Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | ȘTIREA TA pe ALBA24: Apa de la izvorul din Bărăbanț NU este bună de băut. Este infestată cu E-coli, enterococi şi bacterii

Publicat

Un cititor Alba24.ro ne-a sesizat că plăcuțele referitoare la potabilitatea apei izvorului din cartierul Bărăbanț se schimbă constant. Potrivit acestuia, săptămâna trecută plăcuța de lângă izvor informa că apa este potabilă, iar în decursul zilei de marți apărea alta, cu mesajul „Apa NU este de băut”. De asemenea, cetățeanul declară că nu este prima oară când pancartele din zonă se schimbă, fără o înștiințare prealabilă.

„Sunt un cetățean al Municipiului Alba Iulia, care consumă apă regulat de la izvorul din Bărăbanț. Iau apa de 2-3 ani, știind ca este verificată de Primăria Alba Iulia prin Apa CTTA. Mai mult, până nu demult (acum 7 zile), era o pancartă cu <Apă potabilă> semnată de Primăria Alba Iulia. Astăzi (marți), am fost din nou să-mi umplu recipientele cu apă și, surpriză: <Apa nu este de băut>, așa cum vedeți în foto atașat. Acest lucru s-a mai întâmplat anul trecut, când cineva a înlocuit panoul cu <Apa potabilă>, cu un panou <Apă nepotabilă>. Vreau să se ia măsuri legat de acest izvor, deoarece cred că peste câteva mii de familii colectează apă de acolo pentru consum. Nu este admisibil ca nimeni să nu știe când e bună, dacă e bună și care sunt efectele negative dacă apa cu pricina este consumată”, a fost mesajul transmis de cetățean.

Nu este prima dată nici când reprezentanţii Primăriei Alba Iulia avertizează locuitorii asupra pericolului la care se expun dacă aleg să consume apă din izvoarele de pe raza municipiului. Analizele efectuate arată că toate izvoarele din municipiu prezintă depăşiri ale normelor admise la indicatori ca E Coli, enterococi sau coliformi.

În urma analizelor efectuate prin intermediul Laboratorului de Diagnostic şi Investigare în Sănătate Publică al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, izvoarele de apă de pe raza municipiului Alba Iulia au prezentat depăşiri ale normelor acceptate pentru parametrii de potabilitate. Nici izvorul de apă din cartierul Bărăbanț nu face excepție, după cum informează reprezentanții Primăriei: „Conform obligațiilor ce îi revin, Primăria Alba Iulia a verificat, prin intermediul Laboratorului de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică al Direcției de Sănătate Publică Alba, izvoarele de apă de pe raza municipiului Alba Iulia. În urma analizelor efectuate, se observă că anumiți parametri de potabilitate depășesc normele acceptate. În fiecare an s-au emis avertizări cu privire la riscurile existente în cazul consumului de către populație a apei din aceste izvoare. Chiar și izvorul de pe strada Turnătoriei din Bărăbanț prezintă indicatori cu valori ce depășesc normele admise (E Coli 130, Enterococi 8, Coliformi totali 90). Avertizăm locuitorii asupra pericolului la care se expun în urma consumului de apă din aceste surse. Aceste analize constituie singurul reper în stabilirea gradului de potabilitate, iar în prezent niciun izvor de pe raza municipiului nu îndeplinește indicatorii de referință”.

Citește și Primăria Alba Iulia: Apa din toate izvoarele din oraş are concentraţii depăşite ale normelor de potabilitate, pentru E Coli sau enterococi

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Darius

    miercuri, 19.02.2014 at 19:54

    pe strada Tolstoi stateam la rind la apa (intimplator) si am intrebat pe o d-na daca pot lua de baut -aceasta mi-a spus ca da si a povestit ca proprietara acelui put de apa a crescut un nepot care acum lucreaza pe la primarie sau ceva cu bissnis in apa ca acesta s-a certat cu matusa si ar fi incercat sa-i faca rau acesteia.de cand cu cearta a aparut si aceasta informatie ca nu este buna apa de izvor si sa fim indemnati sa cumparam apa din comert — intra pe net si cauta despre apa imbuteliata! vezi ce profit au astia la ea si trage singur concluziile — sau ia proba de apa si da la analiza in alt judet !

    • carmen

      joi, 20.02.2014 at 20:47

      Ciudat f ciudat, asa cum se spunea si mai sus. De mai bine de 5 ani am baut apa din Barabant si din Tolstoi si nu am avut nimk. Am inteles ca analizele au iesit prost, dar din cate stiu eu acestea trebuie refacute periodic si anuntata populatia in consecinta. Mi-e greu sa cred ca ambele izvoare contin Ecoli si dupa ploi si inaintea ploilor!!!!!!
      E clar ca cineva ia bani buni pe apa din comet!

  2. Em

    luni, 14.04.2014 at 18:05

    E Coli 130, Coliformi totali 90… la aceste nivele nu-i afecteaza pe adulti, decat daca sunt compromisi imunitar sever. Daca un copil de 5 ani bea acea apa si nu face diaree (nu boala, ci simplu mers de burta) atunci se poate consuma. Dar daca ii merge burta, evitati acel izvor. Pe la 1000 si in sus e pericol.

    Rezultatele sunt ciudate pt. ca E coli si Coliformi sunt prezenti in natura si chiar in intestinele noastre, insa anumite variatii se formeaza si se inmultesc la contaminare cu fecale umane si animale. Mi-e greu sa cred ca de atat timp oamenii consuma, inclusiv eu, si nimeni nimic, iar acum, dintr-o data, avem contaminare.

    In plus, nu se specifica ce E coli e prezent? O157:H7 enterohemoragic? Este cel mai comun dar este si cel de care am scris mai sus, apare la contaminare cu fecale… asa ceva la Barabant?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax