Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Statuetă unicat a lui Priapus, în colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. ”Zeul supradotat”

Publicat

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia are printre colecțiile sale o statuetă unicat a zeului Priapus, fiul lui Hermes și al Afroditei, un zeu minor cu un detaliu major: falusul supradimensionat, simbolizând fertilitatea grădinilor sau livezilor.
Săpăturile realizate în urmă cu zece ani pe o proprietate privata situata la intersectia strazii Motilor cu Bulevardul Horea din Alba Iulia, au scos la iveală un centru mesteșugăresc cu o bogată activitate economică, datat în secolul II după Christos.

Atunci, arheologii au descoperit o locuință-atelier romană care a funcționat din a doua jumătate a secolului II d.Ch. până la începutul secolului următor. În perimetru au fost descoperite mai mult de 10 opaițe întregi sau fragmentare, câteva zeci de ace de păr și de cusut din os, un instrument medicinal din bronz (specillum auricularium – sonda pentru urechi) care se folosea în tratarea bolilor de urechi, dar și pentru extragerea corpilor străini, monede de argint de la împărații Hadrian (117-138) și Elagabal (218-222) și un sestert (monedă) din bronz de la Commodus (180-192).
În aceeași locuință-atelier a fost descoperită o interesanta statueta din bronz care îl reprezintă pe Priapus, zeu al fertilității, fecundității și regenerării naturii. ”Este unica statuetă de bronz cu aceasta divinitate prezentă la Apulum. În provincia Dacia mai sunt doar trei asemenea piese”, a declarat arheologul Radu Ota, coordonatorul santierului din urmă cu zece ani.
Deasupra locuintei au fost găsite urme ale fundației unei vile romane.

Foto: Lacrima Rădulescu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax