Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Sinagoga din centrul municipiului Alba Iulia, reinaugurată duminică, după restaurare

Publicat

Singura sinagogă din județul Alba, a fost reinaugurată duminică, în prezența unor membri ai comunității evreiești din România, invitați și autorități locale, printre care și primarul Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. Sinagoga, situată în centrul municipiului Alba Iulia, a fost reabilitată după foarte mulți ani în care a stat nefolosită, din cauza numărului mic de evrei care mai locuiesc în oraș. Foarte mulți locuitori ai orașului trec zilnic pe lângă ea și nici măcar nu știu ce este, cum de altfel nu știu nici taximetriștii. După ce zeci de ani a stat încuiată, clădirea a ieșit din memoria orașului deși poartă cu ea urmele evenimentelor care petrecute pe aceste locuri. 

Sinagoga este una dintre cele mai cunoscute clădiri din Alba, chiar dacă puțini dintre locuitori au pătruns vreodată în imobil. Clădirea are o istorie zbuciumată. La revoluția de la 1848 a ”primit” 3 ghiulele care s-au înfipt în fațată și sunt și acum acolo. După 90 de ani, respectiv în 1938, în luna noiembrie, clădirea sinagogii a fost victima unui atentat cu bombă care a afectat un perete, o parte dim mobilă și candelabrele. Bănuiala a căzut atunci asupra legionarilor.

Victime nu au fost înregistrate deoarece slujba se ținea în sinagoga de peste drum, unde se află astăzi magazinul Unirea, demolată în 1983.  Despre existența unei sinagogi la Alba Iulia se știa încă de la 1656. Încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în oraș existau două case de rugăciune, una a evreilor sefarzi și cealaltă a evreilor așkenazi. În 1827, comunitatea a vrut să-și construiască o sinagogă de zidărie, dar nu a dispus de terenul necesar, pământ care a fost pus ulterior la dispoziție de către Episcopia Romano-Catolică.

Ineditul actualei sinagogi, singura care mai există în județ, este dat de faptul că are o încăpere, situată la intrare, folosită altădată ca închisoare, destinată probabil pentru cei care făceau delicte religioase.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax