Connect with us
Publicitate

BLAJ

FOTO ȘTIREA TA: Focar de infecție pe Târnava. Mai mulți porci morți, aruncați în apă aproape de Crăciunelu de Jos

Publicat

Mai mulți porci domestici în stare avansată de putrefacție, plutind în Târnava, au fost fotografiați duminică, de un cititor Alba24. 

Imaginile au fost surprinse în apropiere de Crăciunelu de Jos.

”Am văzut trei animale moarte” a transmis cititorul Alba24.

Acesta a mai spus că mai mulți porci ar fi fost aruncați în apă de niște localnici.

Se pare că anumalele ar fi murit, posibil de pestă porcină, iar aceștia le-ar fi dus la râu cu un tractor, apoi le-ar fi aruncat în apă.

Întreaga zonă s-a transformat într-un focar de infecție.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Comunicat senator Ioan Bumb: O lege importantă pentru stabilizarea pieței de energie

Publicat

”Plenul Senatului va adopta astăzi proiectul de lege pentru aprobarea OUG 153/2022, introducând astfel o serie de prevederi foarte importante pentru piața de energie, care vor ajuta atât populația cât și agenții economici să treacă cu bine peste perioada rece, stabilizând prețurile pentru electricitate la un nivel suportabil.

Astfel, s-au instituit o serie de măsuri temporare prin care se pune în aplicare un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică. Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale “OPCOM” SA, în calitate de achizitor unic, va plăti maxim 450 lei/Mwh producătorilor de energie electrică.

Va revinde energia electrică achiziționată la același preț de 450 lei/Mwh către furnizorii de energie electrică care au în portofoliu clienți finali, către operatorii de transport și de sistem energie electrică și către operatorii de distribuție energie electrică concesionari, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.

Acest mecanism de achiziție centralizată de energie electrică nu se va aplica:

– operatorilor economici, producători de energie din surse regenerabile, pentru următoarele tehnologii și puteri instalate:

 • energie hidraulică, exclusiv pentru acele centrale din portofoliu a căror putere instalată per centrala/unitate de producție este inferioara 10 MW
 • energie eoliană
 • energie solară
 • energie geotermală
 • biomasă
 • biolichide
 • biogaz
 • gaz de fermentare a deșeurilor

– producătorilor de energie electrică pe bază de huilă, precum și capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022.

Totodată, se prevede transmiterea către OPCOM a situațiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziție organizate de OPCOM. Astfel, OPCOM va realiza o procedură anuală de achiziție de energie electrică în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate, transmise de către ANRE și câte o procedură de achiziție lunară, care are drept scop suplimentarea cantităților de energie electrică vândute/cumpărate lunar în cadrul procedurii anuale. În caz de necesitate, OPCOM va organiza și sesiuni extraordinare de ajustare a cantităților alocate prin procedura de achiziție centralizată.

Este unul dintre cele mai bune proiecte de lege adoptat până acum în domeniul energiei, modificările fiind atent discutate și apoi adoptate cu unanimitate de voturi de către comisiile de specialitate ale Senatului, atât Comisia de energie, infrastructură energetică și resurse minerale – comisie al cărui vicepreședinte sunt – cât și Comisia economică, industrii și servicii a Senatului, în cadrul unei ședințe comune ce avut loc ieri.

Aceste prevederi vor conduce la o liniștire a pieței energiei, conferind stabilitate pentru populație și predictibilitate pentru mediul economic.

Măsurile vor fi în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025, permițând companiilor românești să rămână competitive și să protejeze locurile de muncă ale românilor, dar și clienților casnici să aibă o stabilitate în ceea ce privește cheltuielile cu energia electrică.

Senatul este prima cameră sesizată pe acest proiect de lege, dar sunt sigur că și colegii din Camera Deputaților vor păstra aceste prevederi și le vor adopta cu celeritate, astfel încât mecanismele prevăzute aici să intre în aplicare de la 1 ianuarie 2023”.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba

Comunicat

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bogdan Deac, învingător în finala Grand Prix România 2022. Mihnea Costachi de la CSM Unirea Alba Iulia a terminat pe locul 4

Publicat

Finala Grand Prix România 2022 a continuat marţi la Hotelul Transilvania din Alba Iulia cu faza sferturilor de finală. În formă excelentă, albaiulianul Mihnea Costachi s-a impus clar cu 1,5-0,5 împotriva marii maestre internaţionale Irina Bulmaga, lidera echipei feminine a României, obţinând calificarea în semifinale. Celelalte meciuri din sferturile de finală s-au încheiat cu următoarele rezultate: David Gavrilescu – Mircea Pârligras 2-1, Bogdan Deac – Andrei Istrăţescu 1,5-0,5 şi Constantin Lupulescu – George Stoleriu 1,5-0,5

În semifinale Mihnea Costachi a jucat împotriva principalului favorit al turneului, marele maestru internaţional Bogdan Deac, numărul 39 mondial în acest moment. Prima partidă a fost foarte echilibrată şi părea că se îndreaptă inevitabil spre remiză. Probabil relaxat prematur, Mihnea Costachi a făcut câte mutări consecutive mai neglijente şi a intrat rapid în dezavantaj, adversarul său valorificând cu precizie oportunitatea oferită. Fiind nevoit să rişte totul în a doua partidă, Mihnea a sacrificat un pion în deschidere pentru a prelua iniţiativa şi a pus presiune permanent asupra adversarului.

Experienţa superioară a lui Bogdan Deac şi-a spus însă cuvântul, acesta s-a apărat cu mult calm, iar în final a transformat în victorie avantajul material, obţinând o calificare meritată în finală. A doua semifinală a avut un scenariu similar, Constantin Lupulescu a câştigat o poziţie complet egală speculând câteva greşeli ale lui David Gavrilescu, iar în a doua partidă şi-a securizat victoria în meci în pofida eforturilor adversarului de a egala scorul.

Finala a avut şi ea o desfăşurare asemănătoare, Bogdan Deac a obţinut victoria în primul meci, iar în meciul al doilea Constantin Lupulescu a fost nevoit să rişte extrem de mult pentru a încerca să egaleze, ajungând în poziţie net inferioară. În acel moment, cu mult sânge rece, Bogdan a jucat la siguranţă maximă, ducând jocul spre o situaţie în care nu mai avea cum să piardă, decât să forţeze victoria, iar partida s-a încheiat remiză, un rezultat care i-a adus lui Bogdan Deac trofeul Grand Prix România 2022.

În finala mică David Gavrilescu şi Mihnea Costachi au terminat la egalitate 1-1 după primele două partide de şah rapid, David Gavrilescu obţinând victoria în partida de blitz de departajare după o gafă a tânărului şahist albaiulian Mihnea Costachi.

În paralel cu meciurile din Finala Grand Prix România s-a desfăşurat şi Memorialul Mihail Breaz, un turneu de blitz în care la finalul celor 7 runde s-a impus Andrei Negrean (Bucureşti), urmat de Ianis Tarciuc (Sebeş) şi Matei Posteucă (Orăştie).

Festivalul organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba s-a încheiat cu Gala Şahului Românesc, în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai buni şahişti români ai anului 2022. Gala a fost onorată de prezenţa mai multor oficialităţi printre care preşedintele Federaţiei Române de Şah, Vlad Ardeleanu, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Marius Haţegan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Ion Bădin, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, subsecretarul de stat al Ministerului Sportului, Radu Antohi, directorul Florea Grup, Marcel Florea, precum şi alţi reprezentanţi ai partenerilor Federaţiei Române de Şah şi ai cluburilor de şah din România.

Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia a obţinut două premii, Cristian Câmpian fiind declarant cel mai bun şahist prin corespondenţă român al anului 2022, iar Mihnea Costachi a fost premiat la secţiunea dezlegări pentru rezultatele excelente obţinut recent la Campionatele Mondiale din Emiratele Arabe Unite, unde a câştigat medialia de bronz la categoria tineri sub 23 de ani şi locul 5 în clasamentul pe echipe alături de Dinu Nicula şi Vlaicu Crişan.

La categoria şahişti cu dizabilităţi au fost premiaţi Dacian Pribeanu şi Constantin Stroie.

Topurile celor mai buni şahişti români ai anului 2022 au fost următoarele:

Seniori:

 1. Bogdan Deac
 2. David Gavrilescu
 3. Constantin Lupulescu
 4. Mircea Pârligras
 5. Vladislav Nevednichy

Senioare:

 1. Irina Bulmaga
 2. Alessia Ciolacu
 3. Elena Cosma
 4. Corina Peptan
 5. Miruna Lehaci

Juniori:

 1. David Gavrilescu
 2. Andrei Negrean
 3. Robert Sava
 4. Vladimir Cnejev
 5. Filip Magold şi Nicholas Cazacu

Junioare:

 1. Alessia Ciolacu
 2. Miruna Lehaci
 3. Alexia Iordache
 4. Emma Creţescu
 5. Ema Obadă

La finalul galei, legendarul şahist român Florin Gheorghiu a primit din partea preşedintelui F.R. Şah Vlad Ardeleanu un premiu de excelenţă pentru întreaga carieră, învingătorul lui Bobby Fischer de la Havana din 1966 fiind aplaudat la scenă deschisă de toţi cei prezenţi la Gala Şahului Românesc.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un polițist de penitenciar de la Aiud amenințat cu moartea de un deținut: ”Când te prind te iau și te sugrum”

Publicat

aiud penitenciar

Un deținut al Penitenciarului de Maximă Siguranță Aiud a fost trimis recent în judecată pentru ultraj, după ce a amenințat cu moartea un polițist de penitenciar. 

Fapta s-a petrecut în prima lună a anului 2021, iar după mai bine de un an, în 29 noiembrie 2022, dosarul deținutului a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară.

”În actul de sesizare s-a reţinut că, în data de 12.01.2021, în jurul orei 13.30, în timp ce se afla în Penitenciarul Aiud, în camera de cazare E1.21, inculpatul  a ameninţat-o cu moartea, în mod nemijlocit, pe persoana vătămată, ofițer de politie penitenciară, în timp ce îşi exercita atribuțiile de serviciu, spunându-i „Când te prind, ascultă tu la mine, că te iau și te sugrum, măi fraiere, că nu am mandat cu tine, dă-te-n familia mă-tii……Vai, când te prind în mâinile mele, treaba ta!”, amenințare de natură a crea o stare de temere.

S-a reţinut de către procuror că, fapta inculpatului care, în data de 12.01.2021, în jurul orei 13:30, în timp ce se afla încarcerat în Penitenciarul Aiud, a ameninţat-o cu moartea, în mod nemijlocit, pe persoana vătămată ofițer de penitenciare, în timpul ce îşi exercita atribuțiile de serviciu, spunându-i: „Când te prind, ascultă tu la mine, că te iau și te sugrum, măi fraiere, că nu am mandat cu tine, dă-te-n familia mă-tii……Vai, când te prind în mâinile mele, treaba ta!” ,întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj.

Drept urmare, bărbatul a fost trimis în judecată, iar dosarul se va judeca pe rolul Judecătoriei Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Grădinița din Vințu de Jos, modernizată și renovată printr-o investiție de peste 1,5 milioane de lei. Lucrările propuse

Publicat

Grădinița cu program normal din comuna Vințu de Jos va fi modernizată, printr-o investiție de peste 1,5 milioane de lei. 

Primăria Vințu de Jos a lansat marți, 6 decembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru execuția lucrărilor de construcție, modernizare, renovare grădiniță, în localitatea Vinţu de Jos, în cadrul proiectului „Modernizare Grădiniţă în localitatea Vinţu de Jos”.

Valoarea totală estimată a investiției este de 1.557.668,44 de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, tema de proiectare prevede modernizarea unei clădiri în vederea desfăşurării activităţii unei grădiniţe cu program normal, care va fi un serviciu pentru 150 de copii de la 3 ani până la 6 ani.

Modernizarea Grădiniței cu program normal din comuna Vințu de Jos va consta în refuncţionalizarea, reabilitarea pe interior cât şi pe exterior a tuturor elementelor constructive, de finisaj şi instalaţii interioare de încălzire, instalaţii electrice şi sanitare, dar și lucrări de amenajări exterioare, respectiv spaţii verzi și împrejmuire.

Se propune modernizarea corpului de clădire existent, cu regim de înălţime parter şi etaj, prin lucrări de recompartimentare interioară, lucrări de înlocuire a şarpantei existente, refacere a tencuielilor şi finisajelor pereţilor, refacerea pardoselilor şi finisajelor, a scărilor de acces de la etaj, refacerea scării de acces din exterior şi a rampei pentru persoane cu dizabilităţi.

De asemenea, se va recompartimenta zona parterului și a etajului cu pereți nestructurali realizați din materiale ușoare și se vor reface toate finisajelor interioare şi exterioare, local, unde este cazul. Totodată, se va reface șarpanta și învelitoarea, parte din șarpantă fiind realizată de către executantul anterior.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax