Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Salvamont Alba a participat, alături de echipe din 11 județe, la cursuri de intervenție în caz de avalanșă, susținute de specialiști francezi

Publicat

12512718_10153509171274608_1814898325553980468_n Salvamontistul Tiberiu Krizbai din Alba, alături de Yukan`na Mediguard, o cățelușă Golden Retriever, au participat în ultima săptămână, alături de alte echipe a serviciilor publice salvamont din 11 județe, în masivul Făgăraş (Transfăgărăşan), la cursuri de intervenție în caz de avalanșă susținute de specialiști din departamentul francez Savoia.

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 17 și 24 ianuarie, la Refugiul Salvamont Cota 2000 și a fost organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, în colaborare cu serviciul departamental pentru situații de urgență din Savoia.

La acțiune au participat, din partea serviciilor publice salvamont din România, 54 de salvatori montani și șapte echipaje canine din 12 județe cu relief montan. Cursurile practice și teoretice au fost susținute de locotenentul Jeanlou Eberhart (consilier tehnic) și plutonierul Jordy Mege (responsabilul cu pregătirea unităților canine de salvare și intervenție în avalanșe), ambii de la Serviciul de salvare montană din Savoia, Franța.

Cursul a fost structurat pe două module:

– organizarea și intervenția la avalanșă, managementul resurselor și al riscului intervenției și proceduri medicale pentru transportul victimelor către unitățile medicale specializate

– evaluarea echipajelor canine de intervenție la avalanșă, în vederea admiterii în Stagiul Național de Brevetare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, care se va desfășura în luna februarie, în județul Argeș.

12549076_564408097042007_8219960018654959796_n Cu această ocazie, echipa „Câinii de avalanșă România” a prins contur, 7 echipaje din Alba (Tiberiu Krizbai cu cățelușa Yukan`na), Argeș, Caraș-Severin, Mureș, Sibiu și Suceava, candidate pentru Brevet Național pentru Unitate Canină de Intervenție la Avalanșă fiind pregătite să susțină examenul în luna februarie.

Potrivit Regulamentului stagiului de formare pentru conductor câine de avalanșă, conductorul de câine de avalanșă este conducătorul unități canine pentru intervenție la avalanșă (om + câine) și este o specializare pentru meseriile: salvator montan, monitor schi, asistent pârtie, lucrător instalații transport pe cablu (turistic montan), ghid montan, cabanier.

Candidatul trebuie să posede certe cunoștințe de deplasare și acces în zone dificile în perioada sezonului de iarnă (schi, schi-alpinism, alpinism de iarnă) abilități care vor fi verificate în cadrul evaluării și a stagiului.

Brevetul Național pentru Unitate Canină de Avalanșă (B.N.U.C.I.A.) se acordă unității canine de intervenție la avalanșă (om + câine) atestă calitatea de conductor de câine de avalanșă conducătorului unității canine și i se va reinnoi valabilitatea la fiecare doi ani.

foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax