Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | „Te vrem în siguranţă!”: Aproximativ 60 de elevi de la Colegiul Economic, informaţi despre cum pot fi traşi la răspundere

Publicat

elevi

Miercuri, la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia a avut loc ultima întâlnire din cadrul campaniei „Te vrem în siguranţă!”, desfăşurată de Jandarmeria Alba, în colaborare cu ISJ şi ONG-urile din judeţ. Aproximativ 60 de elevi de clasa a IX-a, a X-a şi a XII-a au fost informaţi cu privire la ceea ce reprezintă pericolul pe stradă, dar şi ce activităţi pot alege tinerii, pentru a evita să ajungă în duba jandarmeriei.

Directorul Colegiului Economic, Dan Anca, inspectorul şcolar Codruţa Lodroman, preşedintele Asociaţiei „ Bunici şi nepoţi”, Călin Radu, reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Alba, Dorin Sava şi Elena Vîrdea, maiorul Cosmin Jurcoveţ, dar şi alţi reprezentanţi ai instituţiei le-au explicat elevilor cât de mult contează să poţi fi liber, să faci ceea ce îţi doreşti în viaţă, dar şi cum faptele pot să-ţi atragă răspunderea din punct de vedere contravenţional şi penal.

Pentru că voluntariatul reprezintă un alt mod în care poţi să îţi petreci timpul liber, elevii au fost informaţi cu privire la câteva dintre activităţile desfăşurate de cele două organizaţii ai căror reprezentanţi au fost prezenţi, care îi implică pe elevi şi de asemenea comunitatea în care aceştia trăiesc.

Tinerii au fost informaţi asupra celor mai frecvente fapte de natură contravenţională şi penală întâlnite în şcoală şi referitor la modul în care minorii pot fi traşi la răspundere de oamenii legii.

În plus, jandarmii le-au explicat celor prezenți cum pot să recunoască faptele antisociale, care le sunt drepturile și obligațiile în respectarea legii și ce modalități au la dispoziție pentru a sesiza autoritățile îndreptățite să ia măsuri.

Proiectul informativ „Te vrem în siguranţă” s-a desfăşurat la nivel judeţean şi alături de iniţiatorul acestuia – Jandarmeria Alba – se află Instituţia Prefectului de Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Fundaţia Comunitară Alba, Consiliul Judeţean al Elevilor şi opt primării (Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureş, Săsciori, Şpring şi Zlatna). Scopul comun, asumat de către toţi partenerii implicaţi în proiect, este acela de a oferi copiilor informaţiile care îi pot ajuta să prevină singuri şi să combată orice fel de comportamente violente, discriminatorii şi infracţionale.

Campania ”Te vrem în siguranță” s-a încheiat miercuri, dar ea nu pune punct interesului Jandarmeriei Alba și al partenerilor săi pentru crearea și menținerea unui climat de siguranță în școli. Activitățile de informare, bazate pe dialog constructiv, s-au desfăşurat în condiţii optime, iar scopul comun, asumat de către toţi partenerii implicaţi în proiect, acela de a oferi copiilor informaţiile care îi pot ajuta să prevină singuri şi să combată orice fel de comportamente violente, discriminatorii şi infracţionale, a fost atins. Bineînţeles că lucrurile nu au fost foarte simple, deoarece această campanie a avut loc într-o perioadă de creştere a numărului manifestărilor publice de protest, activităţi pe timpul cărora Jandarmeria este foarte vizibilă şi nu are întotdeauna parte de aprecieri pozitive sau binevoitoare. De aceea, conştienţi că adevărul şi educaţia sunt inseparabile, pe timpul întâlnirilor am arătat copiilor o imagine reală, netoaletată a Jandarmeriei, am insistat asupra atribuţiilor legale ale instituţiei, atribuţii care fac din această instituţie o componentă deosebit de importantă a statului de drept şi din jandarmi ajutoare de nădejde în situaţii critice. La finalul campaniei, care s-a construit cu muncă și implicare din toate părțile, ne declarăm mulțumiți, pentru că dincolo de impresia care se creează despre Jandarmerie, la un moment dat, în urma diverselor evenimente, s-a demonstrat că ceea ce rămâne este imaginea dată de implicarea, energia, profesionalismul și perseverența cu care jandarmii acționează și reacționează, fiind percepuți ca scutul cel mai bun împotriva violenței, a dezordinii și a faptelor care contravin legii. Le mulțumim partenerilor noștri, copiilor, cadrelor didactice și părinților care au venit în întâmpinarea acțiunilor noastre și care au arătat că au înțeles esența mesajului acestei campanii. Jandarmeria Alba este și va rămâne partenerul celor care sunt de partea legii.

”Am crezut de la bun început în această idee de campanie, pentru că una dintre preocupările mele prioritare este aceea de a asigura un climat civilizat, ordonat și sigur în școli. Familia are nevoie să știe că, pe perioada cât este la școală, copii ei sunt în siguranță, dar, la fel de adevărat e că familia trebuie să se implice și în viața școlară a copiilor, sub toate aspectele ei. Eforturile pentru asigurarea climatului optim în școli trebuie să fie conjugate și am convingerea că această campanie exact asta a subliniat. Jandarmeria nu este, iată, doar instituția care recurge la forță, pentru a restabili ordinea, ci partenerul de dialog, care a demonstrat, prin felul cum a condus această campanie, că are capacitatea de a preveni, de a oferi soluții pentru ca problemele să nu mai aibă loc. Felicit Jandarmeria Alba pentru această inițiativă, le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat într-o campanie atât de importantă și sunt mândru că ea a avut loc sub patronajul Instituției Prefectului”, a declarat Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba.

Toţi cei interesaţi de siguranţa copiilor în instituţiile de învăţământ au posibilitatea să acceseze platforma siguranta.fundatiacomunitaraalba.ro, unde sunt postate informaţii referitoare la campanie şi la derularea acesteia şi unde există facilitatea oferirii unui feed-back, prin completarea unui formular. Prin intermediul acestuia şi, sub protecţia anonimatului, elevii, părinţii şi cadrele didactice îşi vor putea exprima şi în scris trăirile, dar şi problemele care îi frământă. În acest fel, autorităţile, şcoala şi familia vor putea avea o imagine concretă asupra felului în care se desfăşoară viaţa reală a elevilor şi vor şti care sunt măsurile pe care trebuie să le ia, conjugat, pentru diminuarea fenomenelor de violenţă şi discriminare, precum şi a infracţionalităţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax