Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Spectacole de teatru cu Skepsis, apreciate la evenimente în România şi Republica Moldova


Publicat

În luna octombrie, Grupul Skepsis, cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, a reprezentat centrul universitar din Alba Iulia şi municipiul nostru la câteva evenimente culturale în România şi Republica Moldova. Spectacolele În Largul Mării şi Procesul lui Prometeu au primit apreciarea spectatorilor şi organizatorilor care au oferit un feedback asupra a ce a însemnat prezenţa cu Skepsis în cadrul programelor.

În perioada 16-20 octombrie a.c., Muzical-Dramaticul „B.P.Hasdeu” a organizat o Săptămână de Teatu dedicată celei de a 30-a aniversări a instituției, în cadrul căreia au evoluat câteva teatre din R. Moldova (Teatrul Național „M.Eminescu”, Teatrul Republican „Luceafărul” , Teatrul „Guguță” din Chișinău, Teatrul Național Găgăuz „D.Tanasoglu” din Comrat) și România ( Teatrele „Vasilache” și „M.Eminescu” din Botoșani, Teatrul „Luceafărul” din Iași, Teatrul „Cărăbuș” din Brăila și Teatrul „Skepsis” din Alba Iulia).

Faptul că Teatrul „B.P.Hasdeu” și-a onorat, cu omenie și demnitate, obligațiile de amfitrion al manifestării se datorează în mare măsură spectacolelor prezentate la un înalt nivel profesionist de către teatrele invitate. Emoțiile actorilor cahuleni au fost copleșitoare, emoții trăite atât împreună cu spectatorii lor fideli, cu teatrofilii inveterați și veritabili, cât și cu actorii participanţi la eveniment.

O impresie puternică a produs și Grupul „Skepsis” din Alba Iulia .E un grup original, insolit chiar, drept mărturie constituind repertoriul său incitant, predilecția pentru autori dramatici de talia lui Slawomir Mrozek, Eugene Ionesco, Karel Capec și, în ultimă instanță, ineditul și modernitatea abordării actului teatral.

Că e un teatru original, tentat a sfida anumite tipare, ne-am convins, urmărind spectacolul „În largul mării”, după o piesă de Slawomir Mrozec. Actorii au jucat cu dăruire, emanînd din scenă o energie caldă și pozitivă prin jocul lor inspirat. Spectatorul urmărea intrigat evoluția relațiilor dintre personaje: deși aveau un discurs calm, nuanțau cuvântul, conferindu-i plastica oportună pe care o schimbau de la o replică la alta.

Așa s-a întămplat și la vizionarea spectacolului „Procesul lui Prometeu” realizat după nuvela „Osândirea lui Prometeu” a scriitorului ceh Karel Capek. Montat, ca și „În largul mării”, de același Viorel Cioflică, spectacolul reproduce un episod verosimil ce sugerează cum a fost apreciată și interpretată jertfa lui Prometeu de către semenii săi.

Diferă opiniile noastre de cele ale grecilor din acele timpuri mitice? Întrebarea nu-i întâmplătoare. Provocând spectatorii la o reîntoarcere imaginară în fabuloasa lume a mitologiei antice, acest spectacol satiric e și unul dinamic, interactiv, el implicând publicul în analiza proceselor intentate de semeni oricărui om care-și asumă riscul reformărilor. Un spectacol care arată că, după cum afirmă cei de la „Skepsis”, teatrul lor nu vrea să dovedească ceva, ci să descopere, provocând spectatorii să identifice ceva esențial ce ține de condiția umană, de relațiile cu comunitatea din care fac parte.”

– Gheorghe Mîndru – Director, Teatrul Naţional Muzical Dramatic „B.P.Haşdeu”, Cahul (Rep. Moldova)

“În perioada 20 – 22 octombrie 2017, la Bușteni s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a Galelor Teatrului Studenţesc „SERI ÎN LUMEA THALIEI”, proiect organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Ploieşti, în parteneriat cu Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești, Primăria orașului Bușteni și Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Bușteni. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.

Au participat formații studențești de teatru din centrele universitare Alba Iulia, Cluj – Napoca, Galați, Iași și Ploiești. Juriul concursului a fost format din personalități din domeniul teatrului, artei spectacolului și educației:

– Profesor universitar doctor inginer Daniela Buzoianu – Prorector al Universității Petrol – Gaze din Ploiești – Președintele juriului;

– Constantin Spurcaciu – Directorul Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Bușteni;

– Marcela Țimiraș – Regizor artistic și coregraf la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești;

– Miriam Dumitrescu – Șef serviciu Secretariat literar, organizare spectacole, marketing & PR și Consultant artistic la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești;

– Ovidiu Pascal – Scenograf la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești.

În acest an am primit cu bucurie vestea că trupa „Skepsis”, câștigătoarea de anul trecut a Trofeului Galelor Teatrului Studențesc „Seri în Lumea Thaliei”, va fi prezentă pe scena festivalului cu spectacolul „Procesul lui Prometeu”, în regia lui Viorel Cioflică, om deosebit și profesionist de excepție, pentru care avem tot respectul. Juriul și publicul prezent în sală, precum și celelalte trupe din festival au apreciat spectacolul prezentat de formația din Alba Iulia, remarcând în mod deosebit originalitatea textului, expresivitatea interpreților, coregrafia și emoția artistică pe care tinerii actori au transmis-o. Performanța actului artistic a fost răsplătită cu următoarele premii:

– Premiul pentru popularitate – Spectacolul „Procesul lui Prometeu”;

– Premiul pentru originalitate – Spectacolul „Procesul lui Prometeu”;

– Premiul pentru originalitatea costumelor – Spectacolul „Procesul lui Prometeu”;

– Premiul Centrului Cultural „Aurel Stroe” – Spectacolul „Procesul lui Prometeu”;

– Premiul pentru actor în rol principal – Locul 3 – Răzvan Cociobea.

Casa de Cultură a Studenților Ploiești mulțumește din inimă tinerilor „Prometei” de la Alba Iulia, le urează mult succes în activitatea lor artistică și îi așteaptă cu drag la următoarea ediție a Galelor Teatrului Studențesc Seri în Lumea Thaliei!

– Antoneta Trifu, Consilier, Regizor Artistic al Teatrului Studențesc „Moft”



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Medic: Peste 95% dintre persoanele vaccinate care se infectează cu Covid nu au plămânii afectați

Publicat

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara, dr. Diana Manolescu, arată diferențele însemnate în ceea ce privește afectarea pulmonară a pacienților vaccinați și a celor nevaccinați.

Potrivit medicului, peste 95% dintre persoanele vaccinate, care se infectează totuși cu Covid-19, nu au plămânii afectați.

Directorul medical al Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara spune că în cazul persoanelor vaccinate care se infectează totuși cu Covid, procentul celor care suferă de afectare pulmonară este mic.

„Am observat o diferență însemnată, din punct de vedere imagistic, între plămânii unui pacient vaccinat împotriva SARS-CoV-2 și cei ai unui pacient nevaccinat.

La peste 95 la sută dintre persoanele vaccinate, care fac totuși o infecție Covid-19, nu există o afectare pulmonară, în timp ce în cazul bolnavilor nevaccinați începe de la 30-40 la sută și poate crește, într-un interval extrem de scurt, uneori chiar și de câteva ore, până la 70-80, și chiar 85 la sută”, a spus dr. Diana Manolescu.

Potrivit acesteia, de multe ori aceste leziuni pulmonare devin incompatibile cu viața.

„Singura soluție este vaccinarea”, a mai transmis medicul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, într-o postare pe pagina de Facebook a unității medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum se va schimba legea pensiilor. Pensionare la 70 de ani pentru bărbați și femei, recalculări și bani strict după contribuție

Publicat

p

Ministerul Muncii și Protecției Sociale cumpără consultanță pentru schimbarea legilor salarizării și pensiilor, din 2023.

Potrivit documentelor, pensionarea anticipată ar urma să se facă în condiții mult mai stricte, după cel puțin 43 de ani stagiu complet de cotizare. 

De asemenea, se va merge strict pe criteriul contributivității și al stagiului complet de cotizare. 

O altă propunere ține de pensionarea la 70 de ani atât pentru bărbați cât și pentru femei. 

Detalii despre cum se va schimba pensia în România, într-o analiză Economedia.ro

În primul rând, așa cum spune ministrul Raluca Turcan, schimbarea legii pensiilor este asumată în fața UE, prin PNRR.

Vezi situația în prezent: Toate informațiile legate de pensia la limita de vârstă. Documente necesare și procedurile care trebuie urmate

În Caietul De Sarcini al licitației, aflăm care sunt schimbările majore.

Noua lege a pensiilor, potrivit soluției ce va fi prezentată de consultatul desemnat, o va înlocui pe cea actuală – 127/2019 și va merge strict pe criteriul contributivității și al stagiului complet de cotizare.

În plus, toate dosarele de pensii aflate în plată urmează a fi recalculate, vizați fiind 4,9 milioane de români.

Pensie la 70 de ani

Sunt preconizate (adică ministerul așteaptă o soluție în acest sens de la consultant) o serie de măsuri pentru stimularea rămânerii în activitate, fiind în dezbatere publică un proiect de act normativ ce vizează creșterea vârstei de pensionare, facultativă, la 70 de ani.

Se urmărește în acest fel și o egalizare a vârstei de pensionare între genuri (bărbați și femei), însă cu păstrarea eșalonării vârstei standard de pensionare pentru femei.

De asemenea, pensionarea anticipată ar urma să se facă în condiții mult mai stricte, după cel puțin 43 de ani stagiu complet de cotizare (în prezent, acesta este de 35 de ani, pentru unele categorii profesionale, chiar 25 de ani).

Noua lege ar urma să intre în vigoare în 2023.

Termenul depinde însă de rezultatele livrate de consultant, care are la dispoziție un an pentru a oferi o soluție completă privind reforma pensiilor, după efectuarea unei analize exhaustive privind situația actuală, folosind, transmite Munca, surse Eurostat, Europop (un program european cu date privind munca), Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

O nouă formulă de calcul

Va fi introdusă și o nouă formulă de calcul a pensiei, bazată pe număr de puncte conform principiului contributivității și un mecanism de indexare/majorare, standard și sustenabil financiar (în locul creșterilor ad-hoc), care să asigure predictibilitatea pe termen mediu și lung a cheltuielilor cu plata pensiilor.

Conform prevederilor noii  legislații, se vor evalua toate dosarele de pensii aflate în plată, în vederea recalculării acestora”.

Potrivit documentului, nivelul mediu al pensiilor va crește, mai ales pensiile mici, dar cu menținerea ponderii cheltuielilor cu ele în PIB.

De asemenea, cresc și contribuțiile la pensia facultativă Pilonul 2, fără a fi specificat cu ce procent, dar, în declarațiile recente, Raluca Turcan spunea că ar trebui urcat de la 3,75% la 4,75%.

Analiza completă pe Economedia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

27 octombrie: 7 pacienți COVID din Alba au decedat în ultimele 24 de ore, toți nevaccinați. Cel mai tânăr avea 46 de ani

Publicat

Au fost înregistrate alte 7 decese ale unor pacienți confirmați COVID, în județul Alba, potrivit datelor raportate de autorități, miercuri, 27 octombrie.

Numărul total al victimelor pandemiei în județ a ajuns la 859. Totodată, 25.052 de persoane au fost declarat vindecate. 

Decese în ultimele 24 de ore:

1. Femeie, 59 de ani, din Alba Iulia;

2. Femeie, 71 de ani, din Unirea;

3. Bărbat, 46 de ani, din Lunca Mureșului;

4. Femeie, 71 de ani, din Oarda de Jos;

5. Bărbat, 85 de ani, din Oarda;

6. Femeie, 85 de ani, din Blaj.

7. Bărbat, 48 de ani, din Horea.

Toti erau nevaccinați și majoritatea aveau comorbiditați, cu excepția bărbatului din Horea.

Numărul infectărilor COVID noi în Alba este de 323, la data de 27 octombrie.

În județ sunt în prezent 3.978 de cazuri active (rezultând o incidență de 10,62 la mie), un număr fără precedent de la începutul pandemiei.

Miercuri, 27 octombrie, în țară au fost descoperite 14.950 de cazuri noi și au fost raportate 512 decese.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 323 cazuri COVID în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor și incidența actualizată pe localități

Publicat

Au fost înregistrate 323 cazuri COVID noi, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) miercuri, 27 octombrie. 

Cu o zi în urmă, erau raportate 252 cazuri în 24 de ore.

De asemenea, au fost raportate 7 decese în ultimele 24 de ore. Detalii AICI

Vezi și CARANTINA de noapte în toată țara din 25 octombrie. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

În județul Alba, de la începutul pandemiei, au fost 29.889 cazuri confirmate, 25.052 persoane vindecate, 859 decese.

În același interval au fost prelucrate 315.838 teste (277.342 PCR și 38.496 rapide).

În ultimele 24 de ore au fost făcute 1.230 de testări (734 PCR – 399 la SJU, 335 la DSP; 496 teste rapide).

Localitățile din județ în care au fost raportate cazuri noi (în ultimele 24 de ore):

Mediul urban: 203 cazuri noi, 4 cazuri reinfectare

Alba Iulia: 79 cazuri (+3 cazuri reinfectare)

Sebeș: 42 cazuri

Cugir: 20 cazuri (+1 caz reinfectare)

Aiud: 18 cazuri

Blaj: 16 cazuri

Câmpeni: 8 cazuri

Abrud: 5 cazuri

Ocna Mureș: 5 cazuri

Teiuș: 4 cazuri

Zlatna: 3 cazuri

Baia de Arieș: 3 cazuri

+ 1 caz fără locație de infectare stabilită; anchetă epidemiologică în derulare

Mediul rural: 114 cazuri noi

Ighiu: 12 cazuri

Albac: 8 cazuri

Lupșa: 6 cazuri

Meteș: 5 cazuri

Pianu: 5 cazuri

Vadu Moților: 5 cazuri

Vințu de Jos: 5 cazuri

Avram Iancu: 4 cazuri

Bistra: 4 cazuri

Ciuruleasa: 4 cazuri

Mirăslău: 4 cazuri

Roșia Montană: 4 cazuri

Șugag: 4 cazuri

Bucium: 3 cazuri

Daia Română: 3 cazuri

Șibot: 3 cazuri (+1 caz reinfectare)

Arieșeni: 2 cazuri

Câlnic: 2 cazuri

Ciugud: 2 cazuri

Crăciunelu de Jos: 2 cazuri

Galda de Jos: 2 cazuri

Mihalț: 2 cazuri

Mogoș: 2 cazuri

Poiana Vadului: 2 cazuri

Săliștea: 2 cazuri

Sântimbru: 2 cazuri

Scărișoara: 2 cazuri

Sohodol: 2 cazuri

Valea Lungă: 2 cazuri

Bucerdea Grânoasă: 1 caz

Cetatea de Baltă: 1 caz

Gârbova: 1 caz

Lunca Mureșului: 1 caz

Sălciua: 1 caz

Sâncel: 1 caz

Săsciori: 1 caz

Stremț: 1 caz

Unirea: 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 10,62 (anterior 10,34).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba, perioada de referință 13-26 octombrie):

Localitate Rata incidență Cazuri
Mediul urban
ORAŞ ABRUD 16.95 88
MUNICIPIUL ALBA IULIA 16.5 1260
MUNICIPIUL SEBEŞ 13.16 433
ORAŞ CÂMPENI 12.21 88
MUNICIPIUL AIUD 10.52 266
ORAŞ CUGIR 9.47 242
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 8.51 32
MUNICIPIUL BLAJ 6.57 136
ORAŞ OCNA MUREŞ 5.46 76
ORAŞ TEIUŞ 5.42 39
ORAŞ ZLATNA 4.22 33
Mediul rural
VINŢU DE JOS 21.34 118
BUCIUM 17.91 25
MOGOŞ 17.17 13
LIVEZILE 16.31 19
ARIEŞENI 16.15 25
SÂNTIMBRU 15.9 48
BERGHIN 15.16 29
ŞIBOT 13.54 32
VADU MOŢILOR 13.25 17
CIUGUD 13.12 43
ŞUGAG 12.93 37
IGHIU 12.47 88
GÂRDA DE SUS 12.06 18
GALDA DE JOS 12.05 54
AVRAM IANCU 11.82 17
ROŞIA MONTANĂ 11.68 32
CRĂCIUNELU DE JOS 11.67 25
DAIA ROMÂNĂ 11.16 35
METEŞ 11.08 31
CUT 11.07 14
CIURULEASA 10.54 12
ŞONA 10.09 44
VALEA LUNGĂ 9.98 31
BISTRA 9.03 41
STREMŢ 9.03 22
HOREA 8.84 17
LUPŞA 8.61 25
VIDRA 8.46 13
BUCERDEA GRÂNOASĂ 8.38 19
ALBAC 8.17 16
MIHALŢ 7.74 25
SĂSCIORI 7.67 50
POIANA VADULUI 7.62 8
MIRĂSLĂU 7.59 15
LOPADEA NOUĂ 7.13 18
RĂDEŞTI 7.06 9
BLANDIANA 6.87 6
ŞPRING 6.75 17
CRICĂU 6.59 13
SĂLIŞTEA 6.42 15
RÂMEŢ 6.05 3
SCĂRIŞOARA 5.92 9
SĂLCIUA 5.71 8
PIANU 5.3 19
OHABA 4.98 3
NOŞLAC 4.42 8
POŞAGA 4.39 4
CETATEA DE BALTĂ 4.25 13
CERU-BĂCĂINŢI 4.24 1
RIMETEA 4 4
OCOLIŞ 3.9 2
GÂRBOVA 3.7 8
CERGĂU 3.67 6
LUNCA MUREŞULUI 3.52 9
FĂRĂU 3.38 5
UNIREA 3.29 16
CÂLNIC 3.08 6
DOŞTAT 2.97 3
SOHODOL 2.4 4
HOPÂRTA 1.73 2
PONOR 1.73 1
ALMAŞU MARE 1.66 2
SÂNCEL 1.54 4
JIDVEI 1.32 7
ROŞIA DE SECAŞ 1.25 2
CENADE 0 0
ÎNTREGALDE 0 0
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate