Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Sărbătoarea Mierii 2019. Blajul a devenit capitala europeană a mierii. PROGRAMUL din weekend

Publicat

sarbatoarea mierii blaj

Mii de apicultori din țară și din străinătate participă la cel mai important târg apicol din România, Sărbătoarea Mierii 2019, care a început vineri, 22 martie.

„Sărbătoarea Mierii” se desfășoară, în perioada 22-24 martie 2019, în Piața 1848 din centrul municipiului Blaj va reuni 150 de expozanți din țară și din străinătate, din circa 20 de țări precum România, Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria, Franța, Croația sau Grecia. Vizitatorii vor putea găsi la târg miere și produse apicole, dulciuri de casă realizate cu miere, produse cosmetice cu miere dar și utilaje și echipamente moderne folosite în apicultură. Nu va lipsi nici secțiunea dedicată meșterilor populari care vor expune obiecte tradiționale. „Sărbătoarea Mierii” va cuprinde și evenimente culturale de la concerte în aer liber de muzică ușoară și populară până la dansuri și teatru pentru copii. Invitatul special va fi Anna Lesko care va susține, sâmbătă seara, un concert.

sarbatoarea mierii Blaj

Târgul găzduiește în premieră pentru România conferința internațională BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa, care se va desfășura la Palatul Cultural din Blaj și va reuni specialiști de marcă din opt țări.  Printre participanți se vor afla și 50 de reprezentanți ai celor mai importante companii ambalatoare de miere din Europa (din Polonia, Franța, Romania, Germania, Spania, Israel, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Italia, Grecia) pentru a discuta problemele și oportunitățile pieței internaționale a mierii.

sarbatoarea mierii Blaj

Sărbătoarea Mierii a fost deschisă oficial, vineri, în cadrul unui briefing de presă la care au participat specialiști și reprezentanți ai unor instituții importante printre care Alexandru Valentin Țachianu, secretar de stat în cadrul MADR, Daciana Sârbu, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din PE, l Ioan Dîrzu, deputat și vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. De asemenea la briefing au participat și invitați speciali din străinătate printre care îl amintim pe Etienne Bruneau – președintele Comisiei de Știință și Tehnologia Produselor Apicole din cadrul APIMONDIA. Organizatorii au fost reprezentați de Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, Gheorghe Valentin Rotar – primarul municipiului Blaj, Alina Varadi – coordonatorul Conferinței BeeCome (Casa BIO) și Victor Mateș – fondator Apidava.

sarbatoarea mierii Blaj

„Blajul este în aceste zile capitala europeană a mierii și nu poate decât să ne bucure importanța și amploarea pe care a câștigat-o în timp Sărbătoarea Mierii. Cu multă muncă și cu ajutorul apicultorilor din Alba acest târg a devenit cel mai important din România și unul dintre cele mai apreciate din Europa. Consiliul Județean Alba este și va fi un partener serios al apicultorilor în încercarea acestora de a dezvolta apicultura din România și de a promova produsele apicole românești. Avem o tradiție și un potențial extraordinar în acest domeniu pe care trebuie să le valorificăm”, a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

„Sărbătoarea Mierii este invitația pe care v-o lansează în aceste zile Blajul. Acest eveniment este mai mult decât un târg apicol, este un parteneriat serios creat între administrația locală, administrația județeană, apicultori și specialiști pentru dezvoltarea apiculturii românești și pentru promovarea mierii de calitate. Mulți spun că în aceste zile Blajul este capitala europeană a mierii, noi spunem însă că Blajul este de mult un punct important pe harta apiculturii din Europa dar și din lume”, a spus Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj.

„România este o țară cu importantă tradiție apicolă și, din fericire, este tot mai cunoscută la nivel european ca un producător de miere de calitate. Sărbătoarea Mierii de la Blaj își propune să promoveze mierea și produsele apicole românești dar și să găsească soluții la problemele apicultorilor. Ne dorim totodată să educăm consumatorul român astfel încât să înțeleagă beneficiile consumului de miere, care în România este de 3-4 ori mai mic comparativ cu alte țări europene”, a spus Victor Mateș, fondatorul companiei apicole Apidava.

sarbatoarea mierii Blaj

Sărbătoarea Mierii 2019 este organizată de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Consiliul Local și Primăria Municipiului Blaj, în parteneriat cu compania Apidava și Asociația „APIS Târnave” Blaj.

miere

PROGRAM ”Sărbătoarea mierii” 2019 – Blaj

Vineri, 22 martie

Orele 12.00-18.00 Târg de miere și produse apicole. Utilaje și aechipamente apicole (Piața 1848)

Orele 12.30-13.10 Conferință de presă – Palatul Cultural

Orele 13.15-14.00 Deschiderea oficială – Palatul Cultural

Orele 14.00-19.00 Conferința BeeCome 2019 – Palatul Cultural

Orele 15.00-18.00 Spectacol folcloric – Piața 1848 – cu Ansamblul folcloric ”Augustin Bena” al județului Alba, Ansamblul folcloric ”Doina Mureșului” din Ciugud, Ansamblul folcloric ”Tradiții Uiorene” din Hopârta

Sâmbătă, 23 martie

Orele 9.00-18.00 Târg de miere și produse apicole. Utilaje și echipamente apicole (Piața 1848)

Orele 10.00-18.30 Conferința BeeCome  2019 – Palatul Cultural

Ora 15.00 Conferința B2B – Palatul Cultural

Orele 18.30-21.00 Recitaluri de muzică ușoară și dans – Piața 1848

Eliana Burde, Maria Păcurar, Magna și Minora Nemesis, Georgiana Zbutea, Denisa Stoica,

Dansuri moderne și de societate

Grupul vocal ”Primavera”

Denisa Nistor, Adelina Bunea, Alexia Țoca, Patricia Hațegan

Anna Lesko

Duminică, 24 martie

Orele 9.00-15.00 Târg de miere și produse apicole. Utilaje și echipamente apicole (Piața 1848)

Orele 10.30-13.00 Conferința BeeCome 2019 – Palatul Cultural

Ora 12.00 Program cultural-artistic pentru copii – Piața 1848

Teatrul de Păpuși ”Prichindel”, MC Zumba, Gimn Star Blaj

sursa foto: Facebook – Sărbătoarea Mierii Blaj


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Aiud, amendat de polițiști pentru că deținea ilegal un detector de metale. Aparatul a fost confiscat

Publicat

Poliţiştii din Aiud au depistat un bărbat din municipiu, care deţinea, ilegal, un detector de metale. A fost sancţionat contravenţional, iar detectorul de metale a fost confiscat. Reamintim faptul că, pentru deţinerea unui detector de metale, este necesară obţinerea unei autorizaţii. Potrivit IPJ Alba, la data de 19 iunie 2019, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Blandiana, cercetat penal după ce și-a bătut soția. Polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu

Publicat

agresiune

Polițiștii din Vințu de Jos au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva unui bărbat care și-a agresat soția și a determinat-o să plece de acasă, împreună cu cei doi copii minori. Polițiștii l-au îndepărtat din locuință și i-au interzis să se apropie de familia sa. Potrivit IPJ Alba, în după amiaza zilei de miercuri, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: SUBIECTELE la MATEMATICĂ, EVALUARE NAŢIONALĂ clasa a VIII-a 2019. Ce au avut de rezolvat elevii

Publicat

Peste 2.500 de elevi absolvenți de gimnaziu din Alba au susținut joi a doua probă în cadrul examenului de Evaluare Națională 2019, cea de Matematică. Vor afla primele rezultate în 25 iunie. Media la examen este importantă pentru admiterea la liceu. La proba de Matematică, au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare cu mai multe […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo: COD GALBEN de vreme rea. Vijelii, grindină și ploi torențiale prognozate în județul Alba

Publicat

d

Meteorologii au emis o avertizare de COD GALBEN pentru jumătatea de nord-vest și de sud a județului Alba. Intervalul de valabilitate al alertei meteo data de 20 iunie între ora 12.00 și ora 23.00. Fenomene vizate constau în manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, a transmis ANM. Acestea ar putea lua aspecte severe.  În intervalul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate