Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Medic endocrinolog nou la Spitalul Județean Alba. Serviciile în această specialitate, reluate

Publicat

Dr. Carla Scanteie

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia anunţă că oferă, din nou, servicii medicale complexe în specialitatea endocrinologie – consultații în ambulatoriu, internare de zi și internare continuă. Medicul specialist Carla Liana Scânteie și-a finalizat rezidențiatul în Cluj-Napoca și a revenit pe postul de la SJU Alba Iulia câștigat prin concurs, în urmă cu cinci ani, imediat după terminarea facultății.

SJU Alba Iulia nu a mai avut medic endocrinolog din iulie 2017, iar, de la începutul anului 2019, odată cu venirea pe post a medicului Carla Liana Scânteie compartimentul și-a reluat activitatea, transmit reprezentanţii unităţii medicale.

 

Astfel, SJU Alba Iulia oferă un nou serviciu medical unic la nivelul județului, pe lângă: oncologie, neurochirurgie, chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, terapie intensivă coronarieni, anestezie și terapie intensivă pentru pacienți critici, chirurgie maxilo-facială, nefrologie acuți și hematologie.

Endocrinologia este o ramură medicală ce se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin. În cadrul acestei specialități sunt investigate afecțiunile tiroidiene, paratiroidiene, suprarenale, gonadale, hipofizare precum și osteoporoza. Astfel de afecțiuni provoacă diferite patologii: de hipersecreție glandulară sau hiposecreție. Aceste secreții în plus, sau în minus, determină, la rândul lor, apariția diferitelor boli.

Cele mai frecvente afecțiuni diagnosticate și tratate de către medicul endocrinolog sunt cele tiroidiene: tiroidita autoimună (inflamație tiroidiană autoimună); boala Basedow (boală autoimună caracterizată prin hipersecreție hormonală); guşa (glanda tiroidă mărită, din cauza deficitului de iod); gușa nodulară; cancerul tiroidian. Urmează, apoi, tulburările de metabolism ale calciului și ale vitaminei D, osteoporoza și disfuncțiile sexuale. De asemenea, exista și câteva boli rare care pot fi tratate de către medicul endocrinolog: acromegalia (hipersecreția hormonului de creștere caracterizată prin creșterea extremităților), diabetul insipid (afecțiune hipotalamică sau hipofizară caracterizată prin aport lichidian crescut și poliurie), sindromul Cushing (hipersecreția de cortizol caracterizată prin creșterea în greutate, vergeturi și o serie de implicații metabolice și cardio-vasculare), boala Addison (hiposecreția de cortizol caracterizată prin hiperpigmentare, astenie, scădere în greutate).

De asemenea, serviciul medical vine și în sprijinul copiilor cu deficit de creștere sau obezitate.

Programul medicului endocrinolog este marți, între orele 8.00 și 15.00, în ambulatoriul de specialitate de pe strada Mușețelului și în restul zilelor din săptămână în cadrul compartimentului de la spital. Acesta are cinci paturi, funcționează în cadrul secției de medicină internă, dar cu localizare la etajul trei, unde se află și compartimentul de diabet. 

Pacienții se pot adresa pentru consultație endocrinologică, în ambulatoriu, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, unde vor fi examinați în vederea diagnosticării bolii și a stabilirii tratamentului. Ulterior, medicul endocrinolog va decide dacă este necesară spitalizare de zi sau internare continuă.

În cadrul internării de zi pacienții care suferă de obezitate, hipotiroidism, tiroidită sau gușă pot beneficia de investigații medicale care cuprind analize hormonale, analize biochimice și ecografie tiroidiană.

Medicul specialist Carla Liana Scânteie (30 de ani) este angajat pe perioadă nedeterminată, fiind din județul Hunedoara. S-a stabilit la Alba Iulia, alături de soțul ei, Tiberiu Scânteie, medic specialist în specialitatea medicină internă, tot la SJU Alba Iulia.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. KiX

    joi, 07.03.2019 la 18:14

    Sunt curios si eu care a foat „taxa” de angajare??
    Azi maine va duceti la puscarie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident la Cisteiu de Mureș. O persoană a rămas încarcerată după ce s-a răsturnat cu mașina

Publicat

Detașamentul de pompieri Aiud în cooperare cu SAJ Ocna Mureș intervin cu o autospecială și o ambulanță la un accident rutier cu un autoturism răsturnat pe raza localității Cisteiu de Mureș.  O victimă încarcerată. Revenim cu amănunte.

Citește mai departe
Publicitate

BLAJ

PROGRAMUL OFICIAL al vizitei Papei Francisc în România. Cât va sta la Blaj și care este programul zilei de 2 iunie

Publicat

p

Programul vizitei Sanctității Sale Papa Francisc în România a fost făcut public de Administrația Prezidențială. Sfântul Părinte se va afla la la Blaj în data de 2 iunie, duminică. Acesta va sosi pe Câmpia Libertății în jurul orei 10,30 și va oficia Divina Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi martiri greco-catolici. Va ține apoi o […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZULTATE Simulare EVALUARE Naţională 2019 în ALBA: Aproape 60% dintre elevi nu au luat 5 la Matematică. 2 medii de 10

Publicat

educatie

Inspectoratul Școlar Județean Alba a centralizat rezultatele înregistrate la sesiunea de Simulare a examenului de Evaluare Naţională 2019. Testările au fost organizate pentru familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naționale, iar în premieră, în acest an, au luat parte şi elevi din clasele a VII-a. Au participat la toate probele 2695 de elevi de clasa […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LISTA oficială a PSD pentru alegerile Europarlamentare. Reprezentantul județului Alba, Victor Negrescu, pe loc eligibil

Publicat

negrescu

PSD a anunțat astăzi lista candidaților la alegerile Europarlamentare din acest an. Județul Alba are un reprezentant pe locurile elegibile: este vorba despre Victor Negrescu, europarlamentar în acest mandat și fost ministru. Negrescu este foarte apropiat de organizația județeană a acestui partid. Acesta este pe locul 9 al listei, având, potrivit sondajelor, toate șansele să […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate