Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Studenții Cercului de Ingineria Mediului din cadrul UAB au oferit pachete cu alimente persoanelor de la Așezământul Social din satul Izvoarele


Publicat

Atudenti CIM la curatenie2Studenții Cercului de Ingineria Mediului, din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-au reîntors la Aşezământul Social din satul Izvoarele pentru a oferi în prag de Sfinte Sărbători Pascale pachete cu alimente pentru 40 de persoane vârstnice și pentru a da o mână de ajutor la curățenia de primăvară în sat.

Studenţii au revenit în localitatea Izvoarele, ce se află la o distanță de 9 km de Aiud, nu pentru o lecție de istorie despre cetatea Colțești, care insistă să supraviețuiască, în ciuda conflictelor, după mai mult de șapte secole, ci pentru o lecție de viață oferită de localnici și de părintele paroh Filimon Virgil, care de acestă dată a renunțat la sutană pentru a munci alături de studenţi la cărat cărămizi, cosit, strâns iarbă, măturat, curăţenie pe malul râului din sat etc.

„Această localitate și-a schimbat doar decorul, de la ultima vizită înainte de Crăciun. Acum se pregătește de Sărbătoarea Învierii, iarba verde pare un covor de mătase țesut pe ici-colo cu fir galben de aur, în formă de păpădie, râul limpede ca o lacrimă, mai apasă din când în când pe-o clapă de piatră, astfel acompaniază păsările care uneori sunt singurele ce mai bat la ferestrele crăpate de vreme ale oamenilor uitați de timp. Personajele sunt aceleași, în casele lor goale de râsete de copii, își derulează secvențe din episoadele trecute. Nici o amintire nu pare să-le descrețească fruntea. Pe masă mai este încă pâine, dar nu-i atât de gustoasă dacă n-ai cu cine s-o împarți. Toți și au dezvelit zâmbetul de umbră când am pășit în casele lor. Pachetele ce le-am lăsat le vor aminti și în ziua de Paște că nu sunt uitați și astfel poate Lumina Învierii le va șterge umbra tristeții țesută de singurătate. Ei au nevoie de timpul nostru pentru a-și șlefui fericirea. Au atâtea de povestit, de la războiul ce l-au simțit în copilărie, când au fost nevoiți să se adăpostească în pădure pentru a se salva , cum spune tanti din colț, care a strâns aproape 100 de ani în cutia vieții, până în zilele noastre, când duc o bătălie cu timpul, ce pentru ei parcă a înghețat.

A fost o altfel de zi pentru ei, care au primit în dar pachete (alimente și fructe), ascultare, o mână de ajutor, atenție dar și pentru studenţi, ce au fost răsplătiți cu zâmbete.

Știm că poate peste câteva decenii și noi avem nevoie de alții, ce nu vor nimic în schimbul timpului și efortului pentru a ne face cel puțin pentru câteva minute fericiți”, a transmis Elena Marica, studentă în anul IV la Ingineria Mediului.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Controale ample ale polițiștilor din Alba. Peste 150 de agenți economici, verificați în legătură cu măsurile anti-COVID

Publicat

În ultimele 3 zile, au fost verificate 151 de agenți economici și 140 de mijloace de transport în comun, în cadrul acțiunii care vizează modul în care sunt respectate normele legale impuse pe perioada stării de alertă, au transmis reprezentanții IPJ Alba. Controalele, organizate sub autoritatea prefectului, vor continua.

Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, polițiști locali, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, au continuat activitățile de verificare privind respectarea normelor legale impuse în contextul situației actuale.

Astfel, în ultimele 3 zile au fost verificați 151 de agenții economici cu privire la respectarea măsurilor de protecție sanitară și a celor de distanțarea socială, în zonele aglomerate de pe raza administrativ-teritorială a județului Alba.

De asemenea, au fost verificate 140 de mijloacele de transport în comun, pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la importanța respectării regulilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

În urma controalelor au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, din care 11 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, potrivit Legii 55/2020, două pentru organizarea de activități în spațiul închis, pentru care au fost instituite interdicții sau restricții și 4 la Legea 61/1991 privind liniștea publică.

Acțiunile, organizate în sistem integrat, vor continua și în perioada următoare, în vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de distanțare socială, precum și a prevenirii și limitării infectării cu virusul SARS-CoV2.

Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică, pentru a-și proteja propria sănătate și viață dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur.

Sursă: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

De la 6,25 la 9,90. Unui absolvent de liceu din Alba i-a fost majorată nota cu aproape 4 puncte după contestații la Bacalaureat

Publicat

examen

Un absolvent de liceu din Alba a primit notă cu aproape 4 puncte mai mare după rezolvarea contestațiilor la Bacalaureat. Mai exact, de la 6,25, nota i-a fost mărită la 9,90.

Este cazul unui absolvent al Colegiului Național ”Lucian Blaga” Sebeș, care a contestat nota la Geografie. Pentru că diferența dintre nota inițială și cea după rezolvarea contestațiilor a fost mai mare de 1,5 puncte, lucrarea a fost recorectată de a treia echipă de profesori. Nota finală a fost cu 3,65 puncte mai mare.

În județul Alba, după contestații, 899 de note au crescut, 300 au scăzut și alte 65 au rămas la fel, potrivit IȘJ Alba.

Au fost 15 cazuri în care absolvenți de liceu din Alba au primit nota 10 după contestații, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean. Majoritatea notelor majorate la maximum au fost la proba la alegere a profilului și specializării, însă au fost note mai mari și al proba obligatorie.

Din datele transmise de IȘJ Alba, sunt 121 candidați cu nota 10 la proba obligatorie a profilului, față de 119 anterior și 149 cu nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării, față de 136, înainte de contestații. Mai sunt 22 de note de 10 la proba de română și 3 la maternă. În total, 295 note de 10.

Numărul mediilor de 10 după contestații a rămas același:

Vezi Cei șapte elevi de ZECE ai județului Alba, la Bacalaureat 2020. Cum au văzut examenul și ce planuri de viitor au

În acest an a fost înregistrat un număr record de contestații la Bacalaureat în Alba: 1.264.

După publicarea rezultatelor finale, rata de promovare a examenului a crescut la 71,76%, față de 69,07%, anterior.

Vezi și UPDATE: TOP LICEE în ALBA după rezultate finale BACALAUREAT 2020. Rată de promovare 71,8%, mai mare după contestații, în județ

Reamintim că în această săptămână se desfășoară probele scrise în cazul etapei speciale a examenului de Bacalaureat, cea pentru absolvenții cu probleme medicale. Din Alba, nu este niciun candidat înscris.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

VINERI: Circulație auto restricționată timp de trei ore, la trecerea de cale ferată de la ieșirea din Aiud spre Gâmbaș

Publicat

Circulația auto peste trecerea de cale ferată din capătul străzii Tribun Tudoran din Aiud, ieșirea spre Gâmbaș, va fi restricționată vineri, între orele 10:00 – 13:00. Potrivit reprezentanților Primăriei, autoturismele au posibilitatea de a circula pe ruta ocolitoare din zona Prebet.

„Așa cum este firesc, lucrările în zona de siguranță a CFR se fac cu respectarea condițiilor și cu avizele acestora. Am primit toate avizele pentru lucrarea de modernizare a capătului străzii Tribun Tudoran spre Gâmbaș.

Astfel, mâine (n.r. – vineri), 10.07.2020, în intervalul orar 10:00 – 13:00, accesul peste trecerea de cale ferată din capătul străzii Tribun Tudoran va fi închis. Mașinile mici au posibilitatea de a circula pe ruta ocolitoare din zona Prebet.

Vă mulțumim pentru înțelegere. Ne străduim să punem în funcțiune cât mai repede și această stradă modernizată”, se precizează într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

Scutul Pădurii: 31 de metri cubi de material lemnos, confiscați de polițiștii din Câmpeni în urma unui control în trafic

Publicat

Polițiștii din Câmpeni au confiscat 31 de metri cubi de material lemnos, în urma unui control în trafic. Era transportat fără documente legale.

Potrivit IPJ Alba, la data de 8 iulie 2020, în jurul orei 23,50, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, în timp ce acționau pe DN 75, pe raza localității Mihoești, au oprit, pentru control, un camion, condus de un bărbat de 50 de ani, din comuna Roșia Montană, care transporta 31 de metri cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că șoferul camionului nu deținea documente legale și de proveniență și transport pentru cantitatea de material lemnos transportată.

Acesta a fost sancționat contravențional, conform art. 19 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, iar întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate