Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Săptămâna viitoare se finalizează lucrările primului tronson de la Urgenţa spitalului din Alba Iulia. Spații mai mari pentru pacienți


Publicat

În circa o săptămână, lucrările la primul tronson din spaţiile Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba ar trebui finalizate. În acest spaţiu lucrările au început în 25 iunie, astfel că aproximativ trei luni a durat renovarea rampei de acces şi a sălilor, din prima parte de la Urgenţe. Pentru ca toată secţia să funcţioneze la capacitate maximă, mai avem de aşteptat o lună şi jumătate, până la sfârşitul lui octombrie. Aparatura nu a fost reînnoită, spaţiile sălilor s-au mărit ca suprafaţă şi aşteptăm să vedem care va fi beneficiul pacienţilor, în urma acestei modificări. 

În ceea ce priveşte lucrările, muncitorii spun că sunt în grafic şi, din ce am observat la faţa locului, vineri, s-a ajuns la faza de finisări interioare. Aplicau vopsea lavabilă pe pereţii sălilor renovate şi au montat caloriferele. Săptămâna viitoare, urmează să sosească uşile şi să fie montate. După mascarea ţevilor, va fi pusă şi pardoseala specială.

Potrivit şefului echipei de muncitori, lucrările la primul tronson se încadrează în grafic şi vor fi terminate la sfârşitul acestei luni.

Rampa de acces de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba a fost prelungită în ambele părţi, pentru a permite accesul simultan a două ambulanţe şi astfel să fie asigurată operativitatea cazurilor urgente.

Sălile au suferit modificări de reorganizare a circuitului, de mărire a suprafeţei şi de schimbare a ţevilor de apă. În prima sală, în partea din faţă a imobilului, va fi mutat biroul de Registratură-Informare şi tot acolo va fi şi cel de asistenţă socială. În holul unde a fost ghişeul de registratură al UPU Alba va fi sala de aşteptare, unde vor fi montate scaune.

Aparatura din sălile ce urmează să fie finalizate, în primul tronson de la secţia UPU, care va funcţiona după ce a doua parte a unităţii va intra în lucrări capitale, nu va fi înlocuită, pentru că asigură necesarul.

În prezent, intrarea la secţia de Primiri Urgenţe se face pe uşa alăturată, lângă rampa de acces a secţiei. La intrare se înregistrează cazurile care sosesc la unitatea de urgenţă, camera unde se afla capela a fost transformată într-o sală de consultaţii şi monitorizare, iar biroul de internări a fost mutat vizavi de secretariatul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba.

Având în vedere că activitatea în acest domeniu s-a restrâns la aproximativ jumătate din spaţiu, timp de aproximativ trei luni, numărul de pacienţi care se prezintă la Urgenţe este mare, iar tura de 12 ore este asigurată doar de către doi medici.

Aceştia consultă în acest interval de timp peste 100 de persoane, cu afecţiuni mai mult sau mai puţin grave. Urgenţele majore (cod roşu şi galben) au prioritate, indiferent de oră prezentării în UPU şi a modului în care se prezintă (aduşi de ambulanţa, SMURD sau nu).

Lucrările de reabilitare şi extindere a spaţiilor de la Urgenţe sunt executate de societatea „Compact Construct” SRL Alba Iulia, iar contractul are o valoare de 975.000 lei fără TVA, deşi suma estimată pentru această investiţie a fost de 1,3 milioane lei.

Acestea au ca scop îmbunătăţirea actului medical şi creşterea gradului de satisfacţie al populaţiei privind serviciile oferite. Până la sfârşitul lunii octombrie, la secţia de Urgenţe din Alba, pacienţii vor intra  în săli de tratament şi monitorizare, proaspăt renovate, va funcţiona la capacitate maximă, şi totuşi nu ştim dacă asta ne va scăpa de orele lungi de aşteptare.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Lista țărilor din zona galbenă, actualizată. Persoanele care vin din Spania nu mai intră în carantină. Bulgaria, în zona de risc

Publicat

52 de țări și teritorii sunt incluse „în zona galbenă”, potrivit listei actualizate astăzi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Cei care revin din aceste zone trebuie să intre în carantină pentru 14 zile, dar și să prezinte un test PCR negativ pentru a li se permite îmbarcarea în avioane sau autocare.

Faț de ultima situația prezentată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, au ieșit de pe listă Spania și Portugalia,

Cei care se întorc din cele 52 de țări incluse pe listă sunt nevoiți să prezinte și un test negativ PCR, efectuat cu 72 de ore înainte. În caz contrar, nu li se permite îmbarcarea în avion sau în autocar.

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome COVID, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri.

De asemenea, testul PCR nu e obligatoriu pentru cei care au efectuat vaccinul, inclusiv rapelul, copiii sub 3 ani sau persoanele care au avut COVID.

Și șoferii care revin în țară cu mașinile personale pot să nu prezinte un test PCR negativ, urmând să fie carantinați pentru 14 zile.

Statele și zonele de risc epidemiologic din noua listă sunt: Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Seychelles, Insulele Turks si Caicos, Monaco, Israel, Bahrain, Slovacia, Serbia, Malta, Liban, Slovenia, Letonia, Albania, Iordania, Suedia, Saint Lucia, Andorra, Ungaria, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia, Brazilia, Antigua si Barbuda, Puerto Rico, Polonia, Kuweit, Barbados, Austria, Peru, Belgia, Macedonia de Nord, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Uruguay, Chile, Spania, Bulgaria, Cipru, Qatar, Lituania, Paraguay, Marea Britanie, Africa de Sud.

În listă a reintrat Bulgaria. Au ieșit Elveția și Portugalia.

Documentul poate fi consultat AICI: Hot 15 și Lista statelor cu risc epidemiologic AICI: Anexa Hot – Lista State cu risc epidemiologic ridicat 04.03.2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Anunțul ministrului Raluca Turcan, legat de vârsta de pensionare: Orice român poate ieși la pensie la 70 de ani, dacă vrea

Publicat

p

Orice angajat din România va putea să lucreze, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă doreşte. Anunțul legat de vârsta de pensionare a fost făcut vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, vârsta de pensionare nu va fi modificată, însă, în baza unui proiect de act normativ, salariaţii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, în baza unei cereri depuse la angajator.

Ministrul Muncii a făcut precizarea că persoanele care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul.

„Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani.

Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani.

De asemenea, tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare să poată să o facă, fără nicio problemă sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou. În materie de relaţie pensionar – sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere, până la urmă.

Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze. Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a afirmat Raluca Turcan.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor merge fizic la școală și în scenariul roșu, până la incidența de 6 la mie

Publicat

scoala nr 9 alba iulia 1

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis vineri seară că elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor merge la școală indiferent de scenariul în care se află localitatea, atâta vreme cât rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile nu depășește 6 cazuri la mia de locuitori.

Astfel, elevii din calsele a VIII-a, a XII-a, de la postliceală și din școlile profesionale vor putea merge fizic la școală în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, dar numai în zonele unde incidența cumulată la 14 zile nu depășește 6 la mia de locuitori.

Documentul poate fi vizualizat AICI. Decizia este prevăzută la Articolul 3.

„Se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori”, scrie în hotărârea CNSU din ședința de vineri.

Decizia vine după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a adresat direct CNSU în această privință, după ce Ministerul Sănătății nu i-a răspuns.

„De la Ministerul Sănătății am primit doar un acord cu privire la posibilitatea de prezență fizică în cadrul simulărilor pentru examenele naționale, clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu 22 martie, respectiv cu 29 martie, a spus Sorin Cîmpeanu la B1TV. Având în vedere urgența determinată de nevoia unei hotărâri cu privire la modul în care merg la școală clasele terminale în scenariul roșu, am înaintat această cerere direct către Comitetul Național pentru Situații de Urgență spre analiză”, a explicat Cîmpeanu.

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu la Zlatna. A luat foc acoperișul unei centrale termice din curtea unui operator economic

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_7

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine în cooperare cu Serviciul  Voluntar pentru Situații de Urgență Zlatna pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit vineri seara în incinta unui operator economiv din orașul Zlatna.

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperisul unei anexe în care funcționează o centrala termică.

La fața locului au fost trimise trei autospeciale de pompieri.

Au ars aproximativ 10 metri pătrați de acoperiș.

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate