Connect with us
Publicitate

BLAJ

FOTO: Şcoală Duală la Blaj. Parteneriat între Bosch Automotive, Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” şi Primăria municipiului (P)


Publicat

Luni, 9 septembrie, la Blaj, a avut loc inaugurarea parteneriatului dintre compania Bosch Automative din Blaj, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din localitate şi Primăria Municipiului Blaj, parteneriat privind programul de învăţământ dual.

Marcarea parteneriatului a avut loc în cadrului unui eveniment organizat de fabrica din Blaj, eveniment care a debutat chiar în cadrul Liceului Tehnologic, locul în care beneficiarii direcţi ai parteneriatului îşi petrec o mare parte din timp, alături de cadrele didactice.

Alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, la inaugurare au fost prezente o serie de oficialităţi, dna Marcela Dărămuş, inspector şcolar general al ISJ Alba, dl Ion Dumitrel, preşedintele consiliului judeţean Alba, dl Gheorghe Valentin Rotar, primar al Blajului şi desigur, managementul companiei Bosch Automotive, dl Alexander Firsching, director comercial şi dl Arnold Dirk, director tehnic.

În cea de a doua parte a întâlnirii, invitaţii speciali, alături de elevi şi părinţii acestora, au vizitat fabrica din Blaj, cu precădere atelierul mecanic, atelier în care elevii vor desfaşura o bună parte din partea practică pe care învăţământul dual o prevede, sub îndrumarea, atât a cadrelor didactice, cât şi a mentorilor, ingineri specialişti din companie.

Compania Bosch este prezentă în Blaj de peste 12 ani, fiind prima fabrică deschisă în România de către Grupul Bosch, contribuind în tot acest timp la dezvoltarea economică, socială şi educaţională a regiunii. Pe de altă parte, Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” este o instituţie de învăţământ cu peste 50 de ani de tradiţie în pregătirea tinerilor pentru munca în sectorul industrial, fiind totodată o instituţie de învăţământ care a înţeles că trebuie să le ofere elevilor calificări profesionale care să corespundă nevoilor de pe piaţă.

Astfel, compania Bosch va dota atelierele cu echipamentele necesare pentru ca elevii să beneficieze de cea mai bună pregătire tehnică.

“Din experienţa personală, având în vedere că tatăl meu a fost director al unui liceu tehnologic, ştiu că educaţia este cea mai importantă, teoretică şi practică deopotrivă. Tatăl meu a spus că un maistru bun este mai apreciat decât un inginer mediocru.

După cum am vorbit şi cu domnul preşedinte Dumitrel, la cea mai recentă întâlnire a noastră, vinerea trecută, obiectivul nostu este ca Şcoala duală de la Blaj să fie cea mai bună Şcoală duală din Transilvania!” (dl Alexander Firsching, director comercial Bosch Automotive Blaj)

Cursurile vor avea loc atât în sediul liceului, cât și în incinta fabricii Bosch, unde vor fi efectuate și stagiile de practică. Investiţia în pregătirea profesională a elevilor este un segment important în strategia de implicare în dezvoltarea comunităţii locale. Programul de învăţământ dual reprezintă o sursă importantă de tehnicieni bine pregătiţi, conştienţi cu privire la cerinţele unei fabrici moderne şi cu operarea echipamentelor cu tehnologii de ultimă oră.

Din această toamnă s-au înfiinţat 3 clase în regim de școală duală pentru specializările: sculer matrițer, mecanic în industrie şi utilaje de prelucrări mecanice, electrician constructor și instalații în industrie. În total este vorba de 55 de locuri pentru elevi din clasa a IX–a. În plus, elevii cuprinşi în program primesc echipament de lucru, rechizite, servicii medicale, prânz gratuit la cantina fabricii, transport gratuit, prioritate la angajare, având şi posibilitatea de a-şi continua studiile în cazul în care doresc să obţină diploma de bacalaureat. Mai mult de atât, elevii beneficiază de o bursă atât din partea statului, cât şi din partea companiei Bosch Automotive.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: O femeie din Valea Vințului stă cu teama că o alunecare de teren îi va distruge casa: Mă culc cu frică seară de seară

Publicat

O bătrână de pe Valea Vințului care locuiește într-o casă din chirpici se culcă cu frică seară de seară, după ce o parte din dealul din spatele casei a alunecat și i-a afectat locuința.

Casa fiind asigurată, femeia a primit o sumă de bani din partea firmei de asigurări, dar aceasta spune că banii primiți nu îi ajung pentru reparații. 

În urmă cu câteva zile, Viorica Hârciog a venit la sediul redacției alba24.ro unde a povestit ce s-a întâmplat în urmă cu mai bine de jumătate de an și cum i-a fost afectată locuința.

Am mers la gospodăria femeii pentru a vedea ce s-a întâmplat și cum i-a afectat alunecarea de teren locuința. Casa acesteia este situată la poalele unui deal, pe Valea Vințului.

Câteva case mai jos, fiica femeii, are și ea o casă destul de mare și încă una în construcție.

Problemele bătrânei au început în luna decembrie a anului 2020. Într-o noapte, dealul din spatele casei a început să alunece și a împins în casă o anexă gospodărească.

În urma alunecării de teren, un perete al casei a fost afectat. Datorită faptului că avea poliță de asigurare, femeia a cerut despăgubiri pentru distrugerile cauzate de alunecarea de teren. Asiguratorul i-a dat acesteia aproape 5000 de lei.

Însă, femeia spune că banii primiți pentru distrugeri ar fi prea puțini. Mai exact, nu zidul distrus ar fi principala problemă ci alunecarea de teren care îi amenință casa și pământul care a rezultat din alunecare.

În zona în care femeia locuiește este imposibil ca un utilaj să ajungă pentru a lua pământul care a alunecat, iar pentru a-l scoate manual este prea periculos.

Acum femeia face un apel către autoritățile locale din Vințu de Jos în speranța ca aceștia o vor ajuta cu alunecarea de teren care îi amenință locuința.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

COD PORTOCALIU de vreme rea pentru două localități din Alba și zona de munte. Ploi torențiale, grindină și vijelii

Publicat

Meteorologii au emis un cod portocaliu de vreme rea, valabil până la ora 19.15, pentru zona de munte de peste cota 1800 a județului Alba, dar și pentru localitățile Cugir și Șugag. 

În intervalul respectiv se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 35…50 l/mp, vijelie, grindină de mici și posibil medii dimensiuni, descărcări electrice.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Două săli de ședințe de la Curtea de Apel Alba Iulia vor intra în reparații capitale. Cât vor costa lucrările

Publicat

Două săli de ședințe de la Curtea de Apel Alba Iulia vor intra în reparații capitale. Proiectul vizează, printre altele, refacerea finisajelor celor două săli de judecată, pozarea ascunsă a cablajelor aparaturilor montate pe pereți; restaurarea ferestrelor și a căptușelilor acestora, reabilitarea parchetului și a podiumurile completelor de judecată, valoarea lucrărilor fiind de peste 650.000 de lei. 

Curtea de Apel Alba Iulia a lansat joi, 17 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reparații capitale la sălile de şedinte 201 „Constantin Hamangiu” şi 213 „Vintilă Dongoroz” de la etajul 2 al clădirii institutiei.

Valoarea totală estimată este de 656.360,87 de lei, fără TVA.

Clădirea Curţii de Apel Alba Iulia este o clădire monument istoric având cod LMI AB-II-m-B-00102, poziţia 212, din lista monumentelor istorice.

Potrivit documentației, la etajul 2 al clădirii Curţii de Apel Alba Iulia sunt amplasate sălile de şedinţe 201 şi 213, care au o înălţime utilă de circa 7 metri.

Pe pereţi acestor două săli de şedinţe sunt montate în canale de plastic, circuite de la reţeaua LAN şi de la instalaţia de ascultare, care pun un accent negativ asupra finisajelor acestor două săli de şedinţe.

La sala de şedinţe 213 ferestrele sunt din lemn cu două rânduri de cercevele. Ferestrele sunt într-o stare avansată de degradare şi sunt pierderi mari de căldură prin aceste ferestre pe perioada rece a anului.

Finisajele interioare la pereţi, la tavane şi la elementele decorative de la tavanele acestor două săli de şedinţe prezintă degradări multiple. Culorile stridente ale elementelor decorative deranjează pe alocuri.

La tocurile ferestrelor sunt montate lambriuri de lemn vopsite în culoarea albă, care este degradată.

Pardoseala la sălile de şedinţe este din parchet masiv de stejar, care datorită vechimi acestuia şi a traficului intens din aceste săli de şedinţe este deteriorat pe alocuri, fiind necesară înlocuirea lamelelor deteriorate, raşchetarea şi paluxarea acestuia.

Sala de şedinţe 201 nu are amenajată o sală de deliberare. Sala de deliberare pentru sala de şedinţe 201 se poate amenaja în biroul 202 de lângă sala de şedinţe 201, prin redesfacerea golului de uşă de pe peretele ce separă sala de şedinţe 201 de biroul 202.

Potrivit documentului citat, având în vedere situaţia actuală de degradare a finisajelor, se impune executarea lucrărilor de reparaţii la aceste două săli de şedinţe.

Obiectivele specifice ale contractului de lucrări sunt următoarele:

  • Refacerea finisajelor celor două săli de judecată, cu preluarea coloristicii din holuri;
  • Pozarea ascunsă, pe cât posibil, a cablajelor aparaturilor montate pe pereți;
  • Restaurarea ferestrelor și a căptușelilor acestora, cu schimbarea foilor din exterior cu tâmplărie din lemn stratificat cu geam termopan;
  • Reabilitarea parchetului și a binelor (podiumurile completelor de judecată).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 150 de polițiști din Alba vor fi la datorie de Rusalii. Acțiuni intensificate pentru siguranța publică

Publicat

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va suplimenta efectivele, pentru ca sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe să fie petrecută în siguranţă. Peste 150 de poliţişti, cu peste 75 de autospeciale, vor acționa în teren, pentru siguranța cetățenilor.

În perioada 19- 21 iunie 2021, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va acţiona, zilnic, cu peste 150 de poliţişti din structurile de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale şi alte formaţiuni, care vor folosi în activităţile de patrulare 75 de mijloace auto.

Vor fi intensificate activităţile de patrulare şi se va acţiona pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi prevenirea evenimentelor negative, în special în locurile cu potențial de aglomerare și în zona lăcaşelor de cult.

Poliţiştii vor fi sprijiniţi de efective de jandarmi şi poliţie locală.

Pe principalele artere rutiere ale judeţului, va fi asigurată prezenţa activă a poliţiştilor rutieri, care vor acţiona pentru prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor, fluidizarea şi controlul traficului rutier.

Pentru combaterea excesului de viteză, se va acționa, zilnic, cu 11 aparate radar.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate