Connect with us
Publicitate

BLAJ

FOTO: Se lucrează cu motoarele turate pe șantierul Sălii Polivalente din Blaj. Cum arată construcția, la începutul lunii august

Publicat

Se lucrează cu motoarele turate pe șantierul Sălii Polivalente din municipiul Blaj. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a publicat joi o serie de imagini cu lucrările aflate în desfășurare pe malul râului Târnava Mare. 

Sala Polivalentă va avea o capacitate de 2.000 de locuri și urmează să fie finalizată în acest an. Clădirea va fi dotată cu spațiile și echipamentele necesare care să asigure desfășurarea în cele mai bune condiții a competițiilor sportive.

Reamintim faptul că lucrările la Sala Polivalentă de la Blaj au reînceput la mijlocul lunii aprilie 2021, după ce Primăria a predat amplasamentul firmei care a câștigat licitația, ACI Cluj-Napoca SA.

Investiția este finanţată din bugetul local al Municipiului Blaj şi din bugetul judeţului Alba, printr-un parteneriat între Primăria municipiului Blaj şi Consiliul Judeţean Alba.

Noua sală va fi dotată cu spațiile și echipamentele necesare care să asigure desfășurarea în cele mai bine condiții a competițiilor sportive, conform cerințelor de omologare a sălilor de sport:

  • CEV Voleyball Competitions Regulations 2016 (categoria 3)
  • EHF Arena Construction Manual (teren handbal 48 x 28 m)
  • FIBA Europe – Official Basketball Rules
  • ITF tennis

Principalele grupe de funcțiuni ale sălii și distribuția lor spațială

Holul principal și zona de primire

  • sunt amplasate pe latura scurtă a clădirii, având orientare nordică și o accesibilitate prin intermediul unui portic deschis spre râul Târnava Mare. Întreg spațiul holului s-a gândit a fi vitrat spre albia râului și digul de protecție, considerat pe viitor ca zonă de promenadă nouă a orașului. Deasemenea holul se dezvoltă pe verticală printr-o supantă ce deservește direct gradenele. Accesul spre acestea cât și la nivelul terenului de joc se realizează prin  intermediul a două rampe de scară dispuse simetric în axul intrării principale. În acest fel holul principal poate servi ca accesibilitate în cazul unor utilizări multiple ale sălii prin încărcarea cu public atât a gradenelor cât și a suprafeței de joc. Deplasarea persoanelor cu dizabilități este facilitată prin intermediul unui ascensor de persoane.

Sala pentru competiții sportive

  • are o înălțime liberă de 13,10 m și este dimensionată în plan 50×28 m conform Normelor europene de desfășurare a meciurilor de handbal, ce necesită cel mai generos spațiu. Marcajul permite desfășurarea și a meciurilor de volei, handbal, baschet și tenis. Lumina și ventilația sălii sunt controlate prin funcții mecanice, asigurând flexibilitatea organizării multiplelor evenimente sportive și non-sportive. Accesul publicului este permis prin intermediul holului principal, iar evacuarea se face pe cele două laturi scurte ale clădirii, sau direct în exterior de la nivelul suprafeței terenului de joc. În cazul competițiilor sportive accesul sportivilor și al oficialilor se realizează prin spații destinate fiecărei categorii de utilizatori în parte. Spațiile tehnice pentru regie și sunet sunt amplasate pe latura lungă a terenului.

Gradenele pentru public

  • sunt fixe, fiind dispuse pe cele două laturi lungi ale terenului de joc, garantând cea mai bună vizibilitate pentru toți spectatorii. Acestea sunt deservite de foaiere și circulații pe tot conturul clădirii, permițând accesul rapid de la un punct la altul al sălii și asigurâd o mare flexibilitate în organizarea diverselor evenimente sportive și non-sportive. Evacuarea publicului se realizează prin intermediul acestoe foaiere și circulații și ulterior prin patru rampe de scară dispuse pe laturile scurte ale clădirii. La nivelul foaierelor sunt amplasate și grupurile sanitare pe sexe și pentru persoanele cu dizabilități.

Funcțiuni pentru protocol și V.I.P.

  • accesul VIP este propus la demisol, pe latura lungă estică a clădirii, în imediata apropiere a locurilor de parcare destinată acestei categorii de utilizatori. Accesul acestora la zona de gradene se realizează prin intermediul unui hol de primire cu garderobă și a unei scări. Sectorul VIP beneficiază de o zonă de protocol și de tribună proprie și se află deasemenea în directă legătură cu sala de conferințe de la demisol.

Funcțiuni pentru sportivi și oficiali

  • sunt dispuse la demisol sub gradenele de pe latura din stânga și sub holul principal de intrare. Accesul acestora în clădire se realizează pe colțul sud-vestic al clădirii, în imediata apropiere a parcării pentru cele două autocare. În distribuția funcțională s-a respectat delimitarea clară a acesului murdar și curat, precum și gruparea principalelor funcțiuni ale acestui sector: vestiare sportivi, vestiare arbitri, vestiare antrenori, sala de forță cu vestiar propriu, zona de relaxare sportivi, cabinet medical și cabinet antidoping. Accesul acestora pe suprafața de joc este posibilă prin vomitoriu în gradene, destinate separat pentru sportivi și antrenori, respectiv arbitrii.

Funcțiuni pentru presă și mass-media

  • acestea sunt grupate la demisol și parter, având asigurat accesul pe verticală prin intermediul unei scări și a unui lift propriu. Intrarea destinată presei este poziționată în vecinătatea locurilor de parcare ale acesteia, pe colțul sud-estic al clădirii. S-a urmărit realizarea unei legături facile între holul mass-media și sala de conferințe. Totodată s-a propus un spațiu de regrupare presă cu grup sanitar propriu, care intermediază accesul în spațiul de joc printr-un vomitoriu, atunci când evenimentele sportive sau non-sportive din sală o necesită. Cabinele pentru transmisiuni sportive sunt poziționate pe latura scurtă a terenului de joc, pe latura opusă holului principal, fiind deservite la același nivel de un spațiu de recreere și de grupuri sanitare proprii.

Funcțiuni pentru administrație

  • se regăsesc la parter, ocupând o parte din zona de sub gradenele din partea stângă a terenului de competiții. Acestea au un acces separat, din spatele clădirii, putând funcționa independent.

Funcțiuni tehnice și de depozitare

  • sunt amplasate la demisol sub gradenele sălii polivalente. Acestea beneficiază de un acces cu rampă din exterior, care permite aprovizionarea lor, dar și a sălii de competiție cu diverse materiale sau obiecte agabaritice, în funcție de evenimentul găzduit la interior. În configurația lor s-a urmărit ventilarea lor naturală și respectare normelor cu privire la riscul la incendiu sau explozie

sursa foto: Ion Dumitrel

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 05.08.2022 at 13:32

    No măi Pleşa,ajungi să faci în restul de mandat ceva la sala aia de 3000 de locuri promisă ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax