătat de asemenea că vaccinul are „potenţialul de a oferi o imunitate durabilă” împotriva noului coronavirus, fără să provoace efecte secundare semnificative după două luni de la administrare.

„Aceste date provizorii din Faza 1 sugerează că mRNA-1273, vaccinul nostru candidat împotriva COVID-19, poate genera anticorpi neutralizanţi durabili la toate grupele de vârstă, inclusiv adulţi maturi şi vârstnici”, notează Moderna într-un comunicat.

Compania farmaceutică a anunţat totodată că speră să aibă disponibile 20 de milioane de doze din acest vaccin pentru SUA la sfârşitul acestui an şi între alte 100 şi 125 de milioane de doze, care vor fi disponibile global pentru sfârşitul primului trimestru al anului 2021.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Beniamin Todosiu (USR PLUS): În 6 decembrie, votul tău poate declanșa în România REVOLUȚIA BUNEI GUVERNĂRI! (P)

Publicat

România este guvernată dezastruos de 30 ani. Nu cred că trebuie să ți-o spun eu, pentru că vezi această realitate tristă în fiecare zi. Vezi spitalele în care se moare cu zile din cauza mizeriei și infecțiilor nosocomiale, școlile cu toaleta în curte în care învață copii noștri sau bătaia de joc la care sunt supuși, zi de zi, părinții sau bunicii noștri prin pensiile mizere pe care le primesc după o viață de muncă.

În același timp, o categorie de „speciali” din România, primesc pensii de mii de euro, doar pentru că și-au votat niște privilegii meschine.

În România, majoritatea instituțiilor statului sunt politizate. Aproape că nu există șef de instituție, companie de stat sau direcție prin ministere care să nu aibă în buzunar carnetul de partid. Meritocrația și pregătirea profesională sunt înlocuite cu obediența pentru șefii politici.

Partidul e peste tot și în toate, iar de aici mai e doar un pas spre corupție și spre sifonarea banilor publici.

Promovarea în posturi de conducere a lipitorilor de afișe, nepoților sau secretarelor e o practică împrumutată de toate partidele. Obrazul subțire cu posturi bine plătite se ține!

Mai grav este că politica a ajuns în școli și chiar în spitale. Politica și incompetența au ajuns să ucidă oameni, mai rău decât cel mai necruțător virus.

În acest timp specialiștii din instituții publice, educație, sănătate sau alte domenii aleg să plece spre zona privată sau chiar să părăsească țara. Am ajuns țara cu cei mai mulți emigranți, după Siria.

Am ajuns țara din Uniunea Europeană cu cei mai mulți morți în accidente rutiere din cauza drumurilor proaste și a lipsei autostrăzilor. Cinci oameni mor zilnic în România în accidente rutiere!

Suntem campioni europeni la analfabetism funcțional, iar patru din zece copii din mediul rural din România se culcă flămânzi, pentru că părinții nu au ce să le pună pe masă.

38,8% din populația României era expusă riscului de sărăcie și excluziune socială.

Și toate astea din cauza POLITICII toxice promovate de partidele tradiționale.

În 6 decembrie te rog să mergi la vot și să mă ajuți pe mine și pe colegii din USR PLUS să depolitizăm instituțiile statului. Te rog să ne ajuți să eliminăm pensiile speciale și penalii din funcții publice.

Haideți să readucem împreună meritocrația și profesionalismul în Parlament și în instituțiile publice din România!

Doar astfel putem construi O Românie fără hoție!

Beniamin Todosiu

Candidat USR PLUS pentru Camera Deputaților

Comandat de USR PLUS – Filiala Alba – cod unic mandatar financiar coordonator 11200021, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: LIDL deschide în decembrie cel de al treilea magazin din Alba Iulia. Din ce zi își va primi clienții

Publicat

LIDL a anunțat oficial deschiderea celui de-al treilea magazin din Alba Iulia. Este vorba despre marketul situat în zona Bazinului Olimpic din municipiul Alba Iulia. 

Potrivit reprezentanților LIDL, noul magazin se va deschide pe data de 17 decembrie.

În 5 noiembrie, LIDL a mai deschis un magazin în Alba Iulia, în centrul orașului, pe lângă cel deja existent. În acest mod, cu trei marketuri, lanțul de magazine va acoperi toate zonele din oraș.

CITEȘTE ȘI: LIDL deschide joi al doilea magazin din Alba Iulia. Are 1.300 de metri pătrați și stații de încărcare a mașinilor electrice

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 10.800 de magazine și peste 160 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate