Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Tabăra Interetnică de Artă Contemporană, ediţia a II-a, la Aiud


Publicat

Ediția a II-a a Taberei Interetnice de Artă Contemporană, eveniment organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, s-a desfăşurat la Aiud în perioada 5-15 iunie 2018. La ediția din acest an a manifestării au fost invitaţi 34 de artişti aparţinând celor 21 de etnii reprezentate în Parlamentul României.

La prima ediție a Taberei din anul 2016 au participat, în premieră națională, 34 de artişti plastici (pictori, sculptori, graficieni, fotografi)  aparţinând celor 21 de etnii cu reprezentare în Parlamentul României. Cu lucrările create au fost organizate o serie de expoziții importante la:  Galeriile Inter-Art din Aiud, Muzeul Cotroceni, Memorialul Revoluției din Timișoara și Palatul ONU din Geneva. Următorul eveniment  al proiectului se va desfăşura la Parlamentul European din Bruxelles, la sfârșitul lunii iunie a.c.

La ediția din acest an a manifestării au fost invitaţi 34 de artişti aparţinând celor 21 de etnii reprezentate în Parlamentul României. Tabăra Interetnică de Artă Contemporană Aiud 2018 a cuprins: ateliere de lucru (pictură, grafică, sculptură şi fotografie), două expoziţii retrospective : Angela Tomaselli cu o expoziție cuprinzând lucrări realizate în ultimii 30 de ani de activitate şi expoziţia semnată de Stefan Balog la împlinirea vârstei de 50 de ani, o expoziţie de maturitate a artistului aiudean, ampla şi incitanta expoziţie de final a taberei cuprinzând 68 de lucrări realizate de artiştii participanţi. Recitalul de muzică susţinut de Emilia şi Marius Moga, Dan şi Daniel Avram, reprezentaţia Trupei de teatru Skepsis din Alba Iulia cu o piesă de Eugen Ionescu, vizitele la Muzeul Unirii din Alba Iulia şi la Rimetea, sat reprezentativ pentru comunitatea maghiară, au întregit proiectul acestei importante manifestări.

Expoziţia de închidere a taberei, organizată în spaţiile Galeriei Inter-Art Aiud, s-a bucurat de prezenţa şi aprecierile unui numeros public iubitor de artă.

Invitat de onoare, Sergiu Nistor consilier prezidenţial, a citit şi a înmânat Fundaţiei Inter-Art Aiud cele două distincţii prin care Tabăra de Artă Contemporană, ediţia II-a 2018 şi Expoziţia „Imaginile diversităţii” ce va avea loc luna aceasta la Parlamentul European din Bruxelles, se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, apreciind valoarea artistică a proiectului şi a expoziţiilor.

Expoziţia a fost deschisă de către Lorincz Helga, viceprimarul municipiului Aiud, Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, Florea Liviu, administratorul public al municipiului Aiud, Stefan Balog, preşedintele Fundaţiei Inter-Art Aiud şi vernisată de Ioan Hădărig, director artistic.

Lucrările create în această ediţie vor fi expuse în luna septembrie la Muzeul de Artă din Tulcea iar în luna decembrie la Muzeul Cotroceni.

Tabăra Interetnică de Artă Contemporană de la Aiud promovează arta contemporană din România din perspectiva minorităților, într-o amplă manifestare de artă vizuală, reprezentând o abordare a relaţiilor interetnice din punct de vedere artistic, care permite îmbogățirea vieții culturale a țării prin prezentarea în faţa publicului iubitor de artă a unor lucrări reprezentând culturi şi tradiţii diferite dar și conexiuni între acestea.

Participanţi – 34 participanţi – 21 etnii din România

 • Agi-Veli Elis (etnic turc)
 • Tomaselli Angela (etnic italian)
 • Boicescu Traian Ștefan (etnic italian)
 • Bolek Maierik (etnic polonez)
 • Hogea Nermin (etnic tătar turco-musulman)
 • Ferodin Iaia (etnic tătar turco-musulman)
 • Curt Sandu Viorel (etnic rrom)
 • Ruieneanu Aila-Sara (etnic evreu)
 • Dumitrescu Mirela Ştefania (etnic macedonean)
 • Petrov Paul (etnic rus lipovean)
 • Gnandt Ştefan (etnic german)
 • Sepi Valeriu (etnic german)
 • Ilin-Tomici Adriana (etnic sârb)
 • Karkus Miroslava-Blazena (etnic slovac)
 • Mleziva Iosif (etnic ceh)
 • Munteanu Gheorghe (etnic ucrainean)
 • Sirota Ion (etnic ucrainean)
 • Ionescu – Berechet Cristina – Aurelia (etnic elen)
 • Ionescu – Berechet Ştefan – Cătălin (etnic elen)
 • Ortelecan Maria Daniela (etnic ruten)
 • Martaian Ermone Zabel (etnic armean)
 • Semenescu Oriola (etnic albanez)
 • Tincul Adrian (etnic croat)
 • Vasilcin Ivan (etnic bulgar)
 • Neagu-Németh Katalin (etnic maghiar)
 • Eperjesi Noémi (etnic maghiar)
 • Stănoiu Daniela (etnic român)
 • Cristea Elena (etnic român)
 • Strugaru Rodica (etnic român)
 • Besu Marieta (etnic român)
 • Rădulescu Olga (etnic român)
 • Rădulescu Alexandru (etnic român)
 • Balog Stefan (etnic maghiar)
 • Balog Zoltán (etnic maghiar)

Organizatori:

 • Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice
 • Fundaţia “Inter-Art” Aiud
 • Centrul Cultural “Liviu Rebreanu“ Aiud
 • Primăria – Consiliul Local AiudȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Un nou deces al unui pacient cu COVID-19 din Alba: Un bărbat de 51 de ani a murit la scurt timp de la internarea în spital

Publicat

Un nou caz de deces cauzat de coronavirus a fost întregistrat în județul Alba. Este vorba despre un bărbat de 51 de ani, din Aiudul de Sus. 

Potrivit surselor medicale, bărbatul s-a prezentat la Centrul de Primiri Urgențe din Aiud în data de 19 septembrie. Acesta avea pneumonie dar suferea și de hipertensiune arterială.

De asemenea, bărbatul prezenta simptome asociate COVID și din acest motiv i-a fost recoltat material biologic pentru testare.

Mai mult de atât, doctorii i-au propus internarea în unitatea medicală pentru a fi supravegheat, dar bărbatul a refuzat pe semnătură să fie internat și a mers acasă.

Sursele medicale mai susțin că duminică, 20 septembrie, rezultatul a fost pozitiv pentru COVID-19, iar bărbatul a fost internat pentru 48 de ore, pe secția de Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, secție special destinată pacienților cu coronavirus.

În noaptea de 20 spre 21 septembrie, în jurul orei 03.00, starea bărbatului s-a agravat dintr-o dată și a decedat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 19 cazuri confirmate în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Publicat

Au fost confirmate 19 cazuri noi de COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise marți 22 septembrie, de către Direcția de Sănătate Publică.

În total, în județ, au fost înregistrate 1548 infectări, de la începutul pandemiei.

Luni, în Alba au fost prelucrate 855 probe (624 la DSP si 231 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 72578.

Până în prezent 58 de persoane au decedat din cauza COVID.

CITEȘTE ȘI: Un nou deces al unui pacient cu COVID-19 din Alba: Un bărbat de 51 de ani a murit la scurt timp de la internarea în spital

De la începutul pandemiei și până în prezent au fost declarate vindecate de COVID-19 1146 de persoane.

Localitățile din care provin cazurile noi (22 septembrie):

Alba Iulia – 8
Aiud – 2
Câmpeni – 1
Crăciunelu de Jos – 1
Cugir – 1
Galda de Jos (Benic) – 1
Ighiu (Țelna) – 1
Meteș (Valeni) – 1
Mihalț – 1
Sebeș – 1
Cetatea de Baltă – 1

Până luni, erau confirmate 1.529 cazuri în județul Alba (21 noi) și erau raportate 57 decese, 1.132 vindecări, 71.723 teste efectuate (405 în ultimele 24 de ore, la SJU).

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

RESTRICȚII de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu. Tronsoanele vizate și atenționări pentru șoferi

Publicat

politie

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi sunt în vigoare mai multe restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș – Sibiu și București – Pitești.

În intervalul orar 07:30 – 19:00, pe sensul către Sibiu al autostrăzii A1 Sibiu-Deva, pe tronsonul kilometric 264+400 de metri – 264, pe raza localității Săliște, județul Sibiu, se efectuează lucrări pentru teste de laborator. Banda de urgență și banda unu sunt restricționate.

În perioada 22 septembrie, ora 09:30 – 24 septembrie 2020, pe sensul de mers Sebeș către Sibiu al autostrăzii A1 Sibiu-Deva, la kilometrul 306, în zona municipiului Sebeș, județul Alba, se efectuează lucrări pentru reparații rosturi de dilatație. Sunt restricționate banda de urgență și banda unu.

Astăzi, în intervalul orar 10:00 – 18:00, pe sensul către Sebeș al autostrăzii A1 Sibiu-Deva, pe tronsonul kilometric 263+300 de metri – 264+100 de metri, pe raza localității Săliște, județul Sibiu, se efectuează lucrări pentru teste de laborator. Sunt restricționate benzile unu și doi, circulându-se doar pe banda a treia.

Până la ora 17:00, circulația este restricționată a doua bandă pe autostrada A1 București-Pitești, sensul către Capitală, la kilometrul 86, pe raza localității Teiu, județul Argeș, pentru a permite înlocuirea parapetului metalic avariat.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să reducă viteza în zona lucrărilor şi să semnalizeze din timp intenția de schimbare a benzii de circulație.

sursă: politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Zeci de microbuze pentru transport elevi, verificate de Poliția Alba, de la începutul anului școlar. Ce amenzi au fost date

Publicat

Activitățile dedicate începerii noului an școlar au vizat verificarea, de către polițiști, a conducătorilor de autovehicule destinate transportului de elevi. Polițiștii din Alba au verificat 95 de autovehicule și au aplicat 27 de amenzi, transmite IPJ Alba.

Potrivit sursei citate,  în perioada 14-18 septembrie 2020, poliţiştii rutieri din județul Alba au controlat 95 de autovehicule destinate transportului de elevi. S-a verificat modul de respectarea normelor rutiere precum și a celor privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cu ocazia controalelor, polițiștii au constata 27 de abateri de natură contravențională, toate de la normele privind circulația pe drumurile publice.

Premergător începerii noului an școlar, polițiștii din județul Alba au verificat toate microbuzele care transportă elevi și i-au instruit pe conducătorii acestor autovehicule cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație.

Au fost verificate documentele conducătorilor auto (deținerea și valabilitatea permisului de conducere și a atestatului), documentele autovehiculelor (certificatul de înmatriculare, asigurarea obligatorie auto, asigurarea pentru bagaje, ITP, licența de transport) precum și starea tehnică a vehiculelor (starea cauciucurilor, funcționarea semnalizării, a lumilor, etc).

Nu în ultimul rând, polițiștii din Alba au verificat semnalizarea rutieră din zona unităților de învățământ, pentru a se asigura de buna vizibilitate a acesteia și au fost făcute demersuri pentru ca autovehiculele speciale, destinate transportului elevilor, să aibă rezervate locuri de parcare în imediata apropiere a unității de învățământ.

Controalele din trafic, care vizează microbuzele școlare, vor continua.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate