Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Şcoli şi grădiniţe modernizate pe bani europeni în trei localităţi din judeţul Alba

Publicat


Un număr de 350 de preşcolari şi elevi din Cugir şi comuna Stremţ vor avea condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităţii de educaţie, după ce două sedii de şcoli şi o grădiniţă vor fi modernizate cu bani europeni.

La Cugir, aproape 60 copii dintr-una dintre cele mai cunoscute grădinițe din oraș vor fi beneficiarii finali ai unui proiect european derulat de edili, prin care se urmărește reabilitarea spațiilor în care micuții își încep educația, pe baza fondurilor europene derulate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, transmite ADR Centru.

Primarul Adrian Teban și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat proiectul în valoare totală de circa 2 milioane lei, numit ”Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială Singidava Cugir”.

Investițiile din acest proiect constau în reamenajarea și modernizarea clădirii din str. Alexandru Sahia, nr. 14 și sunt necesare pentru ca imobilul existent să poată oferi condiții moderne în procesul de educație a preșcolarilor.

La unitatea școlară cu program normal aparținând Școlii ”Singidava” se va decapa învelitoarea și termoizolația existentă, urmând a fi și refăcute din materiale noi, de bună calitate. Hidroizolația învechită de la subsol va fi înlocuită, reducând astfel infiltrațiile de apă prin aceasta.

La interior, se vor lărgi golurile de uși, tâmplăria fiind apoi înlocuită cu material modern, impuse de normele actuale de proiectare, iar toate instalațiile utilitare vor fi înlocuite. Clădirea va fi dotată cu o instalație de avertizare și alarmare incendii, iar ușile aferente caselor de scări vor fi prevăzute cu dispozitive de autoînchidere, în ambele variante. Instalațiile utilitare și finisajele existente vor fi înlocuite cu altele noi, sistemele de iluminat vor fi echipate cu surse LED de înaltă performanță energetică și pe clădire vor fi montate panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră. În exterior, se vor folosi materiale de construcție și finisaje cu un grad mare de reciclare, fiind realizate inclusiv rampe de acces în clădire a persoanelor cu dizabilități locomotor.

Proiectul fi definitivat până în 31 martie anul viitor, valoarea totală cererii de finanțare fiind de 1.955.616,72 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 412 mii euro (1.916.504,39 lei).

În comuna Stremţ, cu aproape 700.000 euro fonduri nerambursabile, administraţia publică locală va derula două proiecte de modernizare a şcolilor gimnaziale. Primul dintre aceste contracte a fost semnat la începutul primăverii, pentru modernizarea şcolii din reşedinţa comunei, iar acum primarul Traian Ştefan Popa si directorul general ADR Centru, Simion Creţu, au semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Modernizare Şcoala gimnazială “Vasile Bologa” în satul Geoagiu de Sus, comuna Stremţ, judetul Alba”. Ambele proiecte obtin fonduri nerambursabile prin Axa Prioritara 10, Obiectiv Specific 10.1 ce prevede investitii in proiectele ce vizeaza cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu. Valoarea totala a ambelor cereri de finantare este de peste 3,2 milioane lei, proiectul semnat acum, la jumatatea verii, beneficiind de o alocare nerambursabilă de peste 180.000 euro.

Cu o comunitate medie pentru zonele rurale romanesti, de peste 2400 locuitori, comuna Stremt, invecinata cu orasele Teius si Aiud, investeste pentru imbunatatirea calitatii invatamantului local, demonstrand acest fapt prin proiectele semnate pentru modernizarea scolilor generale. La scoala cu clasele I-VIII din centrul comunei – satul Stremt – invata aproape 180 de copii, iar la scoala ”Vasile Bologa” din Geoagiu de Sus, pentru care a fost semnat acum contractul de finantare, sunt 110 elevi. Proiectul de modernizare a scolii din satul Geoagiu de Sus isi propune reconstructia cladirii acestei unitati de invatamant, prin ample lucrari a caror valoare totala este de 878.982,05 lei, din care s-a obtinut o suma nerambursabila de 852.300,00 lei, respectiv 97,79% din valoarea eligibila a proiectului (peste 183.000 euro).

„Dupa realizarea lucrarilor de modernizare si dotare a scolii, dar si dupa finalizarea proiectului de la scoala din centrul de comuna, intreaga comunitate locala va beneficia de doua unitati de invatamant moderne, pentru circa 300 de elevi, unde atat acestia, cat si cadrele didactice, vor putea desfasura activitati didactice in conditii optime. In aceasta situatie, fondurile publice locale vor putea fi utilizate pentru servicii cu necesitate mai mare,” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Până în 31 mai 2022 – in timp ce proiectul de la scoala generala din Stremt va fi gata la sfarsitul lunii noiembrie 2021 – se va imbunatati infrastructura educationala, pentru oferirea unor conditii de studiu decente la scoala cu clasele I-VIII din Geoagiu de Sus. Concret, se vor reabilita peretii interiori, exteriori si tavanele, prin refacerea tencuielilor, montarea termosistemului exterior, zugraveli si finisaje aferente. Pardoselile din salile de clasa vor fi realizate din parchet laminat, iar la sala de sport se prevede un parchet rezistent la trafic intens si la desfasurarea activitatilor sportive. In prezent, tamplaria exterioara este reconditionata, fiind compusa din tamplarie PVC cu geam termopan, iar prin proiect tamplaria interioara va fi inlocuita cu tamplarie PVC. Se vor reface integral instalatiile electrice, sanitare si de incalzire, fiind schimbata centrala termica si caloriferele, acestea din urma fiind dotate si cu termostate. Un aspect important este ca instalatiile sanitare vor fi incluse in corpul de cladire principal, unde sunt si salile de clasa, in asa fel incat elevii sa nu mai iasa in afara cladirii principale. Vor fi reamenajate acoperisurile, iar sistemul de scurgere a apelor se va inlocui integral. La exterior, in curte, se va reface integral imprejmuirea terenului apartinand scolii, vor fi realizate alei pietonale in zonele tranzitate de elevi, in asa fel incat sa poata fi pastrata curatenia atat in scoala cat si in curtea scolii, iar pentru a oferi o ambianta cat mai placuta, se vor reamenaja spatiile verzi, cu flori, arbori ornamentali si gazon.

sursa: ADR Centru Alba Iulia

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Celula care ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului a fost descoperită din întâmplare

Publicat

laborator

Un nou tip de celulă a sistemului imunitar care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperită din întâmplare de oamenii de știință britanici. Ar putea fi o descoperire istorică, relatează The Telegraph. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt simptomele coronavirusului din China, care îngrijorează toată Europa. Este asemănător cu gripa

Publicat

gripa pneumonie

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 17 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele simptome fiind febra, tusea seacă, starea generală proastă, durerea de cap și tulburările respiratorii, a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Adrian Streinu Cercel a declarat pentru HotNews.ro că „tratament […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

MOST WANTED de ALBA 2020: 100 de persoane condamnate, date în urmărire generală. LISTA

Publicat

Peste 100 de persoane, condamnaţi penal sau dispăruţi de la domiciliu, erau în evidenţele IPJ Alba, ca date în urmărire naţională sau internaţională, la începutul anului 2020. Dintre acestea, 65 sunt căutate și peste hotare. La începutul anului 2019, în evidenţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba se aflau 110 persoane urmărite naţional: 66 persoane urmărite […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbatul din Roșia de Secaș, acuzat că a violat o femeie de 86 de ani, ARESTAT pentru 30 de zile. Decizie a Judecătoriei Blaj

Publicat

arestat catuse

Barbatul din Rosia de Secaș, reținut pentru viol și violare de domiciliu, va fi cercetat în stare de arest preventiv. Judecătoria Blaj a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba. Reamintim că marți dimineață, polițiștii Postului de Poliție Roșia de Secaș […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate