Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Târgul „Gustos de Alba” 2016, pe Latura de Vest a Cetăţii. Zeci de producători din judeţ prezintă specialităţi gastronomice locale


Publicat

gustos de alba 2016La Alba Iulia s-a deschis vineri a șaptea ediție a Târgului „Gustos de Alba”. Albaiulienii, dar și turiștii pot cumpăra produse din grădinile și cămările a zeci de producători din județ, prezenți cu tarabele la târg. Din program nu lipsesc demonstrațiile culinare, printre care pregătirea unui preparat specific Văii Sebeșului, „Înturnat de Cărări”, prezentări și degustări de vinuri sau concursuri pe teme culinare.

În următoarele trei zile, Latura de Vest a Cetății Alba Carolina va fi gazda bunătăților tradiționale din toate domeniile, panificație, patiserie, prelucrarea cărnii și a laptelui, apicultură, legumicultură, vinificație. În cadrul „Târgului Gustos de Alba” sunt prezentate și expuse pentru degustare și vânzare specialități gastronomice locale, iar micii fermieri au adus legume și fructe proaspete de sezon.

Gurmanzii pot găsi la tarabele din târg ridichi (1,5 – 3 lei legătura), salată verde (1 leu), ceapă verde(1,5 – 2 lei legătura), ceapă (3 lei), usturoi verde (2 lei legătura), castraveți, morcovi, mărar, dulceaţă, zacuscă, pâine de casă, prăjitură, plăcinte, turtă dulce, miere, conserve, mezeluri, uleiuri nerafinate presate la rece, vinuri, brânză de burduf, caş de oaie (18 lei), telemea de oaie (16 lei), telemea de vacă (14 lei), urdă, ouă sau căpşuni (10 lei caserola).

De vineri şi până duminică, începând cu ora 10.00 şi până la 19.00, Gustos de Alba va fi deschis gurmanzilor, care vor să deguste produsele tradiţionale din judeţ.

În cadrul târgului, vizitatorii vor avea ocazia să vadă cum sunt pregătite o serie de preparate culinare reprezentative pentru bucătăria judeţului Alba și să participe la ateliere culinare în care copii de vârstă preşcolară şi elevi ai Colegiului Economic „Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia vor reînvia gustul autentic pregătind pe loc “dulciurile copilăriei”. Tot în cadrul evenimentului, un nutriționist va oferi sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă. Printre demonstrații se numără și prepararea unui smoothie din legume şi fructe în diverse combinaţii, cu numeroase beneficii pentru organism, atât la copii, cât și la adulți.

flyer versoDe asemenea, un spectacol de dans modern oferit sâmbătă de copiii din cadrul Şcolii de dans „Chirilă” din Alba Iulia va întregi programul acestui eveniment.

Evenimentul, organizat de Consiliul Judeţean Alba în perioada 20 – 22 mai, are ca scop creşterea competitivităţii producătorilor autohtoni din industria de profil alimentar şi promovarea valorilor tradiţionale culinare locale.

PROGRAMUL Târgului ”Gustos de Alba” 2016:

Vineri, 20 mai 2016

11.00 – Deschiderea Târgului Gustos de Alba

12.00 – Bucătăria fără foc – atelier culinar

13.00 – Gustos și sănătos – sfatul nutriționistului

Sâmbătă, 21 mai 2016

11.30 – Atelier culinar pentru copii

12.30 – Spectacol de dans modern

14.00 – Recunoaște condimentul – concurs

15.00 – Demonstrații culinare – Înturnat de Cărări

16.00 – Vinurile Județului – prezentare și degustare

Duminică, 22 mai 2016

12.00 – Legumele vesele – concurs

12.30 – Vinurile județului – prezentare și degustare

13.00 – Platoul cel mai gustos – concurs

14.00 – Demonstrații culinare – ceaun


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Când s-ar putea încheia epidemia de coronavirus în Italia. Estimările experților, pe regiuni

Publicat

Lumina de la capătul tunelului nu e încă aproape, dar este vizibilă, spun experții italieni. Potrivit unor estimări realizate de un centru de cercetare universitar, epidemia de coronavirus din Italia ar putea lua sfârșit între 5 și 16 mai,, dar asta depinde foarte mult de comportamentul italienilor.

Într-o analiză realizată de Corriere della Sera se spune că, având în vedere tendințele actuale, ziua zero ar putea apărea pe rând în regiunile Italiei, de la jumătatea primei săptămâni din luna mai până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni a lunii – adică între 5 și 16 mai.

Foto: Corriere della Sera

O parte din regiunile Italiei sunt cu mult înaintea altora în ceea ce privește controlul epidemiei și, din acest motiv, acestea pot ieși din criză mult mai devreme, potrivit sursei citate. Astfel, în regiunea Trentino-Alto Adige, epidemia s-ar putea încheia pe 6 aprilie, în Basilicata pe 7 aprilie, în Valle d’Aosta pe 8 aprilie, iar în Puglia pe 9 aprilie.

Însă, în cele mai afectate regiuni, epidemia ar putea să dureze mai mult. Potrivit graficului analiștilor, publicat de Corriere della Serra, în Lombardia criza s-ar putea încheia pe 22 aprilie, în Emilia-Romagna, pe 28 aprilie, iar în Toscana epidemia s-ar putea întinde până la data de 5 mai.

Estimările sunt realizate de Institutul Einaudi pentru Economie și Finanțe (Eief), un centru de cercetare universitar susținut de Banca Italiei, dar complet independent în cercetare.

sursa: digi24.ro, corriere.it

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: PNL a început demersurile pentru impozitarea pensiilor speciale. Banii rămași, alocați luptei anti-COVID

Publicat

Deputatul liberal de Alba, Sorin Bumb, a transmis un comunicat de presă legat de amendamentul PNL privind impozitarea pensiilor speciale și alocarea banilor economisiți luptei anti-COVID. 

Comunicat: 

”Parlamentarii PNL au depus azi la Parlament un amendament prin care se propune impozitarea progresiva a pensiilor speciale, cu 10% pana la 95%, în funcție de cuantumul pensiei.

Astfel, propunerea PNL vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei și cu 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.

PNL a optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii. După cum se cunoaște deja, Curtea Constituțională a României a decis că aceste pensii speciale nu pot fi abrogate.

PNL a mai avut o lege inițiata de parlamentarii săi și adoptată de Parlament, prin care se eliminau pensiile speciale, dar legea a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului. Astfel, varianta impozitării progresive este singura variantă viabilă.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive sunt cuprinși: parlamentarii și funcționarii parlamentari; magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR; funcționarii Curții de conturi; Avocatul Poporului; personalul navigant; personalul diplomatic. Nu intra in categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare.

România trece acum printr-o situație nemaiîntâlnită, o situație de criză, în care toți trebuie să fim solidari și în care cei cu pensii speciale pot contribui la efortul financiar pe care țara îl face pentru a trece cu bine prin pandemia generată de acest nou virus.

Dacă toate forțele politice din Parlament demonstrează voință politică și acceptă acest amendament, el poate fi adoptat într-o săptămână și pus în practică începând cu drepturile aferente lunii următoare intrării în vigoare a legii. Credem că susținerea acestor amendamente ale PNL ar fi o bună dovadă de maturitate politică și de responsabilitate din partea celelalte partide politice din Parlament.

Economiile rezultate la buget prin impozitarea pensiilor speciale vor merge în achiziții medicale și pentru susținerea celor din prima linie a frontului de luptă cu epidemia!

Sorin Ioan BUMB,

Deputat PNL de Alba

Vicepreședinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un pacient din Bistrița Năsăud, bolnav de coronavirus, a murit acasă după ce a fost externat înainte să îi sosească testul

Publicat

Un bărbat în vârstă de 77 de ani din comuna Ilva Mică, judeţul Bistriţa-Năsăud, a murit acasă, după ce a fost externat din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa.

Ulterior i-a venit și testul pentru coronavirus: era pozitiv. A decedat la domiciliu în noaptea de 30 spre 31 martie.

Informaţiile au fost făcute publice miercuri, chiar de către managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany, la o întâlnire cu jurnaliștii.

„V-am rugat să veniţi aici ca să vă transmit chiar eu informaţii despre o persoană decedată, din Ilva Mică, pentru care astăzi a venit rezultatul de Covid pozitiv.

Pacientul s-a internat pe data de 22 martie în Secţia de boli interne. La internare, nu se încadra în definiţia de caz şi de aceea a fost internat pe Secţia de medicină internă, şi nu pe Secţia de boli infecţioase.

În data de 23, medicul curant a rugat un consult de specialitate, şi anume un consult de la Secţia de boli infecţioase. Medicul care a făcut consultul a recomandat recoltarea de probe pentru a se vedea dacă este infectat cu Covid-19.

În data de 30, pacientul respectiv a fost externat înainte să vină rezultatul probelor, un lucru care, din punctul meu de vedere, este regretabil.

Pacientul nu ar fi trebuit externat până nu era situaţia lui medicală foarte clară. În data de 1 aprilie, astăzi – aşa, parcă este o glumă proastă de 1 aprilie, au venit rezultatele, iar pacientul este Covid pozitiv. A început o anchetă epidemiologică la nivel de spital”, a declarat Lazany.

Întregul personal al Secţiei de medicină internă din cadrul SJU Bistriţa va fi testat, miercuri şi joi, pentru Covid-19.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mesajul emoționant al unui bătrân din Alba, fost asistent medical: ”Medici și asistente, fiți puternici. Vom învinge”

Publicat

”Medici și asistente, fiți puternici!”, este mesajul pe care, cu lacrimi în ochi, Viorel Garlonța, un bătrânel de 90 de ani, fost asistent medical îl transmite celor care în aceste zile sunt în prima linie, în lupta cu pandemia de coronavirus.

Timp de aproape 40 de ani, Viorel Garlonța, din Crăciunelu de Jos a lucrat ca asistent medical la dispensarul din Cetatea de Baltă.

Ieșit la pensie, acesta împarte timpul între casa din Crăciunelu de Jos, cât este cald și locuința din Alba Iulia, unde stă alături de familie, pe timpul iernii.

Pandemia de coronavirus l-a prins la Alba Iulia, iar acesta nu ratează nici o știre despre evoluția virusului și despre lupta autorităților pentru stoparea răspândirii, după cum ne relatează chiar un membru al familiei sale.

Însă gândurile bătrânului se îndreaptă către cei din prima linie: medici, asistente, personal medical și farmacisti, mai ales că doi copii ai acestuia lucrează în sistemul medical, iar nepotul și nora sa, în farmacii.

Prin Alba24.ro, bătrânul le-a transmis un mesaj celor din prima linie: ”Medici și asistente, fiți puternici!” Mă rog pentru voi și vom învinge! Doamne ajută!”

Citeste mai mult