Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Seminar interactiv despre cancer, între ereditate, alimentație și detoxifiere. Medicul Răzvan Curcă a explicat care sunt simptomele şi cum poate fi depistat precoce


Publicat

IMG_7395Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a găzduit joi un nou seminar din seria celor dedicate educației pentru sănătate, care vor fi organizate lunar, în baza unei colaborări cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – filiala Alba și Direcția de Sănătate Publică Alba. 

Seminarul a fost organizat cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului și a avut un caracter interactiv. Șeful Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, medicul Răzvan Curcă și dr. Olimpia Candrea – Coordonator Programe Promovarea Sănătății, Direcția de Sănătate Publică Alba au răspuns întrebărilor doamnelor prezente la seminar, cu o deschidere și o sinceritate care au impresionat, indiferent că a fost vorba despre aspecte generale sau despre cazuri concrete.

Este cancerul ereditar?

Aceasta a fost prima întrebare pusă de doamnele din public. Medicul Răzvan Curcă a explicat că, în medie, doar circa 5% din cancere pot fi considerate ereditare, însă acest procent este dublu în cazul cancerului mamar, în timp ce pentru cancerul de rect procentul este de circa 7-8%. Posibilitatea apariției unui cancer ereditar poate fi investigată dacă același tip de cancer apare la mai mulți membri ai familiei, din mai multe generații, la vârste mai mici de 40-50 de ani. Din nefericire, la ora actuală, testări genetice se pot face pentru puține tipuri de cancer, iar aceste testări nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Există totuși institute oncologice care au programe de cercetare pe acest domeniu și efectuează gratuit acest tip de testare, dacă persoana în cauză se încadrează în anumite criterii. Altfel, o astfel de testare costă între 1000 și 1500 de euro.

Alimentația, foarte importantă

Totuși, dacă incidența cancerelor ereditare reprezintă un procent mic din total, se pare că multe cancere ar putea fi prevenite, dacă oamenii ar face alegeri corecte pentru sănătatea lor. O creștere alarmantă se înregistrează în privința cancerelor de colon și rect, numărul acestora triplându-se în ultimii câțiva ani. Cauza principală o reprezintă alimentația: mâncăm mult mai mult fast-food și mult mai puține fructe și legume.

”În general, oamenii supralicitează aportul alimentației după diagnostic și îl subevaluează înainte. Există cancere unde alimentația nu contează, cum este o tumoare cerebrală, însă, în general, alimentația ar trebui să fie echilibrată atât pentru a preveni apariția unor cancere, cât și pentru a reduce riscul de recidivă. De exemplu, femeile tratate pentru cancer de sân ar trebui să fie foarte atente să nu ia în greutate, deoarece riscul de recidivă crește odată cu kilogramele”, a precizat medicul oncolog.

Nu există recomandări specifice pentru prevenirea cancerului și nici alimente ”minune”. ”Recomandările sunt cele generale, pe care ar trebui să le știe toată lumea. Alimentația trebuie să aibă un aport caloric mai redus, trebuie să consumăm mai puține grăsimi animale, mai puțină carne roșie sau procesată, mai multe legume cu aport mare de antioxidanți, cum ar fi broccoli sau conopida. De asemenea, dieta mediteraniană, care conține multe fructe și legume, dar și un pahar de vin roșu, s-a constatat că ajută. Nu ajută la tumori sau leucemii, dar în rest ajută”, a explicat medicul Răzvan Curcă.

Detoxifierea, o poveste frumoasă

Întrebat dacă detoxifierea ajută în vreun fel la prevenirea cancerului, răspunsul doctorului a fost scurt: ”Detoxifierea este o poveste frumoasă, care nu beneficiază însă de cercetări concrete. Mi se pare mult, mult supraevaluată și cred că are și o componentă de business substanțială”.

Totuși, chiar și din acest punct de vedere, România nu face decât să se înscrie într-un trend internațional. ”În Statele Unite, de exemplu, peste 50% dintre oameni apelează la terapii complementare sau alternative. Ca medic, eu nu am interzis nici unui pacient să facă și un alt tratament, dacă este convins că îl ajută, cu excepția cazurilor în care știu sigur că i-ar face rău. De exemplu, anumite elemente din medicina chinezească interferează cu unele tratamente. Dar sunt și lucruri la care nici nu se gândesc că le-ar face rău, cum ar fi ceaiul de sunătoare sau sucul de grepfruit, care interacționează cu o mulțime de medicamente și nu doar cu cele pentru afecțiuni oncologice”, a spus șeful Secției de Oncologie a Spitalului Județean Alba.

El a ținut să sublinieze și importanța alegerii unor informații corecte din avalanșa celor care ne invadează zi de zi pe internet, pentru că sunt pacienți care ajung în stadii terminale deoarece cred tot ce citesc. ”Sunt oameni care vin în stadii curabile și apoi dispar. Merg la așa numiții medici de pe internet care spun că tratează cancerul cu ceaiuri… Și apoi revin la noi, din păcate în stadii terminale”, a spus medicul.

Simptome ale cancerului

Femeile prezente la seminar au fost, de asemenea, curioase să afle dacă există anumite simptome care să le dea de gândit că ar putea avea cancer. Doctorul Răzvan Curcă a arătat că nu există niște simptome generale, dar a prezentat simptomele pentru tipurile de cancer cu cea mai mare incidență:

– pentru cancerul de sân, cel mai frecvent simptom apariția de noduli în sân. Orice umflătură anormală este un semnal de alarmă și trebuie făcute investigații
– pentru cancerul pulmonar, cele mai frecvente simptome sunt: schimbarea caracterului tusei, pacientul scuipă sânge și scăderea în greutate
– pentru melanom: alunițele care apar dintr-o dată sau schimbarea caracterului celor vechi, care cresc sau sângerează
– pentru cancerul de vezică: urină cu sânge

În analizele de sânge obișnuite, rar se găsesc semnale de alarmă referitoare la un eventual cancer. Acestea pot doar să arate o leucemie sau o suspiciune ce cancer de colon, în cazul în care este constatată o anemie din cauze necunoscute.

Ce putem face pentru a depista precoce cancerul?

Pentru cancerul de col uterin se efectuează testul Papanicolau, cu o frecvență diferită, în funcție de vârsta pacientei.
Pentru cancerul ce rect sau colon, se poate efectua o colonoscopie, după vârsta de 50 de ani.
Pentru cancerul mamar, se face o mamografie între 45 și 50 de ani și anual după 50 de ani.
Pentru melanom, se examinează alunițele cel puțin o dată la trei luni.

Pentru cancerul de plămâni, din spusele medicului Răzvan Curcă, nu există semne care să ne dea un răspuns precoce. Principala recomandare este renunțarea la fumat, în condițiile în care 9 din 10 pacienți cu cancer de plămâni sunt fumători. El a insistat de altfel asupra acestui aspect și a subliniat că abia după 15 ani de la renunțarea la fumat, riscul de cancer scade aproape la nivelul unui nefumător. În context, el a lăudat noua lege anti-fumat, atât ca medic cât și ca simplu cetățean care va putea să meargă cu copiii și să ia masa la un restaurant, fără a-și face griji pentru sănătatea lor.

Pe de altă parte, medicul Răzvan Curcă a spus că, în opinia lui, este necesar un plan național de luptă împotriva cancerului al Ministerului Sănătății, așa cum au și celelalte țări europene, care să fie multianual, finanțat, foarte bine structurat și care să acopere tot, de la depistare precoce la îngrijiri paleative.

La nivelul județului Alba, potrivit unei statistici care acoperă ultimul deceniu, în fiecare an se înregistrează în medie 1200 de cazuri noi de cancer, care se adaugă celor deja existente. ”Apogeul” a fost atins în anul 2007, când au fost diagnosticate 1400 de cazuri noi de cancer.
Evenimentul a avut loc la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și care funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Miercuri și joi, întreruperi în furnizarea de apă potabilă la Oarda de Sus, Cricău și Noșlac, din cauza unor lucrări

Publicat

Apa CTTA Alba anunță întreruperea furnizării apei potabile miercuri și joi, în municipiul Alba Iulia – cartierul Oarda de Sus, Cricău și Noșlac, din cauza unor lucrări. 

Astfel, în data de 3 martie, din cauza unor lucrări efectuate de către Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Alba, Apa CTTA Alba este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile în municipiul Alba Iulia, cartierul Oarda de Sus, între orele 08:00-15:00.

Tot din același motiv va fi întreruptă furnizarea apei potabile în data de 4 martie, în localitatea Cricău, între orele 08:00-13:00.

La reluarea furnizării apei potabile pot apărea depășiri ale parametrului turbiditate, situație în care clienții sunt rugați să folosească apa numai în scop menajer.  „Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, vă rugăm să le semnalați imediat Dispeceratului Alba Iulia la numărul de telefon: 0258.834501, în vederea intervenției”, au explicat reprezentanții Apa CTTA.

În data de 4 martie, din cauza unor lucrări de mentenanță ce se execută la rețeaua de distribuție a apei potabile (spălare rețele), precum și spălarea și igienizarea rezervorului de acumulare apă potabilă, în localitatea Noșlac se va întrerupe furnizarea apei potabile între orele 8:00 – 16:00.

„La reluarea furnizării apei pot apărea depășiri locale ale parametrului de turbiditate, de aceea rugăm a semnala acest fapt la tel. 0729.994179 sau 0729.994186 pentru rezolvarea lor”, au mai transmis reprezentanții Apa CTTA.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alertă de fraudă emisă de Poliție, CERT-RO și de Asociația Română a Băncilor. Cum funcționează o nouă înșelăciune pe internet

Publicat

Poliția Română, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și Asociația Română a Băncilor (ARB) atrag atenția cu privire la incidentele recente de securitate cibernetică de tip fraudă, distribuite prin intermediul unor site-uri de anunțuri generaliste din România și lansează o campanie de conștientizare menită să protejeze clienții împotriva fraudelor on-line.

Se recomandă persoanelor care au postat anunțuri de vânzare pe site-uri să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție.

Mecanismul utilizat este unul dual, atacatorii țintind atât cumpărătorii, cât și vânzătorii din platformă.

Metoda de atac implică contactarea utilizatorilor și redirecționarea lor către alte soluții de tip chat, de regulă Whatsapp.

Următorul pas este convingerea potențialei victime de a furniza datele de pe card,  în urma accesării unui link nelegitim transmis de atacatori.

Astfel, sunt obținute toate datele cardului, inclusiv parolele de securitate cu care efectuează o primă tranzacție de tip transfer (care va debita contul de card al vânzătorului), iar ulterior le utilizează pentru alte tranzacții frauduloase.

Pentru a se proteja împotriva fraudelor, este necesar ca utilizatorii de carduri să respecte următoarele recomandări:

–  să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare; Angajații băncilor nu vor solicita niciodată divulgarea acestor informații indiferent prin ce mijloace se primește solicitarea – e-mail, SMS, apeluri telefonice sau la servicii financiare furnizate de bancă la distanță.

–  să nu furnizeze niciodată datele de acces la Internet/Mobile Banking;

–  datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate;

– să nu deschidă atașamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute;

– să nu intre pe link-uri primite prin e-mail-uri necunoscute sau nesolicitate

– să nu instaleze aplicații din surse necunoscute și programe necertificate descărcate de pe website-uri dubioase;

– să aibă instalat un program antivirus bun și actualizat și să actualizeze permanent sistemul de operare;

De asemenea, să nu mai introducă alte coduri și să anunțe imediat banca emitentă în cazul în care observă în browser:

–  imagini suspecte, care nu corespund cu cele din paginile web ale băncii,

–  apariția unor ferestre „pop-up” care solicită introducerea de date confidențiale,

–  că nu se pot autentifica în pagina de Login de la prima încercare, întrucât s-ar putea să devină victima unui atac informatic.

Poliția Română, CERT-RO și Asociația Română a Băncilor recomandă tuturor cetățenilor să se informeze din surse oficiale și să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă.

Sursa: cert.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Twitter va bloca permanent utilizatorii care dezinformează în mod repetat în privinţa vaccinurilor anti-COVID

Publicat

Twitter a anunţat că intenţionează să-şi amplifice lupta împotriva dezinformării. Platforma de social media va bloca definitiv accesul utilizatorilor care au fost atenţionaţi de cinci ori, informează AFP și The Guardian, potrivit Agerpres.

„Credem să acest sistem de avertismente va ajuta la educarea publicului cu privire la regulamentele noastre şi la reducerea cu mai mult succes a propagării de informaţii potenţial periculoase sau false pe Twitter, în special în cazul infracţiunilor repetate, moderate sau grave”, a anunţat reţeaua socială într-un comunicat.

În decembrie, Twitter a decis să le ceară utilizatorilor să şteargă unele informaţii false, în special cele care sugerează că vaccinurile sunt utilizate pentru a controla populaţiile. Compania viza de asemenea dezinformările privind efectele adverse sau punerea sub semnul întrebării chiar a bolii COVID-19 şi a necesităţii ca oamenii să se vaccineze.

De atunci, moderatorii societăţii californiene au retras peste 8.400 de tweet-uri şi au notificat circa 11,5 milioane de conturi din întreaga lume. De acum, de la al doilea avertisment, utilizatorii îşi vor vedea contul blocat timp de 12 ore, iar la al patrulea avertisment blocarea va dura 7 zile.

Blocarea permanentă a contului, la al cincilea avertisment

De la al cincilea avertisment, blocarea contului va fi permanentă. Acest sistem se inspiră din cel împotriva defăimării având legătură cu alegerile şi procesele civice, care a determinat Twitter să-l blocheze pe fostul preşedinte american Donald Trump pentru infracţiuni repetate, printre care incitare la violenţă şi mesaje de discreditare a scrutinului prezidenţial.

Campaniile de vaccinare împotriva COVID-19, necesare pentru a proteja populaţiile şi a permite reluarea activităţilor umane, sunt în curs în numeroase ţări, inclusiv în SUA şi UE, notează AFP.

Începând din octombrie anul trecut, când vaccinurile erau doar în stadiul de teste clinice, YouTube şi Facebook au anunţat o reglementare strictă menită să interzică dezinformările cu privire la vaccinuri şi acţiunile menite să discrediteze campaniile de vaccinare.

Twitter va ataşa de asemenea etichete cu mesaje „poate conţine informaţii înşelătoare cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19”, potrivit comunicatului de luni.

Moderatori vor fi însărcinaţi să determine care conţinuturi încalcă regulamentele, însă platforma speră să pună la punct un sistem atât uman, cât şi automatizat pentru a detecta mesajele problematice.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Delgaz Grid anunță înlocuirea a peste 12 kilometri de conducte și branșamente. Investiții programate la Alba Iulia și Sebeș

Publicat

Delgaz Grid a anunțat că va înlocui în acest an aproximativ 12,5 kilometri de conducte și branșamente de gaze naturale din județul Alba și va investi aproximativ 4,5 milioane de lei. Cele mai importante lucrări de investiții sunt programate la Bărăbănț (6km), Alba Iulia (3km) și Sebeș (2km).

Potrivit unui raport transmis Alba24, compania a investit anul trecut peste 7 milioane lei pentru modernizarea sistemului de distribuție a gazelor naturale din județul Alba. Principalele investiții s-au derulat la Alba Iulia, Biia, Sebeș și Cugir.

Astfel, sistemul de distribuție a gazelor naturale din județul Alba a fost înlocuit, anul trecut, pe o lungime de 16 kilometri, valoarea totală a acestor investiții fiind de peste 7 milioane de lei.

Tot anul trecut, sistemul de distribuție a gazelor naturale din județul Alba a fost extins cu circa 9,5 km pentru racordarea de noi consumatori.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate