Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | SNV în Alba Iulia: Campanie de promovare a voluntariatului în şcoli, îmbrăţişări gratuite, ateliere de dezvoltare personală


Publicat

În perioada 12-18 mai, în Alba Iulia a avut loc Săptămâna Naţională a Voluntariatului. Programul activităților s-a adresat atât elevilor de clase primare, cât și celor de liceu, cetățenilor, comunității, dar și celor în vârstă. Pe parcursul întregii săptămâni s-a derulat Campania de promovare a voluntariatului în școli. Au participat peste 60 de tineri care au avut ocazia să se descopere, să-și găsească noi abilități, să învețe lucruri prin intermediul jocurilor și să își consolideze imaginea de sine. La nivel național a fost a treisprezecea ediție, iar la Alba Iulia a fost al patrulea an în care a fost sărbătorit voluntariatul în acest mod.

SNV a reprezentat o serie de acțiuni deschise tuturor, respectiv persoanelor care au crezut că prin fapte mici pot schimba ceva în mai bine, tinerilor, organizaţiilor, instituţiilor, companiilor, grupurilor de iniţiativă care doresc să desfăşoare activităţi de voluntariat sub egida SNV şi tuturor actualilor şi viitorilor voluntari.

Practicarea activităţii de voluntariat oferă o modalitate sănătoasă de petrecere a timpului liber tinerilor. Le oferă o alternativă la „stradă – club” şi îi ajută pe aceştia să lege noi prietenii, să acumuleze noi experienţe, să îşi promoveze propriile idei şi să se implice activ în viaţa comunităţii.

Pe parcursul întregii săptămâni s-a derulat Campania de promovare a voluntariatului în școli. Copiii i-au primit cu emoție pe voluntari şi au fost fascinați de modul cum a decurs întâlnirile. Voluntarii au îmbinat jocurile de animație socio-educativă cu povesti despre voluntariat, oferindu-le copiilor alta perspectiva asupra voluntariatului, stârnindu-le interesul pentru acest gen de activități. Voluntarii au trecut pragul următoarelor unități școlare: Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceului de Arte „Regina maria” Alba Iulia, Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Școlii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu”Alba Iulia, Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa”,

Au fost organizate trei ateliere de dezvoltare personală în care s-au utilizat în special metoda educației non-formale: Aşii din mânecă – inteligența emoțională, psihosomatică și stimă de sine în relațiile cu ceilalți; Dezvoltare personală prin inteligență emoțională, creativitate și improvizație şi Atelier VIP – Voluntar Implicat și pregătit.

Au participat peste 60 de tineri care au avut ocazia să se descopere, să-și găsească noi abilități, să învețe lucruri prin intermediul jocurilor și să își consolideze imaginea de sine.

Marți după masa, voluntarii, sub sloganul Voluntariatul ne face bine, au făcut o campanie de Free-hugs – îmbrățișări gratuite. Ei au reușit să facă ziua mai bună tuturor celor care le-au ieșit in cale, cu emoții de ambele parți și cu multe zâmbete. Tot marți voluntarii au ales să meargă la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia și să vizioneze filmul “ Nea Mărin miliardar” împreună cu beneficiarii de acolo.

Miercuri voluntarii, dar și iubitorii de cărți au participat la o Blind-date cu o carte. Fiecare participant a avut posibilitatea sa aleagă la întâmplare o carte, frumos împachetată, despre care nu știa nimic, să o răsfoiască în 15 minute pentru a-i descoperi conținutul, după care a urmat prezentarea cărții în fața celorlalți si dezbateri pe tema cărții.

Pe parcursul săptămânii ,la Grădinița Scufița Roșie din Alba Iulia, s-a desfășurat o acțiune de donare de jucării, urmând ca toate jucăriile colectate să ajungă la copii din centrele de plasament din județul Alba.

Duminică s-a desfășurat Campania anti vicii, în care, voluntarii îndrăzneți le-au propus fumătorilor un schimb inedit, un măr pentru o țigară. Prin această inițiativă tinerii voluntari au dorit să îi inspire pe cetățeni să facă alegeri sănătoase, fiind în același timp și o lecție pentru ei. Majoritatea voluntarilor au plecat acasă uimiți de faptul că fumatul provoacă o dependență atât de puternică încât fumătorii nu au fost dispuși să renunțe la o țigară pentru un măr. Această campanie s-a derulat cu sprijinul Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba care se va ocupă de distrugerea țigărilor colectate în 31 mai, cu ocazia Zilei Mondiale fără fumat.

Datorita condițiilor meteo, Târgul Voluntarului s-a anulat, Campania de ecologizare “Voluntar pentru” o zi s-a amânat pentru data de 23 mai, iar Atelierul Creativ a fost amânat pentru data de 1 iunie 2014.

Pentru planificarea, organizarea și implementarea activităților propuse pentru Săptămâna Naţională a Voluntariatului au colaborat următoarele ONG-uri: Centrul Județean de Voluntariat Alba, Asociația Pro Tinerețe, SM Speromax, Asociația Alumni UAB, Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (C.I.C.O.C.) al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB), Fundația Comunitară Alba, Asociația RYMA, Grupurile informale DEMAREZ și SPECIAL. Am fost sprijiniți de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Asociația Stop Autism, Asociația „Bunici si Nepoți”, unitățile școlare amintite mai sus.

SNV un eveniment în plină creştere, construit pe convingerea că în România există foarte mulţi oameni care au potenţialul de a contribui la soluţionarea creativă a problemelor comunităţi, dar nu ştiu cum să se implice. Ea oferă, în plan local, un cadru pentru recunoaşterea şi aprecierea publică a voluntarilor şi a muncii voluntare, demonstrând importanţa contribuţiei acestora la soluţionarea problemelor comunităţii. Totodată, ea reprezintă o demonstraţie a convingerii că stă în puterea noastră să comunicăm şi să colaborăm pentru a ne facem viaţa mai frumoasă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo 13 iunie 2021: COD GALBEN de precipitații abundente și instabilitate atmosferică accentuată până la ora 10,00

Publicat

ANM a emis o nouă avertizare meteo COD GALBEN pentru mai multe județe din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și partea nordică a Moldovei.

Avertizarea este valabilă duminică 13 iunie de la ora 02,00 până dimineața la ora 10,00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de precipitații.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în jumătatea nordică a Moldovei și în zonele montane aferente vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Citește și VIDEO: Furtuna a făcut ravagii la Tăuți, în comuna Meteș. Grindina a acoperit grădinile și curțile localnicilor

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

Informare meteo 13 iunie 2021 : Vreme rea la munte până la ora 23,00

Tot pentru duminică 13 iunie 2021 meteorologii au emis și o INFORMARE METEO de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate pentru zonele de munte și jumătatea de est a României. 

Intervalul de valabilitate: 13 iunie, ora 10:00 – 15 iunie, ora 23:00

      În intervalul menționat, în jumătatea de est a țării și local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Florin Roman, reacție dură la adresa lui Ludovic Orban: cei mai mulți și valoroși liberali nu îi mai sunt alături

Publicat

Deputatul PNL  de Alba, Florin Roman a reacționat, după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat că a fost părăsit de Raluca Turcan, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, iar aceştia au încercat să convoace un BPN al partidului pentru a arunca în aer formarea coaliţiei de guvernare.

Roman a postat o imagine din 2017 de la Congresul PNL în care arată că majoritatea celor care il înconjurau pe Orban atunci au anunțat acum că nu îl mai susțin.

”În 2017, la congresul PNL, dl Ludovic Orban, nu avea nici o problemă în a se afișa cu echipa! Pentru că avea echipă…Azi înțeleg că e cam trădare dacă susții contracandidatul!

Îi sugerez domnului Orban să se uite bine și probabil va constata că cei mai mulți și valoroși liberali de atunci, nu îi mai sunt alături. Poate va reuși și să răspundă la întrebarea: De ce?

Nu regret sprijinul pentru dl Orban în 2017. Însă după ce s-a văzut premier nu mai era Orban pe care l-am susținut.

Este primul președinte al PNL care nu a demisionat, din fruntea partidului, după pierderea alegerilor. Motive puteau invoca toți, dar cu exceptia domnului Orban, nici unul nu a făcut-o!

S-a “sacrificat” în fruntea Camerei Deputaților, pe cea mai proasta negociere a PNL pe structura noului guvern. Toți cei care îl susțin pe Florin Cîțu sunt acum “lichele” sau “trădători”.

Păcat…mare păcat!”, a scris Florin Roma pe Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Proiect: Admiterea la Rezidențiat organizată de Ministerul Educației, iar pregătirea coordonată de departamente din universități

Publicat

medic sanatate

Ministerul Educaţiei organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministerului, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate, prevede o iniţiativă legislativă depusă la Camera Deputaţilor de parlamentari de la PSD.

Proiectul prevede completarea în acest sens cu patru texte noi a art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea 103/2012.

Potrivit proiectului, specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, după caz.

Organizarea şi finanţarea rezidenţiatului şi dobândirea dreptului de liberă practică se vor stabili prin hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Pregătirea în rezidenţiat va fi coordonată de departamente din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi se face în unităţile sanitare publice sau private atestate de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, după o metodologie proprie, mai prevede propunerea legislativă.

De asemenea, legea va intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată. La intrarea în vigoare, va fi abrogată OUG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin legea 103/2012.

Iniţiatorii – Adrian Streinu Cercel, Alexandru Rafila, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, Corneliu-Florin Buicu, Florian-Dorel Bodog, Leonard Azamfirei, Lucian Romaşcanu şi Angel Tîlvăr – susţin că organizarea rezidenţiatului este prevăzută şi în Legea educaţiei şi în Ordonanţa 18/2009, iar prevederile nu sunt armonizate.

Ei au arătat în expunerea de motive că, în timp ce Legea educaţiei prevede că organizarea rezidenţiatului este făcută de departamentele de pregătire a rezidenţiatului din cadrul instituţiilor de învăţământ, OUG 18/2009 prevede că atribuţiile de organizare revin preponderent Ministerului Sănătăţii şi Direcţiilor de Sănătate Publică.

„În prezent, admiterea în rezidenţiat este organizată de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, prin concurs naţional de admitere în rezidenţiat. Pregătirea în rezidenţiat este asigurată de cadrele didactice din universităţi, în secţiile clinice universitare şi alte unităţi sanitare sub coordonarea cadrelor didactice universitare, statutul de coordonator de rezidenţiat este condiţionat de calitatea de cadru didactic universitar. Practic, întreg parcursul de formare, de la admitere până la certificarea medicului rezident ca medic specialist, se desfăşoară sub coordonarea directă a instituţiilor de învăţământ superior. (…) Implicarea Ministerului Sănătăţii în acest proces ţine exclusiv de stabilirea necesarului/numărului de locuri necesar pentru a fi pregătit în fiecare specialitate, în funcţie de politica de resurse umane, dar pregătirea propriu-zisă, fiind o formă de învăţământ post universitar, trebuie să aparţină Ministerului Educaţiei, prin instituţiile de învăţământ superior pe care le are în coordonare”, susţin iniţiatorii.

Aceştia au menţionat că propunerea legislativă este susţinută „in corpore” de universităţile de medicină şi farmacie.

„Adoptarea acestei iniţiative ar pune în acord cele două reglementări existente şi ar asigura condiţiile necesare de pregătire mai riguroasă a rezidenţilor prin activităţi teoretice şi practice monitorizate şi evaluate periodic, specifice oricărei forme de învăţământ şi ar pune la dispoziţia rezidenţilor aflaţi în pregătire întreaga infrastructură aflată la nivelul universităţilor: laboratoare avansate, centre de simulare medicală, de pregătire postuniversitară, accesul la resurse bibliografice moderne. Totodată, ar permite normarea cadrelor didactice universitare care desfăşoară activităţile de pregătire practică şi teoretică prin includerea acestor activităţi în statele de funcţii”, mai arată iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Scene dramatice la EURO 2020, în meciul Danemarca – Finlanda. Christian Eriksen s-a prăbușit pe gazon

Publicat

Scene dramatice s-au petrecut sâmbătă la EURO 2020, la finalul primei reprize a meciului dintre Danemarca și Finlanda. Vedeta danezilor, Christian Dannemann Eriksen, s-a prăbușit pe gazon, fără să fie lovit de adversar. Medicii au încercat să îl resusciteze minute în șir, după care au adus defibrilatorul.

UEFA a decis suspendarea partidei, iar fotbaliștii ambelor formații au plecat la vestiare. Christian Eriksen a fost scos de pe teren pe targă, trupul fotbalistului fiind ascuns cu două pânze mari de culoare albă, însoțit de colegii de echipă.

UPDATE, ora 21:50 – Potrivit Federației daneză de fotbal, Christian rămâne internat la Rigshospitalet pentru examene medicale suplimentare.

„Partida împotriva Finlandei se reia în această seară. Acest lucru este posibil după ce jucătorii ambelor echipe au fost asigurați că Christian este OK”, a anunțat Federația daneză de fotbal.

UPDATE, ora 21:00 – Federația daneză de fotbal a transmis, pe Twitter, că Christian Eriksen este treaz și a fost dus pentru îngrijiri la spital, în Copenhaga. Starea sa este stabilă. 

UPDATE, ora 20:30 – UEFA a precizat pe site-ul său oficial că jucătorul a fost stabilizat şi a fost transportat la spital.

Știrea inițială

Prima repriză a partidei de la Copenhaga, de pe Parken, a avut parte de un moment cumplit. Christian Eriksen, vedeta danezilor în vârstă de 29 de ani, s-a prăbușit brusc pe gazon, în minutul 43, fără să fie lovit de cineva.

Jucătorii au intervenit și au făcut un „scut de protecție” în jurul acestuia pentru ca momentul dramatic să nu fie surprins de camerele TV. Medicii au adus inclusiv defibrilatorul pe teren.

Născut în 1992, Christian Eriksen este unul dintre fotbaliştii vedetă ai naţionalei daneze şi unul dintre starurile internaţionale ale fotbalului european, care evoluează la clubul Inter Milano în Serie A, pe poziția de mijlocaș.

El a debutat la echipa națională de fotbal a Danemarcei în martie 2010, și a fost cel mai tânăr fotbalist de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud.

Danemarca joacă sâmbătă cu Finlanda, la Copenhaga, pe teren propriu, în grupa B a Euro 2020.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate