Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Bariera căii ferate de la ieșirea din Alba Iulia spre șoseaua de centură s-a lăsat peste o vidanjă

Publicat

Un incident s-a produs duminică la ieșirea din Alba Iulia spre șoseaua de centură a municipiului. 

Potrivit unei cititoare Alba24, care a surprins momentul, șoferul unei vidanje a încercat să treacă peste calea ferată însă bariera s-a lăsat peste mașină.

”Problema a fost ca șoferul nu a auzit semnalele sonore înainte de cele vizuale și a încercat să treacă în timp ce bariera se lăsa.

Pe lângă toate astea, un alt șofer de pe partea cealaltă a venit și a ridicat manual bariera însă asta a dus la o dereglare a barierelor și s-au ridicat și de pe partea cealaltă.

În aceste condiții, mașinile au început să treacă chiar dacă semnalul vizual era în continuare roșu.

Până la urmă, după 2 încercări de ridicare manuală, s-a gândit și șoferul să dea cu spatele” a transmis cititoarea.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Performerii economiei din județul Alba, premiați la Gala The Voices of Business Awards

Publicat

Performerii economiei din județul Alba sunt premiați joi seara la Gala The Voices of Business Awards, un eveniment unic de promovare a liderilor din business din Transilvania&Banat, desfășurat la Theodora Golf Club. 

Vor fi premiate primele 50 de firme din județ: 20 cu capital românesc, 20 cu capital străin și 10 cu capital mixt. De asemenea, vor fi premiați 5 antreprenori din județul Alba, care au dezvoltat afaceri noi, de perspectivă sau s-au remarcat în domeniul lor de activitate.

În cadrul Galei vor fi recunoscute și companii inovatoare care desenează viitorul și astfel vor fi oferite două premii speciale unor firme din județul Alba.

The Voices of Business Awards este o inițiativă a revistei Transilvania Business, o etapă integratoare a proiectului special – Elite în business – Banat și Transilvania.

Clasament Companie de elită în business – firme cu capital românesc.

 1. Transavia SA
 2. Elit
 3. Elis Pavaje
 4. Florea Grup
 5. Jidvei
 6. Dacia SA
 7. IPEC SA
 8. I.A.M.U. SA
 9. Atlas Imobiliare
 10. Agras SA
 11. Prebet Aiud SA
 12. Transeuro
 13. Albatros Gold
 14. Lin & Ema
 15. Mado
 16. Cetatea de Baltă – membră a grupului Jidvei
 17. Alba Aluminiu
 18. Montana Popa
 19. Oprean
 20. Aloref

Material în curs de actualizare

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluări standardizate 2022: detalii despre testările care încep în 30 mai. Ce trebuie să știe elevii și profesorii

Publicat

Elevi din clasele I-VI și IX-XII din 329 de școli și licee, șapte din acestea din Alba, vor susține din 30 mai testări de evaluare standardizate digitale. Autoritățile din Educație au dat noi detalii despre desfășurarea acestora.

Testările se vor desfășura în perioada 30 mai – 10 iunie, pentru elevi ai claselor I-VII și în perioada 30 mai – 8 iunie, pentru clasele IX-XI.

Vezi Șapte unități școlare din Alba incluse în programul de pilotare a evaluării standardizate. DOCUMENT: LISTA școlilor din România

Evaluarea standardizată este organizată pentru a stabili nivelul competențe ale elevilor la finalul anului școlar și este, deocamdată, la stadiul de proiect-pilot.

Disciplinele la care se organizează Evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 – 2022

 • pentru elevii claselor I-a – a VII-a, limba română și matematică
 • pentru elevii claselor a IX-a – a XI-a, limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, disciplina care se susține la examenul național de bacalaureat, ca probă obligatorie a profilului, matematică sau istorie.

Testele pentru evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 – 2022 sunt construite respectând programa școlară corespunzătoare fiecărei clase/disciplină.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: TESTELE de antrenament, setul 4 – Română și Matematică. Modele de subiecte pentru examen

Timpul de lucru efectiv pentru fiecare disciplină la care se susține evaluarea standardizată este 30 de minute, pentru clasele din învățământul primar, respectiv 60 de minute, pentru clasele din învățământul gimnazial și liceal.

Inspectoratele școlare județene/al municipiului București și unitățile de învățământ trebuie să se asigure că elevii dispun de un număr suficient de dispozitive, precum: calculatoare, laptopuri, tablete sau telefoane smart, astfel încât în perioada de desfășurare a evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 – 2022 să se ofere posibilitatea fiecărui elev din clasele I-VII, respectiv IX-XI să susțină această evaluare.

Dispozitivele utilizate trebuie să fie conectate la rețeaua internet, să aibă un sistem de operare și un browser web. Fiecare elev trebuie să aibă acces la browserul web.

Ministrul Educației: testările nu sunt obligatorii

”Nu există sancțiuni pentru neparticiparea la testare, după cum nu există sancțiuni nici la Evaluările de la clasele II, IV, VI pentru neparticiparea la testare”, a precizat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, potrivit edupedu.ro.

Prin urmare, aceste evaluări nu sunt obligatorii pentru elevi. Se vor desfășura pe o platformă web, dar în perioada programului școlar, adică a cursurilor.

Testarea la Matematică va fi la orele de Matematică, iar cea la Limba română – în timpul orelor de Limba română. Ministrul a mai precizat că itemii pe care elevii îi vor primi nu au mai fost folosiți niciodată în testările comerciale pe care platforma privată le vinde contra cost, potrivit sursei citate.

Rapoartele după testări nu conțin datele elevilor

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, a făcut precizări pentru edupedu.ro despre modul de desfășurare a testărilor.

Potrivit acestuia, profesorii pot sau nu să solicite raportul de evaluare generat de platformă pentru fiecare elev, însă raportul nu conține numele copilului sau vreun cod, ci ministerul va spune cadrelor didactice că un anume raport aparține unui anume copil.

Unul dintre efectele testării ar putea fi eliminarea conținuturilor din programă, dacă „ nu a fost făcut de nimeni în țară”. Secretarul de stat spune că testarea „este obligatorie în măsura în care orice test de evaluare pe care îl aplicăm la școală”.

”Este o testare aplicată de școală. (Elevii) practic dau un test, un test care este din programa școlară, în timpul programului școlar (…); nu trecem testele în catalog, nu reprezintă nici pentru elevi și nici pentru profesori vreo unitate de măsură. Deși profesorilor le sunt utile pentru că raportul pe care îl scoate platforma conține lucruri care pot fi utile pentru copii și chiar pentru profesori.

Raportul nu conține datele copilului, pe un raport nu scrie nici numele, nici vreun cod, astfel încât dacă îl dăm profesorului trebuie să-i spunem noi că acesta este raportul lui. Elevul nu își va trece numele, nu se logheaza cu numele în niciun caz.

Trebuie să înțelegem că aici avem de-a face cu un instrument complementar față de ce face profesorul în mod curent. Ne imaginăm că majoritatea profesorilor știu, la finalul anului școlar, despre elevii lor, cam care este nivelul de competențe. Dacă raportul îi ajută în identificarea unor lucruri pe care nu le-a identificat în mod curent, atunci foarte bine, dar nu naște niște obligații suplimentare pentru profesori.

Nu ne așteptăm să existe diferențe fundamentale între rezultatele unui astfel de test, aplicat online, și o testare curentul sau suma testărilor curente aplicate în anul respectiv”, a spus Sorin Ion.

Potrivit secretarului de stat, în rapoartele anonime, competențele elevilor vor fi cuantificate pe o scală de la 0 la 100 care „poate fi destul de ușor comparată cu scala noastră de notare de la 1 până la nota 10”. Iar în raport vor apărea „niște concluzii de genul „știe să facă asta și asta”, „știe să aplice”, „nu stăpânește în totalitate corelațiile între proprietățile operațiilor”.

Raportul respectiv „face și o recomandare, care însă este una la modul general, că nu poate fi niciodată exactă, în care spune „mai are de studiat un număr de atâtea ore pentru a trece la nivelul următor”, mai spune Sorin Ion.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pirotehniștii ISU Alba au distrus 18 muniții neexplodate, descoperite în județ. Între acestea, o bombă de aviație de 66 kg

Publicat

Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a dus la bun sfârșit misiunea de distrugere a munițiilor neexplodate desfășurată joi, 19 mai, în localitatea Vinerea, orașul Cugir.

Aceștia au distrus 18 elemente de muniţie rămasă neexplodată care a fost descoperită pe teritoriul judeţului Alba, după cum urmează:

 • 1 bombă de aviație de 66,25 kg;
 • 8 bombe de aruncător;
 • 4 proiectile explozive;
 • 1 grenadă de mână defensivă;
 • 4 focoase pentru bomba de aruncător de diferite calibre.

De asemenea, pirotehniştii I.S.U. Alba reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor muniţii rămase neexplodate:

 • Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
 • Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
 • Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
 • Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
 • Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;
 • Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;
 • Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune la numărul unic de urgenţă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Concurs național de traduceri pentru elevi și studenți la Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia. Câștigătorii, anunțati vineri

Publicat

Vineri se va finaliza la Alba Iulia concursul național de traduceri literare și de specialitate, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.  Astfel, la ora 10, va debuta festivitatea de deschidere, iar la ora 11.45, va avea loc festivitatea de premiere în cadrul evenimentului, aflat la cea de-a XI-a ediție.

Festivitățile vor avea loc online, pe platforma Microsoft Teams, unde au fost invitați să participe toți elevii și studenții care au trimis lucrări în cadrul concursului, împreună cu profesorii lor îndrumători.

Concursul are două secţiuni distincte, traduceri de texte literare și traduceri de texte specializate, din limba română în limbile engleză sau franceză.

Prima parte a concursului a avut loc în lunile martie, aprilie, și în luna aceasta, când au fost primite, procesate și corectate traducerile studenților și elevilor participanți.

Rezultatele au fost afișate pe site în data de 6 mai.

Și anul acesta deschiderea, atelierele și festivitatea de premiere se vor desfășura online.

Ținând cont de specificul concursului, vor fi înmânate 33 de premii în cărți, obținute cu sprijinul partenerilor evenimentului, cu precădere: Consiliul Judeţean Alba și Ministerul Educației.

La ediția din acest an, 2022, au participat cu traduceri 47 de studenți din centrele universitare din țară.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax