Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO Şcoala Altfel la Centrul Europe Direct Regiunea Centru din Alba Iulia. Elevii au aflat despre Uniunea Europeană şi au pus pe hârtie idei de proiecte


Publicat

foto 15În săptămâna “Școala altfel”, copiii de clasa a III-a din Alba Iulia au aflat ce este Uniunea Europeană și cum fondurile Uniunii au sprijinit înfrumusețarea orașelor și îmbunătățirea vieții de zi cu zi a locuitorilor din Regiunea Centru.

În același timp, sala de ședințe ADR Centru a devenit sală de conferințe pentru elevii Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia, unde cei mici au pus pe hârtie noi idei de proiecte, iar echipa Europe Direct Regiunea Centru le-a explicat tuturor de ce și pentru cine se dau fonduri europene.

„Suntem în cel de al doilea an când primim la sediul ADR Centru elevii împreună cu profesorii însoțitori pentru a petrece o zi plină de întrebări despre activitățile Agenției Regionale de Dezvoltare Centru și a Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru.

foto 6În acest an, celor mici le-au fost oferite informații despre Uniunea Europeană, despre țările europene, dar și despre proiectele din Regiunea Centru care au fost finanțate în perioada 2007-2013 și care acum au devenit atracții turistice, parcuri, stațiuni deja vizitate de către unii dintre ei.

Au fost alese câteva inițiative care au captat atenția elevilor, respectiv parcul de aventură ”Dino Parc” din Râșnov, Cetatea Alba Carolina și Parcul dendrologic tot din Alba Iulia.

Pornind de la tematica celor trei proiecte s-au vizionat filmulețe, au fost puse întrebări, și de asemenea, a fost surprinzător să aflăm cât de multe cunoșteau elevii despre locațiile finanțate din fonduri și beneficiile aduse de acestea.

foto 10Partea de final a „conferinței” s-a concretizat printr-un atelier de strângere de idei de proiecte în care s-a lucrat pe echipe.

Micii cetățeni europeni ai Alba Iuliei au venit cu propuneri îndrăznețe și au dat răspunsuri foarte bune la întrebări de ”specialitate”: care sunt beneficiarii proiectului ales de ei, care este bugetul, unde anume doresc să implementeze acest proiect și de ce au nevoie pentru realizarea acestuia. De pe fișele elevilor au apărut idei frumoase de proiecte care s-ar putea implementa în Regiunea Centru.

Cei mai mulți au optat pentru parcuri de distracție, cu tobogane și cu locuri de joacă, terenuri de sport, dar și parcuri tematice, școli și fel de fel de amenajări urbane. La sfârșit, fiecare echipă a primit mici surprize constând în obiecte promoționale personalizate: rame foto, carnețele, plase, dar și suporturi de notițe“, transmit reprezentanţii centrului.

foto 1Principalele activități ale Centrului, de a răspunde la solicitările de informații primite de la cetățenii Regiunii Centru și din alte regiuni, dar și de a-i informa mereu referitor la acțiunile întreprinse sau susținute de UE la nivel local sau regional, vor fi permanent asigurate de către echipa Europe Direct Regiunea Centru. Fiind un an în care se vor lansa o serie programe ce alocă fonduri nerambursabile pentru perioada 2014-2020, o parte din activitățile propuse în 2016 vor viza diseminarea acestor informații. Participarea la evenimente regionale și diseminarea informațiilor, prezentarea oportunităților existente pentru tinerii aflați la început de drum după finalizarea studiilor, dar și ateliere practice privind scrierea de proiecte pentru accesarea fondurilor europene, vor fi temele atinse prin evenimentele propuse de echipa Europe Direct. ADR Centru susține activitatea Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru care va organiza ediția a treia a ”Crosului Europei” în luna septembrie și va lansa diverse concursuri dedicate cetățenilor din Regiunea Centru.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Mihail David, candidatul USR PLUS pentru șefia Consiliului Județean Alba. Negocieri în interiorul alianței

Publicat

Mihail David, președintele formațiunii politice PLUS Alba, și-a anunțat, într-o conferință de presă susținută joi, 9 iulie, candidatura pentru șefia Consilului Județean Alba din partea alianței USR PLUS.

Înainte de debutul pandemiei de coronavirus la nivel național, președintele USR Alba, Beniamin Todosiu, își anunțase intenția de a candida pentru aceeași funcție, dar se pare că, în urma unor negocieri la nivel județean, candidatura a revenit președintelui PLUS.

Todosiu a infirmat că la nivel județean ar fi existat tensiuni între cele două formațiuni politice și spune că nu a fost vorba despre orgolii în ceea ce privește candidatura pentru Consiliul Județean, ci despre o împărțire strategică: USR a venit cu candidatul pentru Primăria Alba Iulia – Gabriel Pleșa, iar PLUS cu Mihail David, care a intrat în lupta directă pentru Consiliul Județean.

David a declarat că obiectivul alianței este câștigarea Consiliului, chiar dacă îl au de înfruntat pe actualul președinte, Ion Dumitrel, care recent și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat la șefia instituției.

De asemenea, Beniamin Todosiu a mai spus că alianța USR PLUS are momentan 47 de echipe de campanie la nivel județean.

Întrebat de reporterul alba24.ro dacă sunt în discuții cu reprezentanții altor partide care vor să treacă la alianța USR PLUS, Todosiu a confirmat acest fapt.

Mai exact, Todosiu a spus că sunt în tratative cu mai mulți politicieni din județ, care vor să treacă de la PNL sau PMP, în alianță.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

InfoTrafic: RESTRICȚII de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu. Atenționări pentru șoferi

Publicat

politie

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, astăzi, sunt restricții de circulație pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu.

Între orele 08:00 – 15:00, la kilometrul 251, pe sensul de deplasare Sebeș-Sibiu, în dreptul centurii ocolitoare a municipiului Sibiu, se execută lucrări de reparații la partea carosabilă, fiind restricționată a doua bandă.

De asemenea, tot pe sensul către Sibiu al autostrăzii A1 Sibiu-Deva, la kilometrul 269, în zona localității Săliște, județul Sibiu, vor avea loc astăzi, în intervalul orar 11:00 – 12:00, lucrări de mentenață a suprafeței de rulare, fiind restricționate benzile unu și doi.

Poliția recomandă conducătorilor auto să manifeste prudenţă la volan, să se asigure înainte de schimbarea direcţiei de deplasare, dar și să crească distanţa de siguranţă între vehicule.

sursă: politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

VIDEO ȘTIREA TA: Incendiu de vegetație scăpat de sub control, la Unirea. Fumul gros este vizibil din drumul național

Publicat

Un incendiu de vegetație a scăpat de sub control la Unirea, în zona cimitirului, a transmis un cititor Alba24. Incidentul a fost semnalat joi, în jurul orei 10:30.  

Fumul gros este vizibil de la distanță mare, din drumul național.

În momentul transmiterii imaginilor, pompierii nu fuseseră încă chemați la fața locului.

În perioade de caniculă, la temperaturi mari la nivelul solului, incendiile de vegetație sunt și mai greu de stins.

Pompierii avertizează cu privire la acest lucru și solicită populației să nu aprindă focuri în zone în care există pericol de extindere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Au început reparațiile la podul de peste râul Mureș, la ieșirea din Alba Iulia spre Sebeș. Cât vor dura lucrările

Publicat

La Alba Iulia au început, în noaptea de miercuri spre joi, lucrările de reparații la podul de peste râul Mureș. Rosturile de dilatație, cârpite anul trecut cu puțin asflat, s-au dovedit a fi o lucrare de mântuială, iar problemele au început să reapară în urma cu aproape o lună.

Potrivit deputatului Florin Roman, se va lucra timp de 4 – 5 zile, pe timp de noapte, pentru a evita ambuteiajele. 

Calitatea de mântuială a lucrărilor efectuate în urmă cu un an pune la grea încercare nervii celor 50.000 de șoferi care tranzitează zilnic Alba Iulia. Joi dimineața, coloana de autovehicule pe sensul Alba Iulia – Sebeș se întindea, pe două benzi de circulație, pe o porțiune de aproximativ 800 de metri, pe strada Regimentul V Vânători.


„Deși contractul prevedea un termen de 90 de zile de la solicitarea de reparație, lucrarea fiind în garanție, cu sprijinul ministrului Lucian Bode, am reușit să-i <mobilizăm> pe constructori în doar două zile de la semnalarea problemei”, a transmis Florin Roman.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate