Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Șase sute de persoane s-au adunat la slujba de Bobotează la Catedrala Ortodoxă din Cugir

Publicat

Slujba specială dedicată sărbătorii Bobotezei a scos cugirenii în număr mare din case. În ciuda vremii friguroase, credincioșii s-au adunat la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”din Cugir, pentru a participa la celebrarea Botezului Mântuitorului în apa Iordanlui, umplând atât interiorul cât și treptele și trotuarele din jurul lăcașului de cult.

Slujba Bobotezei a început la ora 9.00 cu Liturghia sfântului Ioan Gură de Aur Arhiepiscopul Constantinopolului, urmată de slujba de sfințire a Aghiasmei Mari care a avut loc pe platoul din fața catedralei, oficiată de către părintele paroh Mircea Giurgea.

Potrivit oamenilor de ordine prezenți pentru a asigura buna desfășurare a evenimentului, la slujbă au participat aproximativ 600 de persoane.

Organizatorii au amplasat pe platoul din fața Catedralei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir 8 butoaie de lemn de brad umplute cu apă, aproximativ 2 tone, pusă la dispoziția credincioșilor care au dorit să ia apă sfințită acasă.

Părintele paroh Mircea Giurgea a susținut un scurt moment de învățătură în care le-a explicat credincioșilor veniți la slujbă semnificația sărbătorii Bobotezei și totodată a momentului Botezului Domnului. De asemenea, acesta le-a explicat celor prezenți cum trebuie folosită Agheasma Mare.

Sfințirea apei în ziua de 6 ianuarie a fiecărui an amintește e de momentul Botezului Domnului, oficiat de către Ioan Botezătorul în râul Iordan la vârsta de 30 de ani, înainte ca Mântuitorul să pășească în viața publică. Potrivit tradiției, la Bobotează se săvârșește slujba de sfințire a apelor „Agheasma Mare”, care are semnificația simbolică de act de regenerare cosmică (pământul primește germenii noii creații, transfigurate prin sfințirea apelor).

Credincioşii vor gusta din Agheasma Mare în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, până pe 14 ianuarie inclusiv. În timpul anului, Agheasma Mare se ia după Taina Spovedaniei, la sfatul duhovnicului, dacă nu se dă Sfânta Împărtăşanie.

Sorin GIURCA

Citește și MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul . Urări amuzante şi serioase pentru prieteni, familie şi colegi

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. etena

    marți, 08.01.2013 at 08:42

    asta cu „regenerarea cosmica” chiar nu am stiut-o!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax