Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Ştiu să mănânc sănătos” , proiect pentru educarea culinară şi conştientizarea copiilor şi tinerilor cu privire la importanţa şi beneficiile alimentaţiei sănătoase


Publicat

8 liceeniÎn perioada 19-21 mai Asociaţia „Oameni cu Greutate” a desfăşurat la Alba Iulia în cadrul tradiţionalului târg Gustos de Alba organizat de Consiliul Judeţean Alba proiectul „Ştiu să mănânc sănătos” cu scopul de a contribui la educarea culinară şi conştientizarea copiilor şi  tinerilor participanţi la proiect cu privire la importanţa şi beneficiile alimentaţiei sănătoase.

Activităţile au fost organizate pe parcursul celor 3 zile ale târgului, beneficiari fiind atât preşcolari şi şcolari, cât şi elevi de liceu. Acţiunile întreprinse au fost adaptate vârstelor participanţilor şi orientate spre atingerea scopului educativ prin modalităţii cât mai atractive şi distractive incluzând jocuri, concursuri şi premii stimulative.

Vineri 19.05.2017 a fost ziua dedicată şcolarilor. 50 de elevi din clasele I-IV din cadrul Şcolii Vasile Goldiş şi Şcolii Avram Iancu din Alba Iulia au participat la un concurs de ghicit fructe si legume. Şcolarii au fost legaţi la ochi iar voluntarii din cadrul Asociaţiei le-au dat să guste la întâmplare bucăţele din cele 20 de legume şi fructe proaspete pregătite. Pe lângă punctele primite pentru fiecare fruct sau legumă ghicită şcolarii au fost foarte încântaţi să descopere gusturi noi ale unor fructe sau legume pe care până acum le-au evitat din diverse motive. Replicile lor au fost edificatoare în acest sens, contribuind la convingerea că prin joacă şi cu un pic de imaginaţie copiii pot fi convinşi uşor să consume alimente sănătoase:

–          Acesta e kiwi? Nu am mâncat niciodată că nu-mi plăcea cum arată dar e foarte bun.

–          Ce e acesta? Ardei? E bun dar eu credeam că nu-mi place ardeiul.

Pe parcursul întregului proiect li s-a povestit şcolarilor despre beneficiile fiecărui fruct şi legumă în parte şi despre cât este de important ca acestea să fie consumate zilnic şi în stare crudă. Copiii s-au arătat curioşi să afle informaţii mai ales cu privire la legumele sau fructele pe care nu le-au ghicit.

La finalul acestei inedite Baba Oarba cu legume şi fructe fiecare participant a primit câte o diplomă, o turtă dulce, un măr, un bol de ceramică şi o îngheţată.

Sâmbătă 20.05.2017 a fost rândul liceenilor să participe la un concurs cu probe practice de îndemânare denumit Bucurie în bucătărie. Echipele participante din partea Colegiului Tehnic Alexandru Domşa, Colegiul Naţional Horia Cloşca şi Crişan, Colegiul Economic Dionisie Pop Marţian şi Colegiul Tehnic Dorin Pavel din Alba Iulia s-au întrecut în a mânui lingura de lemn în realizarea maionezei perfecte, telul bunicii pentru o spuma din albuş care sa stea când întorci castronul deasupra capului şi în final cuţitul la proba de tăiat ceapă viteză. Tinerii au fost evaluaţi pe criterii calitative si cantitative şi au fost cu toţii premiaţi  cu diplome însoţite de cărţi despre stil de viaţă şi gătit sănătos.

După competiţia liceenilor a avut loc o demonstraţie culinară de gătit biscuiţi şpriţaţi de casă susţinută de chef cofetar Izabella Koloszvari. Regăsirea plăcerii de a prepara alimente sănătoase din reţete tradiţionale, în familie, a fost provocarea acestui moment culinar. Mai mulţi copii dornici să se implice au participat la rularea, turnarea în forme şi decorarea biscuiţilor, cu toţii fiind încântaţi de aspectul şi gustul lor în final.

Duminică 21.05.2017 standul Asociaţiei a fost deschis pentru toţi copiii, tinerii dar şi adulţii care au dorit să-şi testeze cunoştinţele referitoare la alimentaţia sănătoasă. Participanţii au răspuns la chestionare prin care şi-au putut evalua nivelul de cunoaştere în acest domeniu. Copiii respondenţi au primit cărţi de colorat şi fructe.

Asociaţia „Oameni cu Greutate” din Alba Iulia a derulat acest proiect în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, cu participarea  angajaţilor Agenţiei Autonom Rent-a-Car din Alba Iulia şi implicarea unor voluntari inimoşi. Fundaţia Autonom a susţinut acest proiect contribuind la achiziţionarea cărţilor oferite ca premii, a fructelor, legumelor şi a altor produse necesare derulării evenimentului.

ASOCIAŢIA OAMENI CU GREUTATE este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată la Alba Iulia în anul 2015 de un grup de tineri albaiulieni entuziaşti, dornici să se implice în educarea şi dezvoltarea sănătoasă a comunităţii lor. Scopul principal al Asociaţiei este sprijinirea persoanelor care se confruntă cu probleme de greutate corporală precum şi a altor categorii de persoane aflate în situaţii dificile cauzate de greutăţile vieţii cotidiene.

FUNDAŢIA AUTONOM este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2012, cu scopul de a contribui la dezvoltarea educaţiei şi ecologiei.

Temeliile ei au fost puse de către doi antreprenori avizi de cunoaştere şi dezvoltare personală, cei care au întemeiat cea mai mare firmă de închirieri auto din România, Autonom. Valorile, viziunea şi încurajările permanente spre dezvoltare au creat în Autonom un mediu în care angajaţii se străduiesc să evolueze în fiecare zi, mândrindu-se că fac parte dintr-o asemenea companie.

Unul dintre obiectivele principale pentru care a fost creată Fundaţia Autonom a fost acela de a le oferi autonomilor posibilitatea de a se implica şi de a se dărui proiectelor alese spre sponsorizare, îndemnându-i astfel să formeze echipe cât mai închegate şi unite.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte pentru examen. Teste de antrenament setul 9, la Matematică și Istorie

Publicat

Modele de subiecte Bacalaureat 2021: Setul 9 de teste de antrenament (modele de subiecte) pentru examenul de Bacalaureat 2021 a fost publicat de Ministerul Educației, la Matematică și Istorie.

Examenul național de Bacalaureat va fi în perioada 28 iunie – 1 iulie, probele scrise. Primele rezultate vor fi publicate în 5 iulie, iar cele finale, în 9 iulie. Competențele (probele orale) se echivalează.

Vezi și Modele de subiecte pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

Luni au fost publicate testele la Română, miercuri vor fi disponibile cele pentru proba la alegere în funcție de profil și specializare, joi cele de Limba maternă, iar vineri vor fi comunicate baremele pentru setul 9.

TESTE de Antrenament / Modele de subiecte – BACALAUREAT 2021 – setul 9:

Modele de subiecte / Teste pregătire la MATEMATICĂ – Bacalaureat 2021:

Matematică-informatică

Test 9 Mate-Info

Matematică – Științe ale Naturii

Test 9 Mate-Științe Nat

Matematică – Tehnologic:

Test 9 Mate-Tehn

Matematică – Pedagogic

Test 9 Mate-Ped

Modele de subiecte / Teste pregătire ISTORIE – Bacalaureat 2021:

Test 9 Istorie

CALENDAR EXAMEN BACALAUREAT 2021 – sesiunea iunie-iulie 2021 (probele de competențe/orale se echivalează):

31 mai-4 iunie 2021: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

4 iunie 2021: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

28 iunie 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

1 iulie 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

5 iulie 2021: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00

6-9 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor

9 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale

sursă: rocnee.eu (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație)

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de subiecte pentru examen, clasa a VIII-a. Testele din setul 9 la Matematică

Publicat

Ministerul Educației a publicat, luni, setul 9 de teste de pregătire (modele de subiecte) pentru examenul de Evaluare Națională 2021, la Matematică.

Luni au fost publicate testele la Română, miercuri vor fi disponibile cele de Limba maternă, ia vineri baremele pentru setul 9.

Examenul se desfășoară în perioada 22-25 iunie. Primele rezultate vor fi afișate în 29 iunie, iar cele finale în 4 iulie.

Vezi și Modele de subiecte EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: Toate testele de antrenament și baremele la Română și Matematică

Teste de antrenament (modele de subiecte) pentru Evaluare Națională clasa a VIII-a – setul 9:

Teste/modele subiecte – Matematică – Evaluare Națională VIII 2021:

Test 9 Matematică EN VIII

CALENDAR Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a 2020-2021:

7 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională
22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă
24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă
25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă
29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

sursă: rocnee.eu (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat prins beat la volan în Gârda de Sus. S-a ales cu dosar penal

Publicat

Un bărbat din județul Bihor a fost prins în comuna Gârda de Sus în timp ce conducea un autoturism, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

Potrivit IPJ Alba, la data de 10 mai 2021, în jurul orei 23.40, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au depistat un bărbat de 48 de ani, din comuna Lunca, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Gârda de Sus, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: 13 persoane amendate pentru că pescuiau ilegal. Cât mai durează perioada de prohibiție

Publicat

Polițiștii din Alba au prins și amendat, săptămâna trecută, 13 persoane care pescuiau ilegal. Perioada de prohibiție la pescuit mai durează până în 7 iunie.

Sancțiunile au fost date în cadrul unei acțiuni de verificare a modului în care sunt respectate normele legale incidente domeniului piscicol. Au fost făcute 51 de controale.

În perioada 4 – 7 mai 2021, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sprijiniți de jandarmi și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură au desfășurat activități pentru prevenirea şi combaterea ilegalităților în domeniul piscicol.

Au fost efectuate 38 de controale în zona apelor interioare, 3 privind transportul, 6 la societățile comerciale specializate în valorificarea peștelui și a produselor din pește, două privind prelucrarea și depozitarea peștelui sau a produselor din pește și două în piețe în care se comercializează pește.

Au fost depistate 13 persoane care se aflau la pescuit, cu toate că acest lucru este interzis, până la data de 7 iunie, acestea fiind sancționate cu amenzi în valoare de 6.300 de lei.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă respectarea legislaţiei privind pescuitul şi acvacultura şi reaminteşte că, în conformitate cu Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 58/462 din 2021, privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2021, în perioada 24 aprilie – 7 iunie 2021 sunt instituite măsuri de prohibiție pentru pescuit în scop comercial, recreativ și familial, al oricăror specii de pește, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale.

Acţiunile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol, vor continua.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate