Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Ședinţa Comitetului de Monitorizare al POR 2014-2020, la Alba Iulia. Dezbateri și soluții pentru simplificarea procedurilor de lucru

Publicat


Foto-1-CMPORMinisterul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), în colaborare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, au organizat, joi și vineri (29-30 iunie), la Sala Unirii din Alba Iulia, şedința Comitetului de Monitorizare al Programului Operațional Regional 2014-2020 (CMPOR).

Simplificarea procedurilor de lucru în vederea accelerării procesului de contractare, pentru o implementare cât mai eficientă a programului, dar mai ales susținerea proiectelor beneficiarilor, au constituit obiectivul acestei întâlnirii celor peste 100 de participanți la ședința Comitetului de Monitorizare al Programului Operațional Regional 2014-2020.

Totodată, s-a analizat stadiul implementării POR 2014 – 2020 pe fiecare axă prioritară (apelurile de proiecte lansate, proiectele depuse, numărul proiectelor aprobate și contractate, problemele întâmpinate, ţintele de absorbţie, măsurile de simplificare și un plan de acţiune pentru implementarea cât mai eficientă a proiectelor) și a fost aprobat Planul Multianual de Evaluare a POR 2014-2020 .

Membrii CMPOR au aprobat criteriile de eligibilitate și evaluare tehnică și financiară pe 12 priorități de investiții ale Programului Operațional Regional, aplicabile celor 8 regiuni ale României și zonei Delta Dunării.

”Este imposibil să nu fiți impresionați când vizitați Alba Iulia. Orașul este, în sine, dovada vie că fondurile europene pot face diferența. De-a lungul anilor, Alba Iulia a reușit să urmeze o strategie clară de dezvoltare, care a permis nu numai renovarea patrimoniului cultural excepțional și atragerea turiștilor români și străini, ci și ca orașul să se poată remarca în calitate de oraș cu adevărat inteligent, cu transport modern și cu o reală implicare a cetățenilor. Comisia Europeană este foarte mulțumită de aceste rezultate și sperăm că multe municipalități din România vor urma o astfel de cale.

La ultimul Comitet de Monitorizare, din noiembrie, absorbția a fost zero și nu au existat contracte semnate. Astăzi am văzut o imagine complet diferită, cu mai mult de 365 milioane de fonduri UE contractate și o perspectivă care să ajungă la peste 500 de milioane în această vară. Am văzut că unele domenii progresează foarte bine, precum investițiile în IMM-uri și microîntreprinderi. Altele rămân în urmă, iar autoritățile române trebuie să ia măsuri pentru a asigura utilizarea tuturor fondurilor, inclusiv prin acordarea unui sprijin mai mare beneficiarilor. Totuși, sunt motive obiective care ne fac să credem că resursele financiare europene care sprijină dezvoltarea României vor ajunge în curând la beneficiari, iar investițiile vor fi vizibile pe teren”, a declarat Carsten Rasmussen, șeful unității pentru România din cadrul Directoratului General (DG) Regio, al Comisiei Europene.

Cu acest prilej, au avut loc vizite la proiectele REGIO implementate de autoritățile din județul Alba, în perioada 2007-2013 și la cele care sunt în implementare în perioada 2014-2020.

Proiectele din județul Alba – modernizarea celor trei căi de acces principale și a 24 de străzi din zona centrală a municipiului Alba Iulia, prin investiții de circa 23 milioane euro, repunerea în valoare a Cetății Vauban, cu mai mult de 40 milioane euro, proiectul de la Colegiul Național ”Bethlen Gabor” Aiud, sau drumul care leagă acest oraș de Țara Moților, prin investiții care, însumate, au o valoare totală de peste 13 milioane euro – au convins participanții la reuniunea CMPOR că proiectele bune duc la creșterea calității vieții cetățenilor.

La eveniment au participat reprezentanții MDRAPFE, ai Autorităților de Management pentru Programele Operaționale și membrii CMPOR, respectiv președinții Consiliilor pentru Dezvoltare Regională și directorii generali din cadrul Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România. Invitați din partea Comisiei Europene au fost Iulia Șerban, Carsten Rasmussen, Șeful unității pentru România din cadrul Directoratului General (DG) Regio, al Comisiei Europene, precum și Koen Delanghe, manager de programe pentru România la DG Regio.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 16 turiști, rămași blocați cu trei mașini în zăpadă, în Munții Șureanu, salvați de jandarmi și Salvamont Alba

Publicat

Un grup de 16 turiști care se deplasau cu trei mașini în Munții Șureanu au rămas blocați în zăpadă, pe un drum forestier și au avut nevoie, vineri seara, de ajutor. Au intervenit echipaje de jandarmi și Salvamont. Potrivit Jandarmeriei Alba, apelul a fost primit în jurul orei 20.00. Tinerii cu vârste cuprinse între 20 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTA albă. Obiceiuri și tradiții înainte de Postul Paștelui. Se gătesc plăcinte și bărbații nu ar avea voie să lucreze

Publicat

placinte

Ultima sâmbătă înainte de Postul Paștelui se numește Sâmbăta albă, din săptămâna brânzei, iar în această zi creștinii își amintesc de o serie de tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea Sfintelor Paști este precedată de unul dintre cele patru posturi mari de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă. Postul Mare sau Postul Sfintelor Paști este chiar cel […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cei mai buni sportivi și antrenori din Aiud, premiați de primărie. LISTA performerilor

Publicat

Sportivul anului la Aiud este Alexia Mărginean, de la Tenis Club Parc Aiud, antrenată de Gheorghe Radu. Sportivii Aiudului au fost premiați joi seara la a a IV-a ediție a Galei Sportului Aiudean. Au fost desemnați, de semenea, Ambasadorii Sportului Aiudean. Aceștia sunt: 1. Benjamin Adegbuyi 2. Bogdan Andone 3. Cordea Andrei 4. Dâlbea Răzvan […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, prinsă în flagrant de DNA. Ar fi luat mită 120.000 de euro

Publicat

sorina pintea

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a intrat în vizorul procurorilor DNA, într-o anchetă privind fapte de corupție.  Potrivit unor surse, a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA. Potrivit unor surse judiciare, ancheta în cazul Sorinei Pintea vizează un contract de achiziții a unor echipamente medicale folosite la combaterea noului coronavirus. Mita ar fi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate