Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Statu’ la vase”, obiceiul unic în țară, a avut loc luni, la Șugag. 14 perechi de tineri căsătoriți au dus tradiția mai departe

pste traditii

Publicat

„Statu’ la vase”, un obicei despre care localnicii spun că este unic în ţară, reînviat cu greu în 2008, a avut loc luni, în a doua zi de Paşti, în curtea bisericii din comuna Şugag, de pe Valea Sebeşului. Conform tradiției, toţi tinerii care s-au căsătorit în ultimul an, au primit, de la rude şi prieteni, vase pentru gospodărie. Anul acesta, 14 perechi de tineri căsătoriți au primit daruri de la cei apropiați, răsplătindu-i cu colaci, cozonac, ouă roșii și vin. La eveniment au participat oficialități, reprezentanți ai instituțiilor județene, localnici, dar și oameni de rând, iubitori de tradiție.

Conform tradiţiei, toţi tinerii căsătoriţi de la Paştele trecut până la cel prezent, s-au îmbrăcat în haine populare de nuntă şi s-a așezat în jurul meselor din curtea bisericii din localitate, încă de la ora 11.00. Pe rând, rudele şi prietenii au trecut pe la mese, unde le-au făcut tradiționalele urări de Paște și de nuntă, după care le-au oferit în dar diverse cadouri, în special vase.

Cele 14 perechi de tineri norocoși, care și-au unit destinele anul trecut, iar luni au fost mândri să poarte tradiția mai departe, sunt: Camelia Diana și Ioan Jinar, Nicoleta și Ioan Lucan, Liana și Adrian Jinar, Carmen și Mihai Moga, Maria și Dumitru Sora, Maria și Ioan Cernat, Ana și Andrei Jinar, Ana și Nicolae Iacob, Maria și Ionuț Gheorghioiu, Roxana și Pavel Achimescu, Bianca și Ioan Cata, Maria și Iulian Ghiban și Maria și Dumitru Ștefănescu.

Ziua însă nu se încheie aici, ci,  începând cu ora 20.00, se va da startul distracției pentru toți tinerii din localitate, fie ei căsătoriți sau nu.

Bătrânii localităţii povestesc că acest obicei este foarte vechi şi că fiecare dintre ei a participat la el după ce s-a căsătorit.

Potrivit etnografilor care au făcut cercetări în zonă, obiceiul „Statului la vase” ar putea avea o vechime de câteva sute de ani, fiind găsite referiri despre acesta în diferite însemnări istorice legate de localitate. Obiceiul a fost întrerupt cu câţiva ani înainte de Revoluţia din 1989, iar în anii ’90 nu a mai putut fi organizat deorece tinerii din zonă considerau că obiceiul este “ruşinos” şi nu doreau să mai stea în a doua zi de Paşti în faţa comunităţii pentru a primi cadouri.

Marius Moga, instructor de arte vizuale la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, povesteşte că în zonă trăiesc familii de oieri foarte bogate şi “făloase”, iar obiceiul a fost întrerupt deoarece familiile tinere nu au mai dorit să stea la vase în a doua zi de Paşti.

Obiceiul a fost reînviat în 2008, după aproape 20 de ani de când nu a mai fost organizat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, Marius Moga spunând că în prima fază au fost doar câteva familii care au acceptat să participe la “statul la vase”, dar că acum foarte puţine mai refuză acest lucru.

Moga mai povesteşte că, potrivit obiceiului, înainte tinerii primeau vase de lut, însă în prezent acestea s-au “transformat” în vase de sticlă, porţelan sau inox necesare în gospodărie. Şugag este o localitate de oieri, astfel că vasele sunt foarte importante în gospodăria tinerilor, afirmă Marius Moga.

Marius Moga a povestit că, înainte cu doar câţiva ani de a fi întrerupt obiceiul, familiile care “stăteau la vase” ajunseseră să primească chiar şi maşini de spălat, foarte rare în acea perioadă şi care se fabricau la uzina din Cugir.

Evenimentul, la care au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor județene, oficialități, localnici, dar și oameni de rând, iubitori de tradiție, a purtat marca Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, a primăriei și a bisericii ortodoxe din Șugag.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax