Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Spitalul din Zlatna va fi modernizat și reabilitat termic, printr-un proiect de peste 1,7 milioane de euro.

Publicat

Clădirea spitalului din Zlatna, construită în anul 1731, va fi modernizată și reabilitată termic printr-un proiect în valoare de peste 1,78 milioane de euro. 

Primăria orașului Zlatna a lansat marți în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru execuția lucrărilor la obiectivul de investiţii „Reabilitare și modernizare clădire Spital”. Valoarea totală estimată este de 8.621.628,69 de lei, fără TVA.

Reamintim faptul că Spitalul din Zlatna a fost închis de Ministerul Sănătăţii în anul 2011, alături de mai multe unităţi medicale din ţară, fiind transformat în centru de permanență.

Prin reabilitarea și modernizarea clădirii existente, situată pe strada Horea, nr. 1, se dorește aducerea spațiului medical la standardele actuale de funcționare, conform legislației în vigoare.

„Necesitatea realizării proiectului rezidă din starea degradată în care se află la momentul actual clădirea, în special din punct de vedere al pierderilor de energie înregistrate, acestea traducându-se în cheltuieli ridicate cu asigurarea unui minim de confort necesar. Pornind de la ideea că edificiul obiect al proiectului a fost ridicat în 1731, de la sine înțeleasă slaba calitate a construcției si gradul de deteriorare în care se află. De-a lungul timpului clădirea a mai suportat lucrări de reparații, dar cu precădere din punct de vedere structural și nu în ceea ce privește reabilitarea termică în vederea efcientizării energetice și reducerii consumurilor. Costurile legate de reabilitarea termică a clădirii se consideră a fi mai mici comparativ cu costurile impuse de instalarea unei capacități suplimentare de energie termică pentru încălzire”, se precizează în caietul de sarcini.

Situaţia actuală

Imobilul și terenul aferent sunt proprietatea Orașului Zlatna, conform Cărții Funciare nr. 75106. Conform acestei documentații, pe terenul în suprafață de 2.944 mp sunt construite cinci clădiri (C1, C2, C3, C4 și  C5) având următoarele destinații:

  • C1: Spital P+1E, clădire propusă pentru lucrările de reabilitare și modernizare
  • C2: Pavilion administrativ
  • C3: Anexă (bucătărie, magazie);
  • C4: Atelier;
  • C5: Garaje.

Parcela are forma în plan aproximativ dreptunghiulară, cu front la stradă de 42,033 m și o adâncime maximă de aproximativ 65,082 m.

Construcția C1 – spitalul – este situată în partea de sud-est a terenului, cu acces în clădire direct din drumul principal al localității. Clădirea spitalului a fost construită în anul 1731, , având o suprafață totală de 843 mp și forma literei „L”. Construcția a avut inițial un regim de înălțime S+ P + E, însă de-a lungul timpului la nivelul subsolului s-au realizat lucrări de umplutură, astfel că în prezent are un regim de înălțime de P + E.

Pereții sunt realizați din zidărie de cărămidă plină și au grosimi cuprinse între 20 și 100 de centimetri, iar ca liant s-a folosit un mortar de var. Sunt prezente degradări ale stratului de tencuială atât la nivelul pereților interiori cât și la cei exteriori. În urma unui raport de expertiză întocmit în luna noiembrie 2019 s-au constatat prezența unor goluri pentru instalații realizate într-un mod necorespunzător și degradări datorită infiltrațiilor de apă.

În perioada în care exista un subsol, acesta a fost folosit drept depozit pentru sare. La nivelul plăcii pe sol s-a constatat prezența unor eflorescențe apărute prin rosturile pardoselii – gresie, explicate de prezenta sărurilor în terenul de umplutură.

Potrivit expertizei tehnice, au fost constatate degradări și la nivelul planșeului peste parter, al celui peste etaj, al șarpantei și al învelitorii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax