Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Salvatori de la ISU Alba, detașați pe litoral. Echipe din 22 de județe, pregătite să intervină în sprijinul turiștilor

Publicat

Salvatori de la ISU Alba, alături de peste 450 de colegi din 22 de județe și București au fost detașați pe litoral. Aceștia vor acționa în perioada verii, în sprijinul celor din Constanța.

Măsurile au fost dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Acestea sunt menite să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc.

Se urmărește acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului și a tehnicii existente la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate).

Pentru evitarea evenimentelor deosebite și menținerea gradului de siguranță a celor care tranzitează litoralul românesc, un aspect important avut în vedere este reprezentat de prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața sau bunurile turiștilor.

Din 22 iunie, prima serie de specialiști din unitățile subordonate IGSU a fost detașată pe litoral pentru susținerea activităților de prevenire, în cadrul echipelor mixte, constituite cu personal al ISU Constanța.

Echipajele operative vor fi schimbate la fiecare două săptămâni și își vor desfășura activitatea în perioada iunie – august.

În prima serie, sunt și șase salvatori din Alba. În total, sunt peste 450 de pompieri din țară.

Controale de prevenire

Controalele de prevenire se vor efectua la unități de turism și de agrement, cu prioritate la cele unde se înregistrează un număr mare de turiști sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficiențe privind securitatea la incendiu. De asemenea, se vor avea în vedere și construcțiile sau amenajările destinate organizării concertelor, festivalurilor sau spectacolelor, târgurile tematice, precum și campingurile, taberele școlare sau alte spații cu caracter sezonier.

Puncte de lucru temporare

Totodată, pentru creșterea gradului de siguranță a turiștilor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, în zonele cu afluență mare de persoane din județul Constanța, au fost operaționalizate 24 puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:

  • 10 puncte de stingere a incendiilor, în localitățile Urluia/Adamclisi, Crucea, Băneasa, Ciocârlia, Ovidiu, Valu lui Traian, Stațiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Vama Veche; acestea sunt încadrate fiecare cu o autospecială de stingere
  • puncte de prim ajutor, în locațiile Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche și PTF Vama Veche; acestea sunt dotate cu containere, ambulanțe și șenilate
  • puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu și Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord), Lacul Techirghiol și Portul turistic Mangalia; acestea sunt încadrate fiecare cu o ambarcațiune.

Intervenții pe autostrada A2

O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrada A2. În fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică de la ISU Călărași, ISU Ialomiţa şi ISU Bucureşti-Ilfov.

Mașinile pompierilor vor fi amplasate la km 19, km 35 (punct de lucru permanent), Secția Lehliu Gară – km 105 (punct de lucru permanent) și km 142 (Stația de pompieri Fetești, lângă autostrada A2). În aceste locații, se vor regăsi echipaje de stingere cu modul de descarcerare și ambulanțe SMURD.

Proiectul, lansat la inițiativa Departamentului pentru Situații de Urgență în anul 2016, urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor, prin mobilizarea forţelor şi mijloacelor tehnice specifice intervenţiei în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă.

Containere de prim-ajutor

În zonele unde au fost înregistrate în ultimii ani cele mai multe situații de urgență, au fost instalate containere de prim-ajutor. Acestea se găsesc, pe întreaga durată a sezonului estival, pe plajele din Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche.

Containerele sunt dotate cu toate echipamentele necesare acordării măsurilor de prim ajutor: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare și tărgi.

Programul de funcționare al acestora este cuprins în intervalul orar 8.00 – 20.00. Lângă containere, staționează șenilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la containerele de prim ajutor.

Autospeciale de stingere pe A2

Intervențiile la incendii și alte situații de urgență sunt asigurate de peste 30 de autospeciale de stingere, pregătite să intervină în orice punct din judeţ.

Pe perioada sezonului estival, misiunile de salvare pe apă sunt asigurate de 6 ambarcațiuni deservite de scafandri ISU.

În fiecare sfârșit de săptămână din perioada sezonului estival, intervenția în situații de urgență pe autostrada A2 se asigură prin intermediul punctelor de lucru operaționalizate după cum urmează:

  • ISU Bucureşti-Ilfov: un punct de lucru la km 19, încadrat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare
  • ISU Călăraşi: trei puncte de lucru: un punct de lucru la km 35, încadrat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor, unul în localitatea Lehliu-Gară (km 64), dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor și cel de-al treilea în localitatea Drajna, la km 105, dotat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor
  • ISU Ialomiţa: asigură intervențiile cu o ambulanță SMURD și o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor, amplasate la Staţia de Pompieri Feteşti, lângă Autostrada A2 – Km 142.

În perioada sezonului estival 2023, personalul ISU Constanţa şi cel detaşat pe litoral au asistat medical 2.056 de persoane, iar alte 43 au fost salvate de la înec. Totodată, echipajele de intervenție au gestionat 247 de incendii înregistrate în zona de competență pentru protejarea vieții și a bunurilor.

De asemenea, în aceeași perioadă, la nivelul județului Constanța au fost organizate și executate 409 controale de prevenire, iar pentru neregurile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 2.330 de sancțiuni contravenționale, dintre care 1.917 avertismente și 413 amenzi în cuantum de 2.724.000 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate