Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO „Spațiul unește lumea”: Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic, la Colegiul Național „H.C.C.” din Alba Iulia

Publicat


HCC spatiul cosmic

În perioada 4-10 octombrie, la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia profesorii și elevii au desfășurat o serie de acțiuni de educare și promovare a spațiului cosmic, celebrând evenimentul “Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic (WSW-World Space Week)” având la bază tema ediției de anul acesta: „Spațiul unește lumea”.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în 1999 că Săptămâna Mondială a Spațiului va avea loc în fiecare an în aceeași perioadă 4-10 octombrie, aceste date marcând două evenimente: 4 octombrie 1957 – lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi 10 octombrie 1967 – Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești. Evenimentul Săptămâna Mondială a Spațiului este coordonat de către Organizația Națiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA). În România, evenimentul este coordonat de către Agenția Spațială Română (ROSA).

Ce este Universul? Cum s-a format el? Ce sunt sondele spațiale?Cum s-au format stelele? Ce este ESA? Despre teoria Big Bang-ului” au fost doar câteva teme pentru dezbateri, mese rotunde și sesiuni de comunicări științifice ale elevilor claselor IX-XII, susținute în limba română și limba engleză în laboratorul de fizică, sala Multimedia sau CDI-ul (Centrul de Documentare și Informare) școlii.

De asemenea au avut loc proiecțiile de filme documentare: “Soarele-viața unei stele”, “Călătorie în Sistemul Solar”, “Călătorie la marginea Universului”, “În umbra Lunii – Misiunile Apollo“, “Universul elegant“, “Ziua dinaintea dezvăluirii-În căutarea inteligenței extraterestre“.

Prin activitățile desfășurate în această săptămână s-a dorit promovarea, în rândul elevilor, a cadrelor didactice și a comunității locale a beneficiilor explorării spațiului cosmic. Astfel, la biblioteca școlii a fost inaugată o expoziție de carte de specialitate iar în holul expozițional de la etajul I a fost vernisată expoziția de postere, colaje, machete ale elevilor claselor IX-X întitulată “Scurtă istorie a timpului într-un spațiu care unește lumea!”, expoziție deschisă pentru vizitare și în săptămâna 15-19 octombrie 2018. Elevii au fost provocați să ia parte la misiunea spațială de “a observa cerul” poziționați fiind în sala de clasă, prin folosirea m-learning-ului (învățarea cu ajutorul tehnologiei mobile) instalând pe telefoane aplicația gratuită Sky View „EXPLORE THE UNIVERS”.

Cu sprijinul SCIENTIX –comunitatea învățământului științific din Europa www.scientix.eu , cadrele didactice au avut posibilitatea de a participa la un webinar gratuit pe teme de astrofizică, iar toti participanții, în data de 10 octombrie 2018, începând cu ora locală 17, prin intermediul SCIENTIX și Euronews au avut posibilitatea să intre Live pe Facebook în dialog cu expertul Tiago Soares, inginer la Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a discuta despre teme stringente ale omenirii și ale spațiului cosmic gen poluare sau colonizarea altor planete într-un viitor apropiat.

“Spațiul cosmic este un subiect foarte interesant pentru elevi, aceștia an de an sunt entuziaști de acțiunea internațională și abia așteaptă să-și pună în valoare talentul, inteligența și creativitatea în ceea ce privește realizarea de activități practice pe tema dată”, a declarat directorul colegiului, Valeriu Cerbu.

S-au remarcat: elevul Bora Sebastian (clasa a IX-a C profil matematică-informatică intensiv informatică) care a uimit audiența cu o demonstrație în spațiul aerian – a creat o dronă originală, având greutatea de 450 g, cu funcția de a capta imagini de la o altitudine maximă de 200 m la o viteză de 60 km/h fiind dotată cu senzori de accelerometru, girometru și barometru și elevii Iuga Horia și Coș Andreas (clasa a X-a D profil științele naturii ) care au creat un robot ce rezolvă într-un timp scurt cubul Rubik – o provocare pentru extratereștrii! Elevii au fost coordonați de prof. Humeniuc Ramona –Ambasador Scientix pentru România, organizatorul la nivel de școală a acestei manifestări. În proiecte au mai fost implicați și profesorii de fizică Sicoe Pamfil, Vizitiu Aniela, Oros Ligia, prof. limba engleză Suciu Gabriela, prof. geografie Fer Monica și bibliotecar Bârz Lucreția.

Așadar, cel mai mare eveniment public din lume dedicat spațiului cosmic a avut anul acesta o nouă identitate vizuală: “ a celebrat rolul spațiului de a unii oamenii de pe întreg globul”, așa cum a declarat președintele World Space Week Association (WSWA), Dennis Stone.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

TOP cele mai GRELE întrebări de la EXAMENUL AUTO. Ai mai lua permisul dacă ai da astăzi testul?

Publicat

sofer volan

Testul auto a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai greu pentru românii care vor să devină şoferi. Proba teoretică a examenului pentru permis dă mari bătăi de cap candidaţilor. Testul constă într-un chestionar cu 26 de întrebări grilă cu variante multiple de răspuns. Pentru a promova acest examen trebuie să acumulaţi minim […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Vechea gardă a PSD: Miron Mitrea, unul dintre sfătuitorii de taină ai Vioricăi Dăncilă în campania pentru prezidențiale

Publicat

Vechea gardă a PSD pare a dori o reîntoarcere în politică, fie și neoficială și se apropie de actuala conducere a partidului. Jurnaliștii de la G4Media.ro remarcă o prezență surpriză în echipa de campanie pentru alegerile prezidențiale a Vioricăi Dăncilă. Este vorba despre Miron Mitrea, fost ministru PSD al Transporturilor și coordonator al mai multor campanii electorale […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ORA de IARNĂ 2019: Când se schimbă ora și care este cea mai lungă zi din an. Ceasurile se dau înapoi

Publicat

Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2019, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie. În noaptea de 26 octombrie spre 27 octombrie 2019 (sâmbătă spre duminică), ora 4.00 devine ora 3.00. Trecerea la […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

VINERI începe Târgul Apulum Agraria 2019 la Alba Iulia. Legume și fructe de sezon, concursuri și demonstrații culinare. PROGRAM

Publicat

Vineri de la ora 11.00 începe ediția 2019 a evenimentului toamnei la Alba Iulia – Târgul Apulum Agraria. Acesta reunește fermieri, producători, specialiști din domeniul agricol, furnizori de mașini-unelte din județ și regiune. Târgul, ajuns la cea de-a XXVIII-a ediţie, se desfășoară în spaţiul expoziţional din zona Bazinului Olimpic din Alba Iulia, până duminică inclusiv. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate