Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Statueta zeiței Nemesis este exponatul lunii iulie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

După cum ne-am obișnuit de la începutul anului 2012, în primele zile ale fiecărei luni, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia scoate la lumină câte un artefact cu semnificație specială pentru județul Alba. Acesta devine „exponatul” acelei luni, este instalat la intrarea principală în Muzeu și poate fi observat gratuit de toți trecătorii. Astfel, exponatul lunii iulie este superba statuetă a zeiței Nemesis, descoperită de arheologi în Cetatea Alba Carolina în timpul unor săpături.

Vernisajul exponatului lunii iulie a avut loc marți, 3 iulie 2012 la ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Statueta zeiței Nemesis este un important artefact roman descoperit în primăvara anului 2011 de arheologii muzeului albaiulian, în timpul lucrărilor de refacere a infrastructurii, în apropierea porții a IV-a a Cetății Alba Carolina.

Pe parcursul cercetărilor, statueta zeiței Nemesis a fost descoperită la o adâncime de 1,5 m, în mijlocul unui complex religios de epocă romană, alături de o placă votivă dedicată cel mai probabil zeului Marte.

Statueta zeiței Nemesis este realizată din marmură albă, iar la momentul descoperirii, pe ea se găseau urme de vopsea roșie pe faldurile și muchiile veștmântului, dar și pe păr și pe diademă. Din piesa originală lipsește mâna stângă, în care zeița ținea unitatea de măsură pentru păcate. Considerată a fi „patroana” gladiatorilor și a împăraților romani, aceasta apare însoțită de un grifon (animal mitologic cu corp de leu, aripi, cap și gheare de vultur, și urechi de cal). Nemesis pedepsește orgoliul sau percepția omului că el își poate depăși condiția cosmică, ea asigurând echilibrul dintre bine și rău.

Cel mai probabil, statueta a fost fabricată în perioada dintre sfârșitul secolului II și începutul secolului III, posibi într-un atelier din Asia Mică.

FOTO: Diana TOTH

[nggallery id=413]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Un vârf de lance, artefact vechi de 40.000 de ani, este exponatul lunii ianuarie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax