Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Studenţi de la UAB şi elevi de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” au participat la ateliere destinate dezvoltării personale a tinerilor


Publicat

Pe parcursul a două zile, respectiv sâmbătă şi duminică au avut loc, în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, două ateliere de lucru destinate dezvoltării tinerilor. “Comportament, valori și atitudini în context antreprenorial”, desfășurat în cadrul proiectului “D.E.M.A.R.E.Z. drumul spre success!” și un atelier destinat dezvoltării personale a tinerilor, desfășurat în cadrul proiectului “V.I.P.”.

Pe parcursul celor două zile de implementare a activităților, cei 35 de participanți au avut parte de opt sesiuni de lucru distincte, în care s-a urmărit interacțiunea, inter-relaționarea și cunoașterea, creșterea sentimentului de apartenență la grup, familiarizarea celor prezenți cu particularitățile programului Tineret în Acțiune și cu oportunitățile oferite prin programul Erasmus+; mai mult, participanții au fost activ implicați în activități destinate dezvoltării abilităților de comunicare și abilităților antreprenoriale. Au fost vizate, de asemenea, dezvoltarea personală, explorarea propriului potential și autocunoașterea, dezvoltarea spiritului empatic și dobândirea comportamentului și atitudinilor antreprenoriale.

Ambele proiecte sunt finanțate de către Comisia Europeană prin programul “Tineret în acțiunea”, SubAcțiunea 1.2. Inițiative ale tinerilor și sunt implementate de tineri voluntari, dedicați și pasionați, care își doresc să contribuie la o schimbare în bine în comunitatea din care fac parte.

Coordonatorii acestor proiecte, Denisa Cotîrlea și Cristian Dima, au decis să implementeze împreună activități și să le adapteze astfel încât să livreze o experiență memorabilă participanților: “Cu toate că a trecut o bucată bună de vreme de când ne cunoaștem, nu am mai implementat împreună ateliere de lucru desfășurate prin metode non-formale de educație. Astfel, întreaga experiență a făcut ca fiecare dintre noi să iasă din propria-i zonă de confort, să exploreze lumea și intențiile celuilalt, să cedeze sau să intervină atunci când era cazul, astfel încât să ne completăm reciproc și să livrăm o experiență memorabilă tuturor participanților; mai mult, fiecare trebuia să țină cont de obiectivele necesar a fi atinse și să adapteze sesiunile de lucru la specificul proiectului, cu o trecere ușoară de la dezvoltare personală la antreprenoriat și viceversa” a precizat Denisa Cotîrlea, coordonatoarea proiectului “Dorință, Energie, Motivare, Ambiție, Rezultat, Zâmbet…drumul spre success!”.

“Entuziasm, participare activă, animație, non-formal și tineri frumoși, totul într-un joc la dublu, asemeni echipei Năstase-Țiriac. Asta am simțit în atelierul care a combinat, oricât ar părea de ciudat, voluntariatul cu idea de antreprenoriat. Am găsit multe elemente comune, dar și multe deosebiri, totul în beneficiul unei activități de învățare din care cred că tinerii participanți au avut numai de câștigat”, a spus Cristian Dima, coordonatorul proiectului “Voluntar Implicat și Pregătit”.

Rugați să ofere feedback la finalul celor două zile de activități, tinerii și-au exprimat entuziasmul și dorința de a lua parte, pe viitor, la astfel de activități. “Mi-a atras atenția modul în care V.I.P.-ul și D.E.M.A.R.E.z.-ul au reușit să colaboreze și să organizeze acest eveniment. Eu zic că a fost foarte reușit. Am învățat că atunci când vorbesc despre o temă care mă afectează direct, am foarte mari emoții, astfel că îmi doresc ca, pe viitor, să lucrez asupra gestionării emoțiilor mele; sper să mai particip la astfel de ateliere, în care să-mi fie furnizate instrumentele necesare acestui scop” a afirmat Vladimir Popov, unul dintre participanți.

“Mie mi-a plăcut toată activitatea noastră, temele abordate, metodele prin care ați încercat să ajungeți la inimile noastre, mi-a plăcut faptul că nu am avut timp să mă plictisesc; mi-au plăcut oamenii cu care am lucrat în echipă. Îmi rămân întipărite în minte metodele prin care ați abordat subiectele, modul în care ne-ați provocat, cum ne-ați pus în diferite situați -să gândim, să acționăm, uneori să fim concurenți, uneori să ne susținem. Iau de aici multe zâmbete, multă experiență și…nu mai scăpați de mine!”, a spus Cezara Cotogoi Muscinschi.

Tatiana Lazari, una dintre tinerele participante la activitățile desfășurate a menţionat că: “Mi-a plăcut tot ce am făcut, mai ales faptul că am fost puși în diferite situații pentru a ne dezvolta abilități distincte. Am fost plăcut impresionată de modul reușit în care au fost combinate aceste două proiecte și am învățat, în același timp, lucruri diferite din două domenii distincte – voluntariat și antreprenoriat. Îmi doresc mult să mai particip la astfel de activități.”.

Raluca Vințan, studentă în cadrul Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, consideră că „întreaga activitate a fost pe placul meu. Mi-a atras atenția modul în care am fost percepută și înțeleasă de cei din jur și consider că am învățat să am mai multă încredere în mine; pe viitor, îmi doresc să mai particip la astfel de ateliere”.

Grigorița Tîrsînă, elevă în cadrul Colegiului Economic “Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia a spus că“Mi-au plăcut oamenii din jurul meu – de la fiecare ai ceva de învățaț. Timpul a zburat parcă, ceea ce denotă și frumusețea activităților desfășurate. Am învățat, aici, să fiu mult mai receptivă la opiniile celor din jurul meu”.

Caracterizat drept una dintre cele mai „colorate” activități dedicate tinerilor, datorită multitudinii metodelor non-formale de educație utilizate, atelierul de lucru va avea drept continuitate alte seminarii interactive, întâlniri și ateliere destinate dezvoltării personale a participanților.

Proiectul „Voluntari Implicat și Pregătit” este iniţiat de Centrul Judetean de Voluntariat Alba, împreunǎ cu partenerii: Asociaţia Alumni UAB, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Inspectoratul Școlar al Judeţului Alba, în timp ce în proiectul „DEMAREZ drumul spre succes!” au fost atrași parteneri precum Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia și Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) prin Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (ALUMNI UAB), Centrul Județean de Voluntariat Alba (CJV Alba) și Liga Studenților UAB (LSUA).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Regulă nouă pentru angajații sezonieri români în străinătate. Ministrul Raluca Turcan: Vom elabora o ordonanță de urgență

Publicat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, intenționează elaborarea unei ordonanțe de urgență prin care angajările temporare ale muncitorilor români în străinătate, să se realizeze prin agenţii specializate de plasare a forței de muncă.

„Evident că acum se creează şi fluxul invers, pentru că urmează perioada sezonieră, în care un număr mare de români anticipăm că va pleca la muncă din nou în străinătate pe perioadă determinată şi aici vom veni cu o Ordonanţă de Urgenţă astfel încât să creştem gradul de activităţi sezoniere în străinătate prin forme legale.

De fapt aceasta este esenţa. Să se plece prin agenţii specializate, să-şi cunoască drepturile, să cunoască condiţiile de muncă din străinătate, să li se asigure transportul de la sosire în ţara respectivă până la locul de muncă.

Am discutat lucrul acesta cu agenţii specializate tocmai pentru a preveni abuzuri şi blocaje şi dificultăţi pe care de multe ori românii le-au întâmpinat în străinătate”, a spus Raluca Turcan, la finalul videoconferinţei cu directorii caselor judeţene de pensii.

Ministrul Muncii a mai spus că autorităţile au o serie de măsuri pentru românii care s-au întors din străinătate „pentru că au fost concediaţi” abuziv, dar măsura de sprijin nu a fost solicitată aşa cum se estimase, doar 20.000 de persoane apelând la ea.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cine sunt cei trei foști parlamentari de Alba, care atacă în instanță abrogarea pensiilor speciale

Publicat

Trei foști parlamentari de Alba sunt nemulțumiți de abrogarea pensiilor speciale și cer banii în instanță. 

Fostul deputat Nicolae Popa și foștii senatori Alexandru Pereș și Dumitru Pustai dau în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului.

Alexandru Pereș a fost deputat PD în mandatele 1996-2000, 2000-2004 și senator de Alba (PDL, PNL) din 2008 până în 2020.

Nicolae Popa a fost deputat PDSR între 1996 și 2000 și în mandatul 2004-2008 (PUR, PC, PNL).

Dumitru Pustai a fost senator PUNR de Alba în mandatul 1992-1996.

La nivel național, aproximativ 130 de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, însă acesta este doar începutul.

Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie prin larga majoritate a actualilor deputați și senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat).

La acel moment, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că legea de abrogare ar fi fost „discriminatorie”: magistrații, care aplică legea, primesc o astfel de pensie, în timp ce parlamentarii, care „creează legea” nu beneficiază de acest drept.

Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări.

Cât plătea statul pentru pensiile speciale ale parlamentarilor

Conform unei situații de la începutul lui 2021 prezentate în exclusivitate de G4Media.ro, Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an.

Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.

Lista parlamentarilor din Alba din ultimii 31 de ani:

Camera Deputaților: 

1990 – 1992

Iuliu Brenduș UDMR

Radu Ciuceanu PNL

Mihai Apostol Enăchescu FSN

Petru Fleșer FSN

Ioan Florea PER

Nicolae Mărginean FSN

Cîndea Ioan Niculiță FSN

1992-1996

Ioan Berciu PNȚCD

Eugen Crișan PUNR

Octavian Nicolae Dărămuș PUNR (AB24)

Corneliu Dorin Gavaligov PD

Ioan Maier PDSR

Ioan Mircea Popa PNȚCD

1996 – 2000

Ioan Berciu PNȚCD

Octavian Nicolae Dărămuș PUNR

Costin Georgescu PNL (înlocuit de Dan Coriolan Simedru după ce a ajuns director al SRI)

Alexandru Pereș PD

Bazil Dumitrean PNȚCD

Nicolae Popa PDSR

2000 – 2004

Ioan Andrei PDSR/PSD

Emil Crișan PRM

Alexandru Pereș PD

Constantin Selagea PDSR/PSD

Dan Coriolan Simedru PNL

Codrin Ștefănescu PRM/PSD

2004 – 2008

Ștefan Bardan PD-PDL

Tiberiu Bărbulețiu PNL

Cristian Valeriu Buzea PRM

Emilian Cutean PSD

Nicolae Popa PUR/PNL

Mugurel Sârbu PSD/PDL (înlocuit de Radu Coclici)

2008 – 2012

Călin Potor PDL/PNL

Clement Negruț PDL

Teodor Atanasiu PNL

Radu Coclici PSD

Corneliu Olar PNL

2012-2016

Călin Potor PNL/PSD

Clement Negruț PDL

Dan Coriolan Simedru PNL

Cornel George Comșa PPDD

Ioan Dîrzu PSD

2016 – 2020

Florin Roman PNL

Ioan Dîrzu PSD

Corneliu Olar PNL

Claudiu Răcuci PNL

Sorin Bumb PNL

2020-

Corneliu Olar PNL

Florin Roman PNL

Radu Tuhuț PSD

Beniamin Todosiu USR PLUS

Daniel Rusu AUR

Senat

1990 – 1992

Silviu Cărpinișianu FSN

Ioan Rus FSN

1992 – 1996

Tiberiu Ștefan Incze UDMR

Emil Negruțiu PAC (înlocuit de Nicolae Simescu)

Dumitru Pustai PUNR

1996 – 2000

Ioan Ardelean PUNR

Dorin Corneliu Gavaliugov PD

Ioan Mircea Popa PNȚCD

2000 – 2004

Cornel Filipescu PDSR/PD

Ioan Paștiu PRM

2004 – 2008

Alexandru Pereș PD

Cristian George Maior PSD (înlocuit de Lucia Tomoiagă după ce a ajuns directorul SRI, ulterior ambasador al României la Washington)

2008 – 2012

Alexandru Pereș PDL

Nicolae Dobra PDL

2012 – 2016

Alexandru Pereș PDL PNL

Teodor Atanasiu PNL

2016 – 2020

Alexandru Pereș PNL

Daniel Breaz PSD

2020-

Sorin Bumb PNL

Călin Matieș PSD

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Controale ale polițiștilor din Alba pentru verificarea modului în care se respectă măsurile anti-COVID

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În ultimele 24 de ore au fost verificate 676 de persoane aflate în carantină, 653 aflate în izolare și au fost organizate 13 acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 348 de persoane. Alte 77 de persoane au fost verificate în cadrul altor activități în contextul pandemiei.

Au fost controlate 39 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 63 de terase, restaurante, fastfood-uri și 44 de mijloace de transport, din care 18 mijloace de transport în comun.

Echipele de control au depistat și sancționat 65 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 12 care nu au respectat restricțiile de deplasare.

De exemplu, cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată la Alba Iulia, au fost legitimate 101 persoane, au fost verificate 78 de autovehicule și au fost aplicate 26 de sancțiuni contravenționale, din care 7 pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

Scopul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancțiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19.

Polițiștii reamintesc cetățenilor că în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00 – 05.00, iar în toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00 – 05.00.

În toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20.00-05.00.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 87 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ, la 14 zile

Publicat

Au fost înregistrate 87 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba miercuri, 21 aprilie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 20.162 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea, 18581 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 585 decese.

Marti, în Alba au fost prelucrate 538 probe (199 la DSP si 339 la SJU). Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 199035.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (68 de cazuri noi)

Alba Iulia – 23

Sebeș – 10

Blaj – 9

Cugir – 7

Câmpeni – 5

Ocna Mureș – 4

Aiud – 3

Teiuș – 3

Abrud – 2

Baia de Arieș – 2

Rural (18 cazuri noi)

Unirea – 4

Cut – 2

Ighiu – 2

Roșia Montană – 2

Daia Română – 1

Horea – 1

Meteș – 1

Mogoș – 1

Rimetea – 1

Sâncel – 1

Șona – 1

Vințu de Jos – 1

Alt caz cu anchetă epidemiologică în desfășurare.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 2,99 (anterior 3,02):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Ocna Mureș – 69 cazuri –  4,94 (anterior 5,01)

Câmpeni – 31 cazuri – 4,22 (anterior 4,36)

Alba Iulia – 317 cazuri – 4,14 (anterior 4,29)

Cugir – 103 cazuri – 4,01 (anterior 3,93)

Abrud – 20 cazuri – 3,82 (anterior 4,39)

Blaj – 72 cazuri – 3,46 (anterior 3,70)

Aiud – 87 cazuri – 3,42 (anterior 3,19)

Sebeș – 101 cazuri – 3,07 (anterior 2,92)

Baia de Arieș – 9 cazuri – 2,36 (anterior 2,63)

Teiuș – 18 cazuri – 2,48 (anterior 2,62)

Zlatna – 5 cazuri – 0,63 (anterior 0,63)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Crăciunelu de Jos – 15 cazuri – 7,04 (anterior 6,57)

Livezile – 6 cazuri – 4,96 (anterior 3,31)

Sălciua – 7 cazuri – 4,89 (anterior 5,59)

Cut – 6 cazuri – 4,71 (anterior 4,71)

Ciugud – 14 cazuri – 4,31 (anterior 4,61)

Sohodol – 7 cazuri – 4,20 (anterior 4,20)

Șibot – 9 cazuri – 3,72 (anterior 4,13)

Ighiu – 26 cazuri – 3,70 (anterior 3,84)

Stremț – 9 cazuri – 3,67 (anterior 3,67)

Noșlac – 6 cazuri – 3,31 (anterior 3,31)

Vințu de Jos – 18 cazuri – 3,26 (anterior 3,45)

Gârbova – 7 cazuri – 3,25 (anterior 2,78)

Poșaga – 3 cazuri – 3,13 (anterior 3,13)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate