Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Statueta lui Hercule, exponatul acestei luni la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Valoarea acesteia depășește un milion de euro

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a deschis, marți, evenimetul Exponatul lunii aprilie. Cu această ocazie a fost expusă una dintre capodoperele artei romane de pe teritoriul vechii provincii Dacia, statueta lui Hercule, descoperită în Partoş – Alba Iulia, acum doi ani.

Statueta care îl reprezintă pe Hercule, cunoscută în literatura de specialitate drept Hercule Farnese, a fost descoperită accidental în vara anului 2012 în cartierul Partoș din Alba Iulia. Ulterior, ea a fost sustrasă din teren şi apoi recuperată de la cel care încerca să o plaseze fraudulos pe piaţa neagră a pieselor de artă.

Dincolo de povestea recuperării piesei, întrunind exigenţele unui adevărat roman poliţist, statueta este o capodoperă desăvârşită, cum puţine au fost descoperite până în momentul de faţă în Dacia romană, susţin reprezentanţii muzeului. Potrivit acestora, cercetările arheologice preventive efectuate în imediata vecinătate a locului descoperirii au scos în evidenţă contextul arheologic de care se leagă această piesă, anume forul oraşului, cunoscut sub numele de Municipium şi apoi Colonia Aurelia Apulensis.

Reprezentanții Muzeului Național al Unirii au mai precizat că acest tip de statuetă este cel mai căutat în Statele Unite ale Americii și Elveția datorită calitatea materialului din care este făcută a dimensiunii și a execuției acesteia. Suma la care estimată valoarea statuetei Hercule este de peste 1 milion de euro.

Acesta a fost executată în prima jumătate a secolului al II-lea și exprimă faptul că partea umană se împletește cu sălbaticul prin pielea de leu pe care Hercule o ține în mână.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pincova tiberiu ion

    marți, 25.10.2016 at 12:16

    Rusine in primul rand justiei romane! Aceasta statuie a foat FURATA din Herculane sau vanduta, acelui „patron” care culmea, o descopera el in curtea lui si prostii cred asta! Vom intenta proces cu privire la acest fapt!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax