Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Satul Tecsești, readus la viață prin proiectul „La Origini”. Tabere de restaurare și reproducere

Publicat

În perioada 15 iulie – 15 august, în satul Tecsesti din județul Alba, comuna Întregalde, se desfăsoară o nouă etapă a proiectului „La Origini” inițiat de Asociația Culturală pentru Dezvoltare Durabilă Groove On. Proiectul a început în anul 2014 și are că scop revitalizarea zonei prin amenajarea unui Muzeu Viu, ce va cuprinde ansambluri de locuit specifice fiecărei perioade istorice principale. Este un concept nou în România, însemnând un muzeu unde turiștii nu doar vizitează, ci pot și locui o perioadă, pentru a simți pe viu traiul simplu de zi cu zi de la sat. În cadrul acestui proiect, între anii 2014-2017 s-au reprodus colibe din perioada neolitică, construite cu tehnici specifice epocii, folosind doar pământ, paie, apă și balegă de cal, pe o structură din lemn, fără imbinări, doar cu legături din sfoară.

În anul 2018 se trece la exemplificarea unei noi etape istorice a locuirii, prin restaurarea unei gospodării mocănesti, datând de la începutul secolului XX. De-a lungul anilor, Casa Petric a fost, pe rând, scoală, primărie, apoi locuintă, pană acum 25 de ani, iar în momentul începerii proiectului de restaurare, casa se află într-un stadiu avansat de degradare.

Prima etapă a taberei de anul acesta (15 iulie-29 iulie) este dedicată restaurării acestei gospodării tradiționale și este în plină desfăsurare, având participanți studenți de la facultătile de arhitectură din tară și străinătate, dar și voluntari care doresc să învețe tehnicile moderne de restaurare. Se efectuează reparații la acoperiș, la tavane, la bârnele din lemn, se recondiționează tarnatul, se refac tencuielilor interioare și exterioare și se reconditionează inclusiv mobilierul original, ce va fi amplasat în camere, spre încântarea vizitatorilor și a turiștilor care vor fi cazați aici, de îndată ce casa va fi introdusă în circuitul turistic.

Tabăra este coordonată de Cristina Cândea, arhitect cu o vastă experientă în organizarea taberelor de restaurare – șase tabere la RYMA în Cetatea Alba Iulia și trei tabere la Corna, comuna Roșia Montană. Ea s-a alăturat membrilor Asociației Groove On și voluntarior care au participat la edițiile anterioare și au rămas dedicați proiectului, încă din 2014. Studenții participanți, majoritatea din anul 1 și 2 de facultate, au ocazia să aprofundeze cursurile teoretice învățate la scoală prin aplicații practice în restaurare, într-un peisaj natural nealterat, contribuind astfel la renașterea satului Tecsesti și la realizarea proiectului „La Origini”.

Pentru cea de-a doua jumătate a perioadei de lucru, ce va avea loc între 5 și 15 august, este planificată finalizarea lucrărilor de reproducere a locuințelor din epoca neolitică. Sectorul neolitic este un proiect de arheologie și arhitectură experimentală, creat pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite și metodele de construcție, în bază unei comparații cu dovezile arheologice reale.

Întregul proiect „La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești” este realizat din donații, sponsorizări și munca voluntară a celor care au crezut în idealul de readucere la viată a acestui sat izolat (unde momentan, accesul se realizează doar cu mașini de teren).

„Ne dorim ca prin amenajarea Muzeului Viu de la Tecsesti, satul să fie conectat la traseele turistice existențe deja în munții Trascăului și să constituie un punct de atracție pentru cei pasionați de istorie dar și de traiul simplu și sănătos de la țară din acest sat tradițional mocanesc” a declarat Ionuț Onea, președintele Asociației Culturale pentru Dezvoltare Durabilă Groove On și inițiatorul proiectului.

Cei care doresc să afle mai multe detalii despre proiect pot accesa pagina de Facebook „La Origini” sau site-ul www.laorigini.org.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax