Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Ştiu să mănânc sănătos” , proiect pentru educarea culinară şi conştientizarea copiilor şi tinerilor cu privire la importanţa şi beneficiile alimentaţiei sănătoase

Publicat

8 liceeni În perioada 19-21 mai Asociaţia „Oameni cu Greutate” a desfăşurat la Alba Iulia în cadrul tradiţionalului târg Gustos de Alba organizat de Consiliul Judeţean Alba proiectul „Ştiu să mănânc sănătos” cu scopul de a contribui la educarea culinară şi conştientizarea copiilor şi  tinerilor participanţi la proiect cu privire la importanţa şi beneficiile alimentaţiei sănătoase.

Activităţile au fost organizate pe parcursul celor 3 zile ale târgului, beneficiari fiind atât preşcolari şi şcolari, cât şi elevi de liceu. Acţiunile întreprinse au fost adaptate vârstelor participanţilor şi orientate spre atingerea scopului educativ prin modalităţii cât mai atractive şi distractive incluzând jocuri, concursuri şi premii stimulative.

Vineri 19.05.2017 a fost ziua dedicată şcolarilor. 50 de elevi din clasele I-IV din cadrul Şcolii Vasile Goldiş şi Şcolii Avram Iancu din Alba Iulia au participat la un concurs de ghicit fructe si legume. Şcolarii au fost legaţi la ochi iar voluntarii din cadrul Asociaţiei le-au dat să guste la întâmplare bucăţele din cele 20 de legume şi fructe proaspete pregătite. Pe lângă punctele primite pentru fiecare fruct sau legumă ghicită şcolarii au fost foarte încântaţi să descopere gusturi noi ale unor fructe sau legume pe care până acum le-au evitat din diverse motive. Replicile lor au fost edificatoare în acest sens, contribuind la convingerea că prin joacă şi cu un pic de imaginaţie copiii pot fi convinşi uşor să consume alimente sănătoase:

–          Acesta e kiwi? Nu am mâncat niciodată că nu-mi plăcea cum arată dar e foarte bun.

–          Ce e acesta? Ardei? E bun dar eu credeam că nu-mi place ardeiul.

Pe parcursul întregului proiect li s-a povestit şcolarilor despre beneficiile fiecărui fruct şi legumă în parte şi despre cât este de important ca acestea să fie consumate zilnic şi în stare crudă. Copiii s-au arătat curioşi să afle informaţii mai ales cu privire la legumele sau fructele pe care nu le-au ghicit.

La finalul acestei inedite Baba Oarba cu legume şi fructe fiecare participant a primit câte o diplomă, o turtă dulce, un măr, un bol de ceramică şi o îngheţată.

Sâmbătă 20.05.2017 a fost rândul liceenilor să participe la un concurs cu probe practice de îndemânare denumit Bucurie în bucătărie. Echipele participante din partea Colegiului Tehnic Alexandru Domşa, Colegiul Naţional Horia Cloşca şi Crişan, Colegiul Economic Dionisie Pop Marţian şi Colegiul Tehnic Dorin Pavel din Alba Iulia s-au întrecut în a mânui lingura de lemn în realizarea maionezei perfecte, telul bunicii pentru o spuma din albuş care sa stea când întorci castronul deasupra capului şi în final cuţitul la proba de tăiat ceapă viteză. Tinerii au fost evaluaţi pe criterii calitative si cantitative şi au fost cu toţii premiaţi  cu diplome însoţite de cărţi despre stil de viaţă şi gătit sănătos.

După competiţia liceenilor a avut loc o demonstraţie culinară de gătit biscuiţi şpriţaţi de casă susţinută de chef cofetar Izabella Koloszvari. Regăsirea plăcerii de a prepara alimente sănătoase din reţete tradiţionale, în familie, a fost provocarea acestui moment culinar. Mai mulţi copii dornici să se implice au participat la rularea, turnarea în forme şi decorarea biscuiţilor, cu toţii fiind încântaţi de aspectul şi gustul lor în final.

Duminică 21.05.2017 standul Asociaţiei a fost deschis pentru toţi copiii, tinerii dar şi adulţii care au dorit să-şi testeze cunoştinţele referitoare la alimentaţia sănătoasă. Participanţii au răspuns la chestionare prin care şi-au putut evalua nivelul de cunoaştere în acest domeniu. Copiii respondenţi au primit cărţi de colorat şi fructe.

Asociaţia „Oameni cu Greutate” din Alba Iulia a derulat acest proiect în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, cu participarea  angajaţilor Agenţiei Autonom Rent-a-Car din Alba Iulia şi implicarea unor voluntari inimoşi. Fundaţia Autonom a susţinut acest proiect contribuind la achiziţionarea cărţilor oferite ca premii, a fructelor, legumelor şi a altor produse necesare derulării evenimentului.

ASOCIAŢIA OAMENI CU GREUTATE este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată la Alba Iulia în anul 2015 de un grup de tineri albaiulieni entuziaşti, dornici să se implice în educarea şi dezvoltarea sănătoasă a comunităţii lor. Scopul principal al Asociaţiei este sprijinirea persoanelor care se confruntă cu probleme de greutate corporală precum şi a altor categorii de persoane aflate în situaţii dificile cauzate de greutăţile vieţii cotidiene.

FUNDAŢIA AUTONOM este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2012, cu scopul de a contribui la dezvoltarea educaţiei şi ecologiei.

Temeliile ei au fost puse de către doi antreprenori avizi de cunoaştere şi dezvoltare personală, cei care au întemeiat cea mai mare firmă de închirieri auto din România, Autonom. Valorile, viziunea şi încurajările permanente spre dezvoltare au creat în Autonom un mediu în care angajaţii se străduiesc să evolueze în fiecare zi, mândrindu-se că fac parte dintr-o asemenea companie.

Unul dintre obiectivele principale pentru care a fost creată Fundaţia Autonom a fost acela de a le oferi autonomilor posibilitatea de a se implica şi de a se dărui proiectelor alese spre sponsorizare, îndemnându-i astfel să formeze echipe cât mai închegate şi unite.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax