Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(FOTO) Tabloul „Adunarea de la Blaj”, al pictorului Ion Petcu, este exponatul lunii mai, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia propune pentru luna mai, în cadrul manifestării expoziţionale „Exponatul lunii”, tabloul „Adunarea de la Blaj”. Tabloul, o acuarelă realizată de artistul Ion Petcu, este una dintre cele mai cunoscute lucrări dedicate Adunării Naționale de la Blaj, care a avut loc în perioada 3-5 mai 1848.

Tabloul „Adunarea de la Blaj”, al pictorului Ion Petcu, este expus pe perioada lunii mai la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, marcând 164 de ani de la Adunarea Naţională de la Blaj. Exponatul lunii mai se găseşte la intrarea în muzeu şi poate fi vizitat gratuit, pe parcursul întregii luni.

Povestea lucrării și a autorului a fost prezentată marţi de istoricul Tudor Roşu de la Muzeul Naţional al Unirii. „Pentru această lună, am propus o piesă legată foarte strâns de evenimentele cele mai importante care au avut loc în luna mai şi anume Adunarea Naţională de la Blaj, de la Revoluţia din 1848. Probabil, momentul cel mai important al acestei revoluţii a fost Adunarea de pe Câmpia Libertăţii, unde 40.000 de români au depus jurământ pentru naţiunea română. Atunci s-a adoptat şi Petiţia prin care românii practic îşi proclamau dreptul de autodeterminare”, a povestit Tudor Roşu.

Tabloul, aparţinând lui Ion Petcu, a fost pictat cel mai probabil în anul 1878, a intrat în colecţiile muzeului în perioada interbelică şi a fost restaurat în anul 2002. „Multă vreme nu s-a putut data cu exactitate, însă colegele noastre au reuşit să îl dateze la 1878. Mai există un tablou la Bucureşti, aparţinând lui Costache Petrescu şi între cele două s-a creat o confuzie: s-a considerat că acela ar fi tabloul mai vechi, alţi cercetători spuneau că acesta ar fi mai vechi, iar că unul ar fi fost inspirat după celălalt. Concluzia este că tabloul lui Ion Petcu este cel mai vechi, pictat la 30 de ani de la Revoluţie. În manualele de istorie apare acest tablou”, a explicat Tudor Roşu.

Pictorul Ion Petcu este originar din Braşov şi nu este unul dintre „numele grele” ale artei româneşti. Acesta a rămas în istorie prin realizarea tabloului „Adunarea de la Blaj”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax