Connect with us
Publicitate

BLAJ

FOTO: Sărbătoare în comunitatea de romi din cartierul Barbu Lăutaru. 14 copii au primit Prima Împărtășanie

Publicat

La doi ani de la vizita Papei Francisc în comunitatea din cartierul Barbu Lăutaru, paisprezece copii au trăit emoționantul moment al primirii Primei Împărtășanii Solemne la biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu”, la Sfânta Liturghie celebrată duminică 13 iunie 2021. 

Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar, a vorbit în cuvântul de învățătură despre semnificația acestui moment, amintind de prezența Sfântului Părinte în comunitatea din Barbu Lăutaru, și de mesajul transmis în urmă cu doi ani de Suveranul Pontif, care a avut ecouri nu doar în România ci și în întreaga lume. Cu acel prilej, Papa a cerut iertare în numele Bisericii Catolice romilor din întreaga lume, pentru nedreptățile și discriminările comise împotriva acestor comunități de-a lungul istoriei.

„Am, totuși, o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii, nici măcar cei catolici nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta, aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare în numele Bisericii Domnului și vouă, pentru momentele în care, de-a lungul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain, și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră”, a spus Papa Francisc, care a invitat comunitatea romă să își împărtășească propriile valori.

La celebrarea euharistică la care au participat un număr însemnat de credincioși, precum și reprezentanți ai autorităților civile județene și locale, fiecare din cei paisprezece copii au primit câte o binecuvântare apostolică nominală, transmisă în numele Sfântului Părinte de Nunțiul Apostolic în România, Excelența Sa Miguel Maury Buendia.

Lucrările pentru construirea bisericii din Barbu Lăutaru au început la 15 februarie 2019, piatra de temelie a acesteia fiind sfințită pe data de 1 octombrie 2017 de Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale.

Ridicată pe locul fostei mori a Mitropoliei, biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu” a fost realizată într-un timp record. Lucrările au fost realizate cu sprijinul financiar al Bisericii Române Unite cu Roma, al Consiliului Județean Alba, al Primăriei Municipiului Blaj, precum și cu ajutorul donațiilor   private.

Sfințirea bisericii a avut loc pe data de 19 mai 2019, cu două săptămâni înaintea vizitei Papei Francisc, fiind oficiată de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, la acea dată Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore.

Barbu Lăutaru este cel mai vechi cartier de romi din Blaj, iar Biserica Română Unită a desfășurat de-a lungul timpului o constantă activitate spirituală și socială în sprijinul acestei comunități. Unul dintre cei mai preocupați de acordarea asistenței spirituale romilor din Blaj a fost Fericitul Episcopul Martir Ioan Suciu. Născut la Blaj, Ioan Suciu a copilărit alături de mulți copii romi, iar după încheierea studiilor și-a dedicat o parte din activitate pentru sprijinirea acestei comunități. Cel cunoscut ca „episcopul tinerilor” a desfășurat acțiuni de catehizare cu tinerii romi. Așa se face că mulți contemporani își amintesc de excursiile pe care tânărul episcop le făcea împreună cu tinerii romi sau de meciurile de fotbal pe care le juca cu aceștia.

Celebrarea a fost transmisă în direct de Maria TV și pe canalul de YouTube al Radio Blaj și poate fi urmărită în reluare pe canalul de YouTube al Radio Blaj.

Data de 2 iunie 2019 rămâne întipărită în inimile românilor. Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică l-a primit cu dragoste pe Succesorul Sfântului Petru și a trăit un eveniment unic și mult așteptat: beatificarea celor Șapte Fericiți Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, pe Câmpia Libertății din Blaj. Ziua istorică s-a încheiat cu întâlnirea Sanctității Sale Papa Francisc cu comunitatea romilor din cartierul Barbu Lăutaru, unde s-a reafirmat grija Bisericii Catolice față de periferiile existențiale ale societății noastre.

Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax